Valentinsdag 2024 – kærlighed, gaver, dating og mad

Hvorfor fejrer vi valentinsdag?

Valentinsdag falder den 14. februar og er en dag dedikeret til romantik. Brug dagen på at give ekstra opmærksomhed til din store kærlighed i en ellers travl hverdag. Eller måske du tør sende en kærlighedserklæring til en person, du er hemmeligt forelsket i?

Find inspiration til den helt rigtige gave, romantiske middage for to eller skønne alternative dates at tage på. 

Læs mere om dato for årets valentinsdag her.

Læs mere

Valentinsdag er en dag i kærlighedens tegn. (Foto: Getty Images)

Hvornår er det valentinsdag?

Valentinsdag falder hvert eneste år 14. februar. Datoen er altid den samme, men ugedagen ændrer sig naturligvis fra år til år. Det betyder, at vi i år fejrer kærligheden ekstra meget på denne dato:

Valentinsdag 2023 er tirsdag den 14. februar

Valentinsdag i Danmark

Nogen ser valentinsdag som en overfladisk amerikansk tradition, men danske blomsterhandlere kunne faktisk melde om et salg på 80 millioner kroner i 2015. Det er 20 gange så meget som på en almindelig dag.

LÆS OGSÅ: Indrøm det bare: Du elsker valentinsdag

Og i virkeligheden er det slet ikke en amerikansk tradition, som mange ellers tror.

Der er mange myter om, hvordan valentinsdag virkelig opstod. Én ting er dog sikker: Den handler om kærlighed. Og vi skal helt tilbage til det gamle romerske samfund for at finde den mest anerkendte teori bag den romantiske dag.

Hvorfor fejrer vi valentinsdag?

Det hele startede nemlig med fejringen af guden Juno, som symboliserede kvinder og ægteskab, og som var dronning over alle romerske guder, skriver Videnskab.dk. Hun blev fejret på netop datoen 14. februar, som også var den officielle start på foråret i oldtidens Rom.

Dagen efter, 15. februar, blev der så oveni skudt gang i frugtbarhedsfestivalen, Lupercalia, hvor alting handlede om potens og parring. Nogle kalder endda dagen for "den årlige parring", fordi de romerske kvinder den dag lagde deres navn i en urne, hvorefter mændene trak et. Myten siger, at de så forelskede sig og blev gift.

Men de kristne forbød dagen på grund af dens promiskuøse tendenser og "kærlighedslotteri", og som det skete med andre hedenske fejringer, valgte man at give dem nye kristne navne og mere pænt, kristent indhold.

Hvem er Valentinsdag opkaldt efter?

I stedet blev det i år 496 besluttet, at den 14. februar skulle være Sankt Valentinsdag, hvor man hyldede martyren og præsten Sankt Valentin.

Han havde tjent i Rom i det tredje århundrede under kejser Claudius den Onde. Kejseren mente, at gifte mænd var dårlige soldater, og derfor forbød han vielser.

Men præsten Valentin var en romantiker, så han brød forbuddet og giftede unge elskende par i al hemmelighed. Da det blev opdaget, blev han først fængslet og siden dræbt.

Legenden lyder, at han dog inden sin død nåede at sende det første valentinsbrev til fængselsbetjentens datter, som han mødte under sit fangeskab. Et brev som han skulle have underskrevet "Fra din Valentin".

Hvordan holder man valentinsdag?

Der er (heldigvis) knap så mange romerske myter og kristne forbud forbundet med den nuværende valentinsdag. I stedet er fokus på kærlighedserklæringer og gaver.

I lande som USA og England er det populært at sende et brev eller en gave vedlagt et kort, som man ikke underskriver med navn, men hvor kortet på anden vis helst skal røbe afsenderen – lidt som vi kender det herhjemme fra vores gækkebreve til påske. På den måde spørger man: Will you be my Valentine? I Storbritannien kan det ældste valentinskort ifølge kristeligt-dagblad.dk spores tilbage til 1477.  

Herhjemme handler dagen især om at lave noget hyggeligt med sin udkårne eller én, man har et godt øje til. Derfor er et af de største spørgsmål, der melder sig på dagen:

Hvad skal jeg give i valentinsdag-gave?

Det kan være svært at vide, hvordan du skal vise din kærlighed, uden at det bliver for meget. Eller måske har I været sammen i mange år, så du netop gerne vil vise, hvor stor din kærlighed er. Uanset din situation har vi lavet en guide med 11 perfekte valentinsgaver til ham, hvor du kan få inspiration til, hvad du kan give din kæreste – eller dit crush.

Der er næsten heller ikke noget bedre end den tanke og tid, der ligger bag en gave, du selv har kreeret til en speciel person. Er du den kreative type, har vi også gode idéer til fine, hjemmelavede romantiske gaver

Valentinsdag er dog også en god dag at belønne sig selv med lidt forkælelse. For kærligheden til dig selv er mindst lige så vigtig som den til dine nærmeste. Du får derfor 13 gode idéer til gaver, som du gerne må pakke ind og forære til dig selv. Eller det kan være gaver til kvinden i dit liv, din mor eller din veninde. Valentinsdag-gaver er nemlig ikke kun for kærestepar.

Valentinsmiddag

Først og fremmest er valentinsdag en god måde at blive mindet om at gøre noget ekstra romantisk for den, du holder af. En måde, du kan gøre det på, er også at lave en lækker valentinsmiddag for to som slutter med en hjerteformet valentinskage.

LÆS OGSÅ: Valentinsaften: Her er den mest romantiske Valentines middag 

Dates for dig og din elskede

Har du lyst til, at I laver noget udover det sædvanlige sammen, har vi også samlet 16 anderledes og sjove dates, I kan tage på. Skal du på en valentinsdate med en person, som du ikke kender så godt, eller er det lang tid siden, du sidst var på date, er der også masser af tips at hente her, hvor vi har samlet alle vores artikler om dating.

LÆS OGSÅ: 10 kendte par: Sådan fejrer vi valentinsdag

Ligemeget hvad du er mest til, så skab din egen kærlighedsdag og riv en dag ud af kalenderen, hvor du forkæler dig selv og din udkårne. Brug dagen på at få grinet sammen, kigget hinanden dybt i øjene - og/eller slå jer løs på lagnerne. Vi har her også samlet inspiration til en fræk valentinsdag.

Single på årets mest romantiske dag

Passer ovenstående overskrift på dig? Så frygt ej. Valentinsdag behøver ikke at være hverken trist eller kedelig, selvom du ikke lige har en kæreste i kikkerten. Der er nemlig mange andre, der har det lige præcis som dig.

Derfor handler det om at spænde de flotteste sko på og tage en svingom med en heldig udvalgt i byen - eller måske gribe telefonen og se, om du kan finde en sød date på Tinder eller en af de mange andre alternative datingapps og -sider.

ALT.dk har faktisk fulgt tre seje singler, der valgte at gøre noget helt andet på valentinsdag. De søgte kærligheden gennem vores Facebook-sider og endte hver især med at komme på date med en heldig kvinde. Du kan læse her, hvordan det gik vores to mænd og ene kvinde. Måske kan det være til inspiration næste 14. februar?