Nederdel med variationer fra Hjemmet
Foto: Thomas Hergaard
Hjemmet

Nederdel med variationer fra Hjemmet

Nederdel med variationer

Den korte og den lange nederdel er syet efter samme mønster. Find selv den længde, der passer dig.

Af Inga Andersen 31.dec.2012 Håndarbejde

Den korte og den lange nederdel er syet efter samme mønster, som du tegner op efter måltegningen. Mål selv frem til den ønskede længde. Når du har den færdige nederdel på, kan du vælge at lade spidserne sidde i siderne eller dreje nederdelen, så de kommer til at sidde midt for og midt bag.

 


Materialer:

Kort nederdel:
2 m viscosebomuldsstof i 140 cm's bredde,  1 knap samt elastik til taljen.

 

Lang nederdel:

3 m thaisilke i 130 cm's bredde, 1 lynlås på 20 cm og 1 knap.

 

Fremgangsmåde:

Læg stoffet ud i fuld længde/ bredde. Fold stoffet dobbelt ved at bredden følger den ene „langside”, så der bliver en skrå foldekant. Se tegning.

Nederdelslængden afhænger af stoffets bredde, og der skal tillægges søm. Husk også at kontrollere, at hoftevidden er stor nok.

Mål ca. 25 cm ned fra spidsen langs stoffets ægkant og tegn med spidsen som centrum en bue = 1/4 taljevidde. Lad taljen bue lidt ned.

Tjek, at taljemålet er lig med din taljevidde + 4 cm til sømrum. Afsæt nederdelslængden fra taljen og ned.

Der kan klippes „lige over” ved længden, hvorved nederdelen får spidser, som kan laves mindre; alt efter ønske. Dette er ½ nederdel. Klip et stykke magen til.

  

Kort nederdel:

Sy nederdelen sammen ret mod ret, men lad den ene søm være åben, så nederdelen kan trækkes på. Buk og sy nederste kant 1 cm om mod vrangsiden. Klip en 6 cm bred skråstrimmel, som sys ret mod ret til taljen. Buk og sy om mod vrangsiden, så der dannes en løbegang til elastik. Træk elastik i. Sy en knap med knaphul ved enderne, som bukkes om mod vrangsiden.

 

Lang nederdel:

Sy som kort nederdel, men sy en lynlås i slidsen i den ene søm. Klip en 8 cm bred linning, som sy ret mod ret til taljen. Vend den halvt om til vrangen, buk sømrummet ind og sy linningen fast med en stikning. Sy knap og knaphul i linningen.

Opskriften er fra Hjemmet nr. 24, 2008 (side 31)

dupa

Henter...