Blegning af tænder
SPONSORERET indhold

Populære tandpastaer ødelægger dine tænder

Det kan måske lyde som en dyr fornøjelse at få bleget sine tænder hos tandlægen. Derfor er mange alternative løsninger blevet populære. Det er bare ikke uden konsekvenser at benytte sig af dem.

Af: Frederikke Pontoppidan Foto: iStock
31. okt. 2016 | Sundhed | ALT for damerne

Colgate, Aquafresh, Pepsodent, Oral-B, Sensodyne og Zendium har mere tilfælles end blot at være populære tandpastamærker. De har nemlig alle en speciel variant, som hedder noget med i stil med "Sensation Expert White" – En tandpasta, der hævder at blege dine tænder, hver gang du bruger den, så du altid har et smukt, hvidt smil.

Det er bare langt fra sandheden.

Hvis du hører til dem, som ofte køber en såkaldt "whitening"-tandpasta, har du nok oplevet, at den faktisk virker. Og det er også rigtigt, at dine tænder syner en anelse hvidere. Spørgsmålet er bare, om prisen er for dyr, hvis du rent faktisk vidste, hvad de hvide tænder koster dig. Du skal nemlig betale med en meget slidt emalje, som aldrig bliver genopbygget igen. Det mener Ulla Pallesen, overlæge på Tandlægeskolen ved Københavns Universitet.

– I Danmark er det ikke tilladt at tilsætte brintoverilte over 0,1 % i tandpasta ifølge EU-lovgivning, fortæller Ulla Pallesen.

Til sammenligning bruger man 3-6 % brintoverilte, når man udfører professionelle tandblegninger ved tandlægen. Derfor er tandpastaindustrien nødt til at bruge alternative metoder, hvis de vil konkurrere med tandlægebehandlingerne. Og det går udover dine tænder.

– Der er milde slibemidler i alle tandpastaer. Men ofte er der kraftigere i whitening-tandpastaer. Det betyder, at der slides endnu mere på din emalje, end man må. Dine tænder syner altså hvidere, fordi de bliver ridset. Desværre er der ingen regler for, hvor meget slibemiddel tandpastaen må indeholde. Og det er umuligt for forbrugerne at gennemskue. Sommetider ændrer fabrikanterne også på slibemidlerne, så man ikke kan tjekke det, siger Ulla Pallesen.

LÆS OGSÅ: Forbudte følelser: Den pinlige jalousi

Nogle producenter anvender syre

Whitening-tandpastaer er hverken nye i Danmark eller udlandet. Til gengæld var det meget nyt, da Colgate tidligere på året lancerede en helt ny blegning til tænderne: "Colgate 360 Max White Whitening Pen". Det er en pen, som indeholder en tandpastalignende masse, man smører på tænderne to gange om dagen i tre uger, hvilket skulle give hvidere tænder.

Barbara Vasiljevic, som er nordisk forbruger- og marketingsansvarlig hos Colgate-Palmolive, har oplyst, at der er 0,1 % brintoverilte i Whitening Pennen, hvilket er det tilladte. Ifølge Ulla Pallesen kan så lav en koncentration af brintoverilte ikke blege tænderne.

Hun er dog ikke bekendt med lige præcis dét produkt fra Colgate, men fortæller, at mange lignende indeholder konserveringsmidler. Det betyder, de er syreholdige, hvilket har en ætsende effekt på tænderne, som igen får dem til at syne hvidere på bekostning af emaljen. Heller ikke her er der nogen lovgivning for, hvor meget syre for eksempel Whitening Pennen må indeholde.

– Man skal virkelig passe på tandens emalje. Det er ikke ligesom hår, der kommer igen, uanset hvor meget du gør ved det. Tandens emalje er kun 1 mm, og den skal holde til børstning og slid hele livet. For tandens emalje er død, så når den forsvinder, kommer den ikke igen, siger Ulla Pallesen.

Se det store udvalg af tandplejeprodukter hos med24.dk (sponsoreret)

Emaljen er uhyre vigtig, fordi den beskytter tænderne. Hvis den bliver meget nedslidt, kan det mærkes i tandens nerve, og det vil også kunne ses. Tanden tager nemlig hurtigere imod misfarvning og bliver generelt grimmere at se på med tiden. Den kan blive gennemsigtig i spidserne, kantet og forsvinde gradvist, eksempelvis ved syreskader.

LÆS OGSÅ: Er du åben for forandringer?

Tandlægen er stadig vejen frem

Tandlægen er stadig det sikreste valg, men faktisk også den eneste løsning, der virker. Tænder kan nemlig ikke bleges uden den høje koncentration af brintoverilte. Og det er ikke lovligt at tilføre det i blegningshåndkøb i Danmark.

– Brintoverilte i blegemidler over 0,1 % må kun sælges til tandlæger. Det er nemlig vigtigt, at man først kommer til en konsultation hos sin tandlæge. De skal vurdere, om det kan lade sig gøre, og om ens emalje kan tåle det. Tænderne kan kun bleges, hvis det er farvestoffer, som har misfarvet dem. Hvis det er andet, duer tandblegningen for eksempel ikke, siger Ulla Pallesen.

Det tager enten halvanden time hos tandlægen at få bleget tænder, eller man kan få en speciel blegeskinne med hjem, som man kan anvende flere gange. Uanset hvilken metode man vælger, kan man gentage den hvert 2-3 år, hvis man har raske og sunde tænder.

– Det er vigtigt, at man starter en tandblegning, og bagefter afslutter forløbet. Hvis man eksempelvis bare gør det hver gang, man skal i byen, er det alt for usundt for tanden, siger Ulla Pallesen.

Desuden er det vigtigt, at en blegningsproces foregår i tandlægens kyndige hænder, så de kan kontrollere, at der ikke kommer brintoverilte på tandkødet eller i halsen. Det kan give sår og skader i munden.

Så ønsker du hvidere tænder, er det måske en god ide at tage forbi din tandlæge. Ellers ender du måske med en endnu dyrere regning for skader på tænderne, fordi der skulle spares penge her og nu.

 

LÆS OGSÅ: Forbudte følelser: Den bitre selvmedlidenhed

LÆS OGSÅ: Sådan får du mere selvrespekt

LÆS OGSÅ: Giv passionen en chance

Giv et abonnement i julegave