Sankt Hans 2022 – Hvorfor holder vi sankthansaften?
Der er ikke noget som en sommeraften som Sankt Hans, hvor lyset nærmer sig højdepunktet, og vi stimler sammen for at synge sange om bålet. Men hvorfor er det egentlig, at vi hvert år fyrer op under et knitrende bål, køber ind til hævet snobrødsdej og fylder vat i en gammel kjole, så det ligner en heks?
Det får du svar på her på siden, hvor vi også fortæller dig, hvad du skal servere for dine gæster til Sankt Hans, og hvad der ellers er vigtigt at vide om den Sankt Hans-tradition, vi har så kær.
5 ting, du skal vide om sankthansaften
- Hvem var Sankt Hans?
Sankt Hans er navnet, som vi har givet Johannes Døberen. Han var Jesus’ fætter og Marias søsters søn, og han er vigtigt, fordi det ifølge bibelske skrifter var Johannes, der døbte Jesus.
- Hvorfor bliver Johannes Døberen kaldt Sankt Hans?
Hans er den korteste version af Johannes på dansk. På engelsk hedder han Skt. John.
- Hvilken dato er sankthansaften?
Johannes Døberen har fødselsdag den 24. juli. Men i Danmark har vi en tradition for at holde kristne helligdage aftenen før. Det gør vi med Jesus’ fødselsdag, og vi gør det også med Johannes Døberens fødselsdag.
- Hvorfor holder man sankthansaften?
Solhvervet har også stor betydning for, hvorfor vi fejrer Sankt Hans. Solhvervet er der, hvor vi fejrer yderpunkterne for solen: Hvilken dag har vi mest lys, og hvilken dag har vi mindst lys. Sankt Hans er en af de lyseste dage på året, og særligt skumringen symboliserer en ny dag og en ny begyndelse, hvorfor vi mødes ved bålet på det tidspunkt.
- Hvorfor brænder man bål af til sankthansaften?
På de hellige aftener var man sikker på, at hekse og troldmænd var mere aktive. Derfor tændte man bålet for at skræmme dem væk.
6 ting, du skal servere for dine gæster til sankthansaften
- Skal der være bål, er det oplagt at have den bedste dej til snobrød? Vil du pifte snobrødet op, kan du eventuelt tilføje en chokodip.
- En frisk og sommerlig forret: Orange gazpachosuppe med grillede kammuslinger.
- Et par sprøde pizzaer, der er nemme at tage med ud i det fri.
- Sommerstegen til gæsterne: Krydderurtemarineret culottesteg m/nye kartofler og aïoli.
- Kage på farten. Prøv turkage med bær.
- Hvis du ikke har bål i haven, kan du få det på tallerkenen. Lav en bålkage med frugt til gæsterne
- Når børnene er smidt i seng, kan du og vennerne nyde en form for nordisk sangria, men med æble-aroniajuice i stedet for den klassiske appelsinjuice. Der er ingen grund til ikke at prøve noget nyt – en Sankt Hans-bowle.
Kilder: Nationalmuseet, Videnskab.dk