SPONSORERET indhold

Nemme hjemmebagte varme hveder

×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

Biskoppen Hans Bager stod bag Store bededag, der blev lovfæstet helt tilbage i 1686. For at også bagerne kunne gå i kirke, blev der i forvejen bagt hveder, der kunne varmes eller ristes på helligdagen. Her får du en nem og superlækker opskrift på nemme hjemmebagte hveder, du sagtens selv kan bage. De nemme hveder smager vidunderligt - både nybagte på dagen og ristede på en brødrister eller i ovnen dagen efter. Se her, hvordan du bager nemme hveder til store bededag:

Af: Sandra Leigh Draznin Foto: Martin Dyrløv
03. maj. 2022 | Opskrift | Hjemmet
12 stk. | Total: 2 timer | Arbejdstid: en time, 30 min

Ingredienser

  • 625 g hvedemel
  • 2 tsk. salt
  • 2 tsk. sukker
  • 2 tsk. stødt kardemomme
  • 100 g smør
  • 3½ dl mælk eller vand
  • 25 g gær
  • 1 æg

Sådan gør du

  1. Bland mel, salt, sukker og kardemomme i en skål. Smelt smørret, og rør den kolde væske i. Rør gæren ud i den lune væske (maks. 37 grader), og pisk ægget i.
  2. Tilsæt melet, og ælt dejen godt igennem i 8-10 min. Lad dejen hæve tildækket til dobbelt størrelse – 45-60 min.
  3. Vend dejen ud på et meldrysset bord, og fold den sammen et par gange. Del den i 12 stykker á ca. 95 g, og form dem til boller.
  4. Læg dem i en smurt bradepande (ca. 22x30 cm) med 1-2 cm’s mellemrum. Dæk bollerne med et fugtigt viskestykke, og lad dem hæve til dobbelt størrelse (til de hænger sammen) – ca. 1 time.
  5. Drys evt. bollerne med lidt mel, og sæt bradepanden i ovnen ved 200 grader, og bag hvederne i 25-30 min. – tjek, at de er gennembagte (98 grader), og lad dem stå i bradepanden i 10 min., før de sættes ud på en rist.
  6. Skil hvederne ad, og flæk dem med en kniv. Rist dem sprøde i ovnen ved 250 grader i 5-10 min. eller på en brødrister, og servér med koldt smør og marmelade, ost eller pålæg.
  7. Durumhveder: Erstat halvdelen af hvedemelet med durummel, og erstat smørret med 1 dl koldpresset olivenolie. Tryk evt. bollerne ned i en skål med hakkede græskarkerner, før de sættes til hævning i formen

Hveder til storebededag: En god gammel tradition

Det er en gammel tradition, at man bededagsaften går en tur i det milde aftenlys, for herefter at komme hjem til te og lune hveder. Traditionen med de varme hveder opstod, da man i 1600-tallet blev besluttede at slå alle årets bededage sammen til en stor - nemlig store bededag. Selvom det er fristende at kaste sig over bagerens version, er fordelen ved hjemmebag, at man får den lækre duft af nybagte hveder med i købet – og at man ved, nøjagtig hvad der er puttet i de luftige boller. Mangler du mere inspiration til lækre opskrifter på varme hveder til storebededag, så prøv fx.:

Anbefalet til dig