Få bedere sundhed i livet
SPONSORERET indhold

Sådan fik jeg overskuddet, glæden og kroppen tilbage

Drømmer du om at gøre noget for din sundhed? Bliv inspireret af Mette, der kom igennem sit livs største krise med bikram yoga. Liv, der fik sin krop tilbage, da hun mødte personlig træner Lotte Arndal. Og hør den fantastiske historie om, hvordan sund kost har givet Mette livskvaliteten tilbage.

Af: Charlotte Wendt Jensen Foto: Annette Collin
11. nov. 2014 | Sundhed | Fit living

Mette, 47: „Yoga hjalp mig ud af sorgen”
For fire år siden blev Mette Fenger, 47, ramt af en livskrise, da hun blev fyret, og begge hendes forældre døde. Det førte hende på et yogaretreat, som blev startskuddet til et helt nyt liv.

Det er blandingen af fysik og fokus, muskler og meditation, der er kernen i, hvorfor Mette Fenger er blevet så hooked på bikram yoga, at det i dag fylder alt i hendes liv. Når døren lukker bag hende til træningslokalet, varmen breder sig, og hun udfører den faste sekvens af øvelser, bliver hele hendes krop arbejdet grundigt igennem, samtidig med at hendes sind slapper af.
– Det har aldrig virket for mig at meditere ved at sidde i skrædderstilling med foldede hænder, så begynder jeg bare at tænke på hakkebøffer og andre ting. Når jeg dyrker bikram yoga, bliver jeg nødt til at være fuldstændig fokuseret på, hvad jeg laver, fordi jeg bliver presset fysisk, så jeg forsvinder ind i mig selv og bare er i nuet. Når jeg vender fokus indad, får jeg noget ud af det på det mentale plan. Og det er netop det, der er så fantastisk, at det er så fysisk, men samtidig får jeg også det mentale, siger Mette Fenger.
Fascinationen af yoga startede for alvor for fire år siden. Efter et arbejdsforløb som korrespondent og senest som Digital Projektleder hos Microsoft blev Mette Fenger afskediget i forbindelse med nedskæring. Oveni mistede hun begge sine forældre med kort mellemrum. Midt i orkanen af sorg og uoverskuelighed tog Mette Fenger på et yogaretreat på Mallorca med fokus på hatha yoga og meditation. Her oplevede hun for første gang den ro, som forbindes med yoga.

HOOKED EFTER EN PRØVETIME
– Jeg har krudt i måsen, så jeg har altid valgt sportsgrene, som gav sved på panden og en høj puls, og da jeg tidligere prøvede yoga, gav det mig ikke noget. Men da jeg røg personligt ned, havde jeg behov for ro, så jeg gav det en chance til, og det var helt rigtigt. Jeg kom helt ned i gear og vidste, at jeg ville fortsætte, fortæller Mette Fenger, der efter retreatet tog en prøvetime i bikram yoga og var hooked lige på stedet.
– Det var bare en wauw-følelse. Jeg var svedig, havde haft pulsen oppe og var blevet udfordret både fysisk og mentalt, så jeg var fuldstændig solgt.

FANTASTISK MOD STRESS
Herefter startede den yogarejse, der i dag er endt med, at Mette Fenger er blevet uddannet yogainstruktør og ejer af Bikram Yoga Hellerup. Efter et halvt år som medhjælper i et yogastudie rejste Mette Fenger til Los Angeles på en to måneders instruktøruddannelse. Og for et år siden var hendes eget studie en realitet.
– Da jeg tog den første yogatime, havde jeg ikke tænkt på, at jeg skulle have mit eget center, men tanken kom hurtigt snigende. Jeg har i mange år søgt efter noget, som jeg ikke kunne definere, hvad var, men nu har jeg fundet min hylde. Det her giver mening, og jeg har fundet en ro. Det giver en uro at starte op selv, men så snart jeg kommer ned i centret, giver det hele god mening, siger Mette Fenger, der ikke blot brugte yogaen til at arbejde sig igennem den stress og sorg, der ramte, da hun var arbejdsløs og netop havde mistet sine forældre, i dag er det også hendes bedste middel, hvis tingene går lidt for stærkt.
– Så tager jeg lige en ekstra time. Ligesom alle mulige andre stresser jeg for meget, så jeg skal huske mig selv på at stoppe op og finde den ro, som jeg ikke tager mig i det daglige. Jeg er ikke typen, der sidder i en sofa i fem minutter, der skal ske noget hele tiden. Så finder jeg roen i yogarummet. På grund af varmen bliver du nødt til at trække vejret dybt og få ro på vejrtrækningen, og den øvelse hiver jeg frem, når det går for stærkt.
Bikram yogaen har også hjulpet Mette Fenger af med en ryglidelse, hun har døjet med, siden hun var barn. Antallet af kiropraktorbesøg er faldet fra flere gange om året til et enkelt, og i det hele taget er hendes krop langt mere smidig og stærk end tidligere.
– Bikram yoga har virkelig vendt op og ned på mit liv. Jeg har haft en turbulent periode, efter jeg mistede mine forældre, men nu føler jeg, at jeg er ved at blive voksen. Jeg har fundet en modenhed og en ro. Det var med til at bearbejde sorgen, at jeg begyndte at tænke fremad omkring det her projekt, og det er det bedste, jeg nogensinde har gjort.

