Rikke Marie Baun
SPONSORERET indhold

Stylisten guider: Sådan får du mere ud af din garderobe

ALT for damernes moderedaktør Sara Lauridsen yder stilmæssig førstehjælp til Rikke Marie Baun, der savner retning og råd til, hvordan hun får brugt alt det, hun har i skabe og skuffer med endnu større glæde.

Af: Sine Gerstenberg og Sara Lauridsen Foto: Pernille Ringsing
18. jan. 2022 | Mode | ALT for damerne

Rikke Marie Baun, 42, har altid interesseret sig for tøj. Hun går ikke op i trends, men er mere optaget af, hvad hun har det godt i, hvad der klæder hendes krop og af at finde skønne loppefund.

"Gammelt tøj er vidunderligt, fordi der er nostalgi og minder gemt i tøjet. Jeg elsker alle de historier, mit tøj har. Et loppefund, en rejse eller noget, man har arvet af en elsket veninde. Og det er nok derfor, jeg har så svært ved at smide noget ud", fortæller Rikke Baun, da hun byder ALT for damerne velkommen i sit hjem.

Udover genbrugsguld så rummer klædeskabet tøj fra yndlingsmærker som Acne Studios, Rabens Saloner, Zoe Karssen, Stine Goya og Lovechild 1979, men Rikke Baun går meget mere op i, at tøjet er funktionelt og flot, end hvad mærket i nakken er.

Allerede ved første øjekast er ALT for damernes moderedaktør, Sara Lauridsen, begejstret over den humørfyldte garderobe, der bugner af print, flæser, strik i markante farver, fiffige støvletter og sneakers, der bærer præg af flittigt brug. Og masser af smukke kjoler, ikke mindst.

Kjolerne skal i spil i hverdagen

Over varm kaffe, bær og nødder bliver der lagt en slagplan, og et tema tegner sig for den styling-udfordring, som Rikke Baun har indvilget i. Kjolerne skal bruges. Også i hverdagen. For alle de smukke eksemplarer, som skabets bøjler gemmer på, fortjener dagslys og at bevæge sig ud i virkeligheden.

"Det meste tøj, vi har, kan faktisk bruges alle dage og året rundt. Det handler bare om at style det i den rigtige retning", forklarer Sara Lauridsen.

Udfordringen med kjoler er ofte at få dem til at fremstå mindre damede og mere casual. Og her er en hurtig genvej ifølge moderedaktøren at sætte din farvestrålende kjole sammen med flade sko og bruge et par jeans eller track pants indenunder.

SkabStyle_Rikke_1.jpg
Her er Rikke i et typisk hverdagslook. T-shirt fra Vogue September og jeans fra Mads Nørgaard.

Rikke Baun er helt med på idéen og finder et par gamle Mads Nørgaard-jeans frem.

"De her er gamle, men jeg elsker dem. De er slidte på den gode måde, og så er jeg vild med lapperne og de små detaljer. Jeg har faktisk en hel skuffe af jeans, men jeg går jo altid med de to-tre samme par. Det er helt skørt, at jeg har så mange liggende, for jeg bruger dem ikke", konstaterer hun med et grin.

LÆS OGSÅ: "Jeg "dresser" mig nok mere op end gennemsnittet"

Det står hurtigt klart for Rikke Baun, at hun skal rydde ud i skabet og give tingene videre. Samtidig er der en konstant gensynsglæde at spore hos hende, når Sara Lauridsen fisker en ny skat frem fra bagerst i garderobe. Et print hun havde glemt, et snit hun elsker, en kjole, der er fyldt med minder om musikfestivaler og grillfester i sommerhuset. Og så er der den simple klassiker, Nørgaard 101-blusen, der går igen og igen.

"Jeg har lige købt en ny i hvid og lyserød. Men jeg bruger dem alle hele tiden", siger Rikke Baun.

"Ja, det er jo dine klassikere i garderoben. Jeg havde en idé om, hvordan din garderobe ville være, inden jeg kom. Men jeg blev meget overrasket over, at der var så mange kjoler og så mange print. Og de kan så meget. Hver for sig. Og sammen."

SkabStyle_Rikke_2.jpg
Rikke i en kimono fra Rabens Saloner, stribet bluse fra Mads Nørgaard, jeans fra Sass & Bide og støvler fra & Other Stories.

Moderedaktøren:
"Udtrykket bliver overraskende underspillet, selvom der er meget mønstermiks på spil her. Det er, fordi farverne er i samme tone og bukserne mørke. Kimonoen gør looket alsidigt, da du kan lade den stå åben, eller stramme det hele op med et bælte i livet."

