Spiseforstyrrelser: Årsager, symptomer og hjælp

Hvad er en spiseforstyrrelse?

Ifølge Psykiatrifonden er en spiseforstyrrelse en psykisk lidelse, som er præget af, at man har et usundt og tvangspræget forhold til mad. Man har en forstyrret opfattelse af kroppen og mad, hvilket kan komme til udtryk på forskellige måder fx fremprovokerede opkastninger (bulimi), overdreven motion eller at undlade at spise (anorexi).

Læs mere

I Danmark findes der i følge Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade omkring 75.000 mennesker – børn, unge som voksne, der lider af en spiseforstyrrelse.

Anoreksi

Anoreksi er en tilstand, hvor en person spiser alt for lidt. Personer med spiseforstyrrelser har en frygt for fedme og en forstyrret kropsopfattelse, hvor de føler, at de er tykkere, end de er. Som følge af for lidt ernæring og lav vægt opstår der desuden forstyrrelser af hormonsystemet, som hos kvinder medfører, at menstruationen ophører.

Bulimi

Bulimikere har også lange perioder med faste og for lidt ernæring. Forskellen er her, at personer med bulimi oplever spiseanfald og cravings som ikke kan modstås. Efter en overspisning forsøger bulimikeren at modvirke vægtøgning på forskellig vis, for eksempel ved at faste, motionere, kaste op, bruge afføringsmiddel eller anden form for medicin. Personer med bulimi har ligesom personer med anoreksi en forstyrret kropsopfattelse med frygt for fedme.

Binge Eating Disorder

Tvangsoverspisning er en ny diagnose og er gentagne episoder med overspisning. Overspisningen sker indenfor en begrænset tidsperiode, hvor der indtages store mængder af mad. Ofte spises der uden at man er fysisk sulten og overspisningen foregår alene, fordi man føler skam. Modsat bulimi kaster personen ikke op efter overspisningen. Tvangsoverspisningen kan medføre overvægt og fedme.

Selective Eating Disorder

Undgåelses- eller restriktivt ernæringsindtag er en lidelse, hvor man har ganske få madvarer, som man kan spise. Det kan minde om ekstrem kræsenhed, men personer med undgåelses- eller restriktivt næringsindtag får det fysisk dårligt blot ved tanken om andre fødevarer.

Ortoreksi

Personer, der lider af Ortoreksi, har et overdrevet fokus på sundhed og det at spise sundt. De vil ofte have mange rigide regler og regler for deres  kost og måltider, og det er altoverskyggende at disse regler overholdes. Der er ikke nødvendigvis et ønske om at tabe sig.

Andre spiseforstyrrelser

Under denne kategori finder du atypisk anoreksi og atypisk bulimi, hvor patienterne opfylder de fleste kriterier for spiseforstyrrelsen, men ikke alle. Herudover findes det, der kaldes binge eating disorder eller på dansk tvangsoverspisning, som er overspisninger, men uden den kompenserende adfærd, der ses ved bulimi. Denne tilstand resulterer i overvægt.

HER KAN DU FÅ HJÆLP

Hvis du har brug for at snakke med nogen, kan du kontakt Landsforeningen mod Spiseforstyrrelse på telefon: 7010 1818 eller SMS: 890 1818

Kilder: Psykiatrifonden og Landsforeningen for spiseforstyrrelser og selvskade.