Hvad er bikram yoga?
Bikram yoga er en bestemt sekvens af øvelser, der er sat sammen af inderen Bikram Choudhury. Sekvensen består af 26 øvelser, der er taget fra hatha yoga og foregår i et 40 graders varmt rum. De 26 øvelser kommer igennem hele kroppen. Bikram Choudhury tilsatte varmen til træningen, da han i 1970’erne bragte yogaen fra Indien til USA, som ikke havde den naturlige varme som i hans hjemland. Læs mere på bikramyogahellerup.dk

Mette, 25: „Jeg har fået større livsglæde”
I flere år har Mette Rørmose Mortensen, 25, døjet med ondt i maven og kvalme på grund af irriteret tyktarm. En timeout på diæten Low Fodmap har givet ro og fornyet energi og livsglæde.

Kvalme, mavekramper, oppustet mave og generelt ubehag efter måltider og hver aften inden sengetid. Det har været hverdag for Mette Rørmose Mortensen. Allerede da hun var 16 år, begyndte hun at døje med oppustet mave, men det var først, da hun blev ramt af stress, at generne for alvor kom under lup. Maveproblemerne eskalerede og fortsatte, da stressen forsvandt. Derfor fastslog hendes læge, at de måtte skyldes noget andet. En række undersøgelser konstaterede, at Mette Rørmose Mortensen lider af irriteret tyktarm. En lidelse, der betyder, at der er en række ting, som tarmen ikke kan fordøje.
– Jeg havde det rigtig skidt og følte, at jeg skulle kaste op, lige meget om jeg spiste eller ikke spiste. Jeg var træt, oppustet og havde luft i maven, og om aftenen havde jeg kvalme og ondt i maven. Det gjorde mig deprimeret altid at have det sådan, fortæller Mette Rørmose Mortensen.
Starten til det nye liv kom, da en bekendt foreslog hende at kontakte klinikken Frk. Skrump, der har specialiseret sig i at behandle irriteret tyktarm ved hjælp af diæten Low Fodmap. Diæten udelukker bestemte kulhydratgrupper fra kosten, og på den måde er det muligt at finde frem til netop det, som generer tarmen. I december 2013 gik Mette Rørmose Mortensen sammen med diætist Jeanette Kyster i gang med at prøve sig frem – fødevare efter fødevare. Hvert produkt blev testet i tre dage, hvor mængden blev sat op løbende.
– Kunne jeg ikke have det i kroppen allerede efter første dag, så var det det, ellers spiste jeg det i alle tre dage, og så var det frikendt. Da jeg skulle spise rugbrød, fik jeg det rigtig dårligt med stærk kvalme og kraftige mavekramper. Det var skrækkeligt, så det stoppede jeg med med det samme, hvorimod jeg kun følte lidt ubehag ved for eksempel mælk, så det kan jeg drikke i små mængder, forklarer Mette Rørmose Mortensen.

ENDELIG FORSVANDT SMERTERNE
Diæten viste, at det er en type kulhydrat kaldet oligosakkarider, som Mette Rørmose Mortensen ikke kan tåle. Oligosakkarider findes i bl.a. løg, ærter, kerner, broccoli, chokolade, kaffe og alle melsorter – fødevarer, som Mette Rørmose Mortensens kost nu er støvsuget for.
– Før spiste jeg alt, nu må jeg finde alternativer. I stedet for nudler spiser jeg risnudler, og hvedemel er skiftet ud med speltmel. I starten blev jeg irriteret over at finde ud af, hvad der var galt. Det havde været så meget nemmere, hvis jeg havde fejlet noget, jeg bare kunne tage en pille for. Det var virkelig slemt i starten, jeg var ked af det og sur, men efter en tur ned ad bakke i starten blev jeg positiv igen, da jeg talte med diætisten. Sammen med hende har jeg fundet en vej, der fungerer i min hverdag, siger Mette Rørmose Mortensen.

I DAG HAR JEG ET HOLDSPIL MED MIN MAVE
Ud over at holde styr på det, hun spiser, er det vigtigt for Mette Rørmose Mortensen hele tiden at have lidt i maven og at motionere, så kroppen og fordøjelsen holdes i gang. I dag har Mette Rørmose Mortensen så godt styr på sine nye kostvaner, at hun sjældent mærker noget til sin irriterede tyktarm. Og selvom det har været et hårdt forløb, fortryder hun ikke.
– Det er virkelig krævende, for samtidig med at man er på diæt, skal man træne og holde maven i gang. Det er en kamp i tre til fire uger, hvor man hele tiden er i tvivl om, om man får det dårligt af det, man spiser, så man presser også sig selv hårdt psykisk. Jeg blev fuldstændig død af det, men jeg er så stolt af mig selv og glad for, at jeg har gjort det. Jeg har kæmpet hårdt, og det har været irriterende, men jeg ville gøre det igen lige på stedet, siger Mette Rørmose Mortensen.
For hende har diæten ikke kun betydet en mave uden gener, men også en enorm fornyet livsglæde.
– Jeg har det rigtig, rigtig godt. Jeg er meget mere glad, åben og positiv, hvor jeg før følte, at der ikke var noget, der var værd at kæmpe for. Nu har jeg en helt anden energi og en større livsglæde, og nu har jeg også overskud til at være der for andre mennesker, fordi jeg har fået min positive holdning tilbage. I dag har jeg et holdspil med min mave. Den har det rigtig godt, og jeg har det rigtig godt med mig selv, fordi jeg nu ved, hvad jeg kan, og hvad jeg ikke kan.

Hvad er Low Fodmap Diæt?
Low Fodmap Diet stammer fra Australien og er udviklet for at hjælpe folk med irriteret tyktarm. Mindst hver 10. dansker lider af irriteret tyktarm. Lidelsen skyldes, at bestemte kulhydrater ikke optages i tyndtarmen, hvorefter de går videre til tyktarmen og skaber balladen. Diæten går ud på at udelukke bestemte kulhydratgrupper fra kosten i en periode for at finde ud af, hvilke fødevarer tarmen kan