Sankt Hans menu

Foto: Columbus Leth

Sankt Hans menu

Lækker Sankt Hans menu - to go

TO GO: Glem den store sankthans-middag, og pak i stedet en uformel picnickurv. Her får du 5 skønne opskrifter på mad, der nemt kan pakkes ned og tages med i en picnickurv til bålfest på stranden eller i parken. God fornøjelse!



SKALDYR PÅ ENGANGSGRILL
Til 4 personer

Tag engangsgrillen med på tur, og server de lækreste skaldyr. Husk vådservietter!

Tid: ca. 15 min. plus tid til grill

ca. 1 kg jomfruhummer, jomfruhummerhaler og store tigerrejer
1 håndfuld krydderurter, f.eks. bredbladet persille og koriander
½ dl olivenolie
saft af 1 lime
1 fed hvidløg
1 lime
1 baguette

1. Skyl og hak krydderurterne. Rør urter med olivenolie, limesaft og presset hvidløg.

2. Grill skaldyrene, til de ændrer farve.

3. Dryp marinaden over, og server med limebåde og brød. Suppler evt. med en sprød salat.


CRUDITÉS MED URTEMAYO
Til 4 personer

Skøn sommersnack, der er nem at have med.

Tid: 15 min.

1 bundt nye gulerødder med top
1 bundt grønne asparges
1 bundt bladselleri

Urtemayo:
2 pasteuriserede æggeblommer
½ tsk. salt
1 tsk. grovkornet sennep
2 dl ekstra jomfruolivenolie
1 håndfuld hakkede krydderurter
citronsaft
friskkværnet peber

1. Skrub gulerødderne, og skær dem evt. igennem på langs.

2. Knæk den nederste træede ende af aspargesene. Er du ikke vild med rå asparges, kan de dampes i 1-2 min.

3. Rens bladselleri.

4. Kom æggeblommerne i en skål, og pisk dem sammen med salt og sennep.

5. Tilsæt olien dråbevis, mens mayonnaisen piskes med en elpisker. Mayonnaisen vil langsomt tykne, mens der piskes. Pisk, indtil der ikke er mere olie. Tilsæt urter, og smag til med citronsaft og peber. Opbevar mayonnaisen i en beholder med tætsluttende låg.


GRØN GAZPACHO
Til 4 personer

Det hele blendes og hældes på flaske, så suppen er nem at tage med på tur.

Tid: ca. 20 min.

3 skiver hvedebrød uden kerner og skorper
1 lille bundt persille
1 lille bundt frisk koriander
1 agurk
2 stilke bladselleri
1 grøn peberfrugt
1 grøn chili
2 fed hvidløg
¼ liter grønsagsbouillon, evt. lidt mere
½ dl olivenolie
saft af 1 citron
salt og peber

Croutoner:
4 skiver hvedebrød uden kerner
2 spsk. olivenolie flagesalt

1. Skær brødet i mindre stykker, og hæld koldt vand over. Lad brødet trække ca. 10 min. Skyl krydderurterne grundigt, og hak dem.

2. Skræl agurken, halver på langs, og fjern kernerne. Rens bladselleri. Skær agurk, selleri, peberfrugt og chili i små tern.

3. Vrid brødet fri for vand, og kom det i en blender sammen med presset hvidløg, krydderurter og grønsager. Blend, og tilsæt bouillon og olivenolie. Er suppen for tyk, tilsættes lidt mere bouillon. Smag suppen til med citronsaft, salt og peber.

4. Skær brødet i tern, og vend med olivenolie. Fordel brødet på en bageplade med bagepapir, og drys med salt. Rist i ovnen ved 200 grader i ca. 8 min., til croutonerne er sprøde.

5. Hæld suppen på flaske, og læg på køl, indtil den skal med på tur.


GRILLEDE STICKS MED SALSA
Til 4 personer

Du kan grille spyddene hjemmefra, eller tage engangsgrillen med på tur.

Tid: ca. 20 min. plus tid til marinering

4 fed hvidløg
1 tsk. sambal oelek
1 tsk. salt
2 spsk. citronsaft
2 spsk. olivenolie
400 g oksekød, lam, svinekød og/eller kylling
4 rødløg

Salsa:
1 håndfuld bredbladet persille
1 håndfuld basilikum
3 skiver daggammelt hvedebrød uden kerner og skorper
1 fed hvidløg
1 dl olivenolie
½ dl hvidvinseddike
salt og peber

1. Rør en marinade af presset hvidløg, sambal oelek, salt, citronsaft og olivenolie.

2. Skær kødet i tern, og kom det i en frysepose sammen med marinaden. Gnub marinaden godt ind i kødet, og lad marinere mindst 1 time.

3. Skær rødløgene i både. Fordel kød og rødløg på spyd.

4. Skyl, og hak krydderurterne, og kom dem i en blender sammen med brød skåret i tern, presset hvidløg, olie og eddike. Blend til en tyk grøn salsa, og smag til med salt og peber.

5. Grill spyddene, til kødet er mørt (ca. 3 min. på hver side), og server med salsa.


TURKAGE MED SOMMERBÆR
Ca. 16 stykker

Lækre sommerbær i sød indpakning. Cremefraiche kan medbringes i et lille glas.

Tid: ca. 20 min. plus bagetid

300 g bær, f.eks. jordbær, hindbær og blåbær
150 g blødt smør
150 g sukker
3 æg
150 g hvedemel
1 spsk. bagepulver
1 spsk. vaniljesukker
150 g marcipan
flormelis
cremefraiche og vaniljesukker

1. Skyl, nip og rens bærrene. Læg bærrene til afdrypning i et dørslag.

2. Rør smør og sukker hvidt med en elpisker. Tilsæt æggene et ad gangen. Bland mel med bagepulver og vaniljesukker, og rør det i dejen.

3. Riv marcipanen på et rivejern, og vend i dejen.

4. Tænd ovnen på 200 grader. Fordel dejen i springform (ca. 22 cm Ø) foret med bagepapir. Læg bærrene ned i dejen. Bag kagen i midten af ovnen i ca. 30 min. Mærk efter med en kødnål, om kagen er bagt. Hænger der dej ved, bages kagen lidt længere tid.

5. Afkøl kagen, og drys med et tyndt lag sigtet flormelis. Rør cremefraiche med vaniljesukker efter smag, og medbring til kagen.





Se, hvad vi ellers skriver om: Sankt Hans og Picnic