SkabStyle_Rikke_16.jpg
Kimono fra Rabens Saloner og bluse fra Mads Nørgaard.

Op på stiletten

Det går hurtigt op for moderedaktøren, at Rikke Bauns udfordring er, at hun godt kan blive lidt for magelig, når hun kigger ind i sit klædeskab. Det gælder især, når det kommer til hvilke sko, der får lov at følge hende i hverdagen.

"Ja, det er godt nok sjældent, jeg får gået i de helt høje sko", medgiver Rikke Baun, da Sara Lauridsen fisker et par glimmerstiletter ud af skabet.

"Det ender næsten altid med, at jeg tager et par sneakers eller støvler på. Og det er egentlig noget pjat, for jeg kan jo sagtens bruge noget med hæl de dage, hvor jeg har mange møder eller skal holde et oplæg. Der kan det jo endda hjælpe at komme lidt op på dupperne, når man skal præstere."

På samme måde er det også de festligere beklædningsdele, der først bliver fravalgt, når en hurtig beslutning skal træffes, inden børn skal afleveres, og arbejdsdagen begynder.

SkabStyle_Rikke_4.jpg
Sko fra & Other Stories og Dico Copenhagen. Clutchen er fra Essentiel Antwerp.

"Jeg har virkelig mange kjoler, men jeg er dårlig til at få dem brugt. Jeg har det med at forelske mig, særligt i alle dem, der er lilla, men jeg glemmer at få dem brugt. Når jeg nu står og opdager mit tøj på ny sammen med Sara, kan jeg godt ærgre mig over, at jeg slet ikke lufter mine kjoler nok.

Og det er moderedaktørens kodeord. Hun tager resolut en lilla kjole fra Baum und Pferdgarten frem, der med sit diskrete blomstermønster og delikate farve både ville gøre en træt tirsdag mere munter, men som også vil fungere glimrende til såvel familiefest som fredagsmiddag med veninderne."

LÆS OGSÅ: "Det lille ritual gør, at jeg føler mig klædt på til dagen"

"De lange maxikjoler er fede at arbejde med, fordi hun let kan ændre deres udtryk med et bælte, en jakke eller et par bukser under. Og fordi Rikkes stil ikke er underspillet eller konform, så har hun et kæmpe register at spille på med ganske få sæt tøj. Med det hun har i skabet, kan hun opnå det, mange af os drømmer om: At få det fine og feminine til at se skødeløst og let ud."

Rikke Baun definerer selv sin stil som afslappet, farverig og hippieinspireret.

SkabStyle_Rikke_3.jpg
Glimmerkjolen fra Stine Goya er nem at gøre hverdagsvenlig med strik fra Maje og taske fra Rabens Saloner.

"Jeg er ikke typen, der helst vil gå i sort, og min stil er ikke klassisk. Jeg falder altid for print. Jeg elsker mine farverige sommerkjoler, så dem vil jeg gerne bruge året rundt, og der er jeg vild med Saras idé om at bruge Nørgaard-bluser og mine gamle Ganni-bukser under. Da vi gennemgår skabet, opdager jeg den her gamle kimono, som ikke er blevet brugt i evigheder, og som jeg bare ved skal i cirkulation igen ligesom kjolerne."

Hvordan har din stil udviklet sig over årene?

"Den er blevet mere løs, mere afslappet og mere praktisk. De høje sko er røget, men dem vil jeg gerne have tilbage igen. Farverne og hippiestilen slipper jeg aldrig, men corona og hjemmearbejde har da også gjort noget ved mine stilvalg. Jeans er en fast favorit, som jeg altid har gået med, ligesom jeg også har holdt fast i mine striktrøjer gennem årene. Og så elsker jeg korte bikerjakker og bruger dem ofte med en farverig poncho til."

SkabStyle_Rikke_5.jpg
Kimono fra Becksøndergaard, bluse fra Rabens Saloner og jeans fra Mads Nørgaard.

Moderedaktøren:
"Jeans, leo- og girafprint. Looket kan det hele. Rikke skal ikke være bange for at mikse mønstre, som hun umiddelbart tror clasher. Hvis bare du holder dig i samme farveskala, så kommer du langt."

SkabStyle_Rikke_6.jpg
Halskæden med vedhæng er et arvestykke, og kæden er fra Stine A.

Moderedaktøren:
"Brug arvestykkerne til hverdag , og kombiner dem på kryds og tværs. Du behøver ikke købe nyt hele tiden, hvis bare du kombinerer det, du har i gemmerne, på nye måder."

