souping erstatter juicekur
SPONSORERET indhold

“Souping er det nye juicing...”

... I hvert fald ifølge flere eksperter fra USA. Vi kigger nærmere på den nye kosttrend, for hvad er ideen bag at spise suppe morgen til aften.

Af: Redaktionen
28. jun. 2016 | Sundhed | Fit living

Det er tid til at stille juiceren tilbage i skabet og i stedet finde de store suppegryder frem. I hvert fald hvis man vil afprøve en af de helt nye kosttrends. Juicekure er nemlig old news, nu skal der spises suppe fra morgen til aften.

Sådan lyder det i stigende grad fra amerikanske trendspottere, der vurderer, at den tid, hvor folk kastede sig over juicekure, er ved at være forbi. I stedet spås supper med deres indhold af kostfibre en fremtid.

Herhjemme er der netop udkommet en bog om Souping. Bag bogen står kostekspert Martin Kreutzer og kok og kogebogsforfatter Sandra Pugliese, og de vil gerne slå et slag for 'suppekure', hvor du vælger at spise suppe fra morgen til aften, fordi supperne  er en god kilde til energi og overskud.

Fordelene ved souping er nemlig ifølge Martin Kreutzer den direkte vej til at smide de sidste genstridige kilo, øge energiniveauet, få en mave i balance og tilmed masser af smagsoplevelser. Sprøde råvarer i alverdens kombinationer gør nemlig supperne både sunde og slankende – helt uden at du skal sulte dig.

Derfor skal du prøve souping
I bogen uddyber Maritn Kreutzer de mange grundt til at prøve souping. Souping stiver bl.a. immunforsvaret af. Eftersom suppen rummer et væld af grønsager, får du tilført mange antioxidanter, som understøtter immunforsvarets funktion. I en tid, hvor stadig flere mennesker bliver bevidste om de kræfter, der gemmer sig i maden, er souping det godt valg, for i supperne gemmer der sig et væld af antiinflammatoriske egenskaber, som holder kroppen stærk. 

Souping resulterer også i fantastisk mæthed. Der foreligger flere undersøgelser, som dokumenterer, at en velkomponeret suppe mætter bedre end nogen anden ret. Årsagen er samspillet mellem grønsagernes fibre, proteinerne, der bremser mavens tømning, og suppens store volumen, som gør, at mavesækken fyldes behageligt op. 

Derudover består souping af mad, der læsker kroppen. De mange grønsager og det eventuelt tilsatte vand gør, at suppen forsyner kroppen med væske. Derfor er suppen en fortrinlig måde at hydrere sig på.

Souping trumfer juicing
Men hvorfor ikke bare snuppe et stort glas juice i stedet for at bakse med suppefremstillingen? 

”Den største forskel mellem juicekure og souping er, at når du juicer, ryger de fleste fibre fra frugt og grønsager i skraldespanden, hvorimod jeg blender supperne og bruger hele grønsagen, så vi får både fibre, proteiner og de sunde fedtstoffer med. De fleste vil nok nikke genkendende til, at en smoothie mætter mere end en juice – netop fordi her er der brugt hele bær, frugt og grønt, så fibrene kommer med,” fortæller medforfatter Sandra Pugliese.

Fibrene fra frugt og grønsager er guf for mave-tarm-systemet og dermed for hele kroppen. De er bl.a. med til at nedbringe et forhøjet kolesteroltal, holder maven i gang og hjælper med at opbygge en stærk tarmflora.

Et andet punkt, hvor suppe adskiller sig fra juice, er i følge kostekspert Martin Kreutzer, indholdet af kraftfulde plantestoffer; de såkaldte antioxidanter, som bl.a. beskytter kroppen mod inflammation. I bogens supper anvendes hele råvaren, og analyser viser, at det netop er her, der gemmer sig flest af de sundhedsfremmende stoffer, så det er ærgerligt at gå glip af dem. Juicer du indimellem frugt og grønt, så vær opmærksom på at bruge det grovest mulige filter. Jo mindre der efterlades i filteret, jo sundere bliver drikken.

Suppe fra morgen til aften
Kogebogsforfatter og madskribent Sandra Pugliese står bag bogens over 40 opskrifter på supper. Hun har lavet bud på kolde supper, der kickstarter dagen og varme supper, som fylder dig op med vitaminer og gør dig mæt.  

”Jeg tror aldrig, at jeg har testet så mange opskrifter og sorteret så mange fra igen, som til denne bog. Det har været den sværeste og mest spændende udfordring af alle mine kogebøger, for det er ikke helt almindelige supper. Derudover har det været vigtigt for mig, at alle supperne var forskellige og interessante nok til, at man vil nyde at spise suppe fra morgen til aften. I supperne til souping gør jeg også brug af sunde fedtstoffer, fordi de er med til at skabe en mæthedsfølelse. Derudover bruger jeg mange krydderurter i opskrifterne, så der kommer knald på smagene." fortæller Sandra Pugliese og fortsætter.

Der er mange måder at soupe på. Men vil du maksimere udbyttet, anbefaler Martin Kreutzer, at du prøver kræfter med en 10-dages soupingdetox, hvor du sparker gang i en afgiftning af kroppen. Man kan naturligvis også blot skifte enkelte måltider ud med en af de gode supper, eller måske tage en dag indimellem med souping – det hele vil gøre godt for kroppen.

Forfatter Sandra Pugliese har prøvet en tre-dages soupingdetox.
"Jeg synes, at det fungerede rigtigt fint, og jeg følte mig mæt og tilfreds, men jeg må nok også indrømme, at jeg elsker mad alt for meget til at tage 10 dages soupingdetox. Derimod tager vi ofte en ren suppedag hjemme hos mig, hvor krop og tarme får et break og fyldes op med gode sager.  

DU KAN SMAGE SUPPERNE HER:
Morgen: Grøn, grøn, grøn

Frokost: Thaisuppe med kokosmælk

Aften: Toscansk bønnesuppe 

Martin Kreutzer og Sandra Pugliese, Souping, Muusmann Forlag, 250 kr.