Millionbøf – Opskrifter på den danske klassiker

Skal der millionbøf på bordet i aften? Millionbøf er en klassiker i det danske køkken, så det er bestemt ikke et dårligt valg. Og så er det en ret, der kan spises af både store og små. Her på ALT.dk kan du få de bedste opskrifter på millionbøf, og du finder både klassiske versioner og nye udgaver, der er inspireret af båden østen og syden. Det gælder blandt andet en mexicansk millionbøf med chili og hvidløg.


I Italien har de spaghetti bolognese. Herhjemme er dén ret måske bedre kendt som kødsovs, og det er den, vi foretrækker at spise vores kogte spaghetti med. Med lidt god vilje kan man sige, at millionbøf er en dansk version af den italienske klassiker. Ingredienserne er ikke de samme, men fælles for dem er, at de primært består af hakket oksekød, og at det begge er retter, som langt de fleste kan li’.

En dansk udgave af bolognese

I modsætning til den italienske bolognese er der ikke tomat i en klassisk millionbøf. Og så er det i øvrigt heller ikke pasta, men kartoffelmos, der er det traditionelle tilbehør. Og herudover tilføjes ofte et par skiver syltede rødbeder på siden. Mere dansk bliver det snart ikke! Millionbøf er lavet af hakket oksekød, og det er også grunden til navnet. Nemlig ”en million små bøffer”. Ingredienslisten er egentlig slet ikke så prangende; faktisk tæller den primært kun oksekød, løg, fedtstof og bouillon. Nogle gange fløde. I nogle versioner er der ligeså brugt et enkelt laurbærblad, hvilket er med til at give retten sin smag. Og så er det næsten en skam at kalde det for en helt traditionel udgave, hvis ikke også man har haft gang i sovsekuløren. Sidstnævnte er naturligvis den ingrediens, der giver retten sin karakteristiske, brune farve.

Millionbøf på millioner af måder

Det vil måske være en overdrivelse at sige, at der findes en million måder at lave millionbøf på. Men ikke desto mindre er der mange, for den klassiske, gammeldags facon med kartoffelmos, rødbeder og sovsekulør er langt fra den eneste måde at tilberede retten på. Man kan næppe heller ikke klandre den traditionelle version for at bugne af grøntsager. Det kan du heldigvis nemt gøre noget ved. Du kan for eksempel prøve en millionbøf med grønsager, hvor du blandt andet skal komme bladselleri og gulerødder ned i gryden med kødet. Det giver måske sig selv, men når du kommer grøntsager i, kan du højne rettens sundhedsværdi, og så smager den mindst lige så lækkert. Servér den med ris eller kartoffelmos. Du kan også lade dig inspirere af østlige himmelstrøg og lave en asiatisk udgave med millionbøf med chili og lime, hvor også hvidløg og ingefær er med til at give smag. Eller med mexicansk inspiration i form af en Cajun-millionbøf, der er en eksotisk version af en gammel klassiker. Hvis du er vild med mad fra Italien, kan du naturligvis også lave en italiensk version. Prøv denne millionbøf med gremolata, der skal serveres med kartoffelmos og gremolata, og som har et par ligheder med den klassiske og ligeså italienske simreret ossobucco.

Alle elsker kødsovs – både store og små

Selvom tomatsaucen skiller dem ad, kommer vi næppe udenom, at millionbøffen er i familie med kødsovsen. Eller spaghetti bolognese, som den egentlig hedder. Det er en af de retter, der formentligt laves allermest rundt omkring i de danske køkkener. De fleste børn kan li’ kødsovs, så den er populær hos børnefamilier. Og så er den et hit blandt studerende. Det sidste skyldes måske mest, at den kan laves for billige penge og i store mængder, så der er rester til både køleskab og fryser. Her på ALT.dk har vi også samlet et bredt udvalg af opskrifter på kødsovs. Besøg siden med kødsovsopskrifter i mange afskygninger, og se blandt andet denne lette udgave af en sund spaghetti bolognese, der er lavet med masser af grøntsager. Eller prøv kræfter med din egen kødsovs med bacon og oliven. Sidstnævnte indeholder både pesto og parmesan, så det er en kødsovsudgave, der kan begejstre dem, der er vilde med italienske madvarer.