SkabStyle_Rikke_9.jpg
Strik og jeans er en vinderkombination. Disse trøjer er fra By Malene Birger og Second Female.

Den ægte pels, som Rikke Baun fandt i genbrug og gik med i sine 20’ere, er til gengæld blevet forvist fra hendes garderobe anno 2021, og den ser hun sig ikke vende tilbage. Og selvom moden skifter, så er det karakteristisk for hovedpersonens køb, at hun er mere loyal overfor sin personlige smag end flygtige trends.

LÆS OGSÅ: "Jeg bliver glad hver gang, jeg tager det på"

"Jeg ved godt, at de har været alle steder i modebilledet, men jakkesæt kommer du aldrig til at se mig i. Jeg synes, at det er så flot til andre, men jeg ville aldrig kunne gå i det selv. Jeg ville føle mig alt for businessagtig."

Heldigvis har moderedaktøren slet ikke lyst til at hive hverken hippiepigen eller farveglæden ud af Rikke Baun. Tværtimod. Sara Lauridsen sørger derimod for at stille skarpt på alle styrkerne i klædeskabet og giver sine helt konkrete bud på, hvordan hun fremover får mest mulig glæde af sine genbrugsfund, flotte kjoler og mange strik. Og selvom der fortsat skal være plads til såvel jeans, T-shirts og sneakers, så lister hun også de flotte støvler med hæle og stiletterne med ind i hverdagsstylingen.

SkabStyle_Rikke_7.jpg
Kjole fra Rodebjer, taske fra See by Chloé, genbrugsstrik, stribet T-shirt fra Mads Nørgaard, og sneakers fra New Balance.

Moderedaktøren:
"Med strikken og en flad sko til bliver yndlingssommer - kjolen mere velegnet til hverdag, og den kan bruges om vinteren. Strikken, der er unika, giver looket karakter."

Seks uger senere og stadig glad

Rikke Baun er iført en blå silkekjole med leggings og glimmerstrømper under, da vi mødes seks uger senere for at besvare det store spørgsmål: Er ALT for damernes moderedaktør lykkedes med sin mission?

"Det var fedt at se måden, Sara blandede mine ting på. Jeg er i forvejen modig, og det skruede hun bare endnu mere op for. Jeg havde ikke tænkt i at clashe flere slags dyreprint eller tage bukser under kjoler, men det vil jeg helt sikkert gøre mere fremover."

SkabStyle_Rikke_8.jpg
Der gemmer sig mange skønne print i Rikke Bauns garderobe. Her kjoler fra Maje og Lovechild 1979 og strik fra Stine Goya.

"Besøget har ændret mit syn på min garderobe og mine tanker om, hvad jeg kan tage på hvornår. Jeg har haft kimonoen og flere kjoler på i hverdagen og har haft lyst til at organisere mig mere omkring de ting, der kan bruges året rundt, og de ting, der er decideret sommersager. Jeg kæmper stadig med stiletterne. Men nu kommer de da på, når det er fredag, og det er jo en start."

SkabStyle_Rikke_15.jpg
Et kig ind i Rikke Bauns farverige klædeskab.
SkabStyle_Rikke_11.jpg
Kjole fra Baum und Pferdgarten, stiletter fra Sofie Schnoor og taske fra Hvisk.

Moderedaktøren:
"Det hele bliver lidt mere festligt, når du fremhæver din kropsform med et bælte, mens et par stiletter kan tilføre looket personlighed og elegance. Som aftenen skrider frem, kan du altid droppe bæltet og udskifte stiletterne med et par flade sko."

SkabStyle_Rikke_12.jpg
Kjole fra Baum und Pferdgarten og bluse fra Stine Goya. Støvlerne er et loppefund.

Moderedaktøren:
"Det her sæt er perfekt til en fredag aften, hvor Rikke skal ud at spise eller bare have en drink med en veninde. Rikke siger selv, at hun ikke ville bruge det på arbejde, selvom hun sagtens kunne, men der er det superanvendeligt, når overgangen fra arbejde til en aften ude er glidende."

SkabStyle_Rikke_13.jpg
Kjole fra Baum und Pferdgarten, bukser fra Ganni og sneakers fra New Balance.

Moderedaktøren:
"Det her er en nem måde at transformere en fin kjole til et afslappet hverdagslook, der er nemt at have på. Det kan gå til alle årstider, for du skifter bare fra klipklappere til sneakers eller støvler. Du kan gøre det med alle dine kjoler, og hvis du ikke vil sætte træningsbukser til, så prøv med et par bløde habitbukser eller et par smarte yogabukser."

Anbefalet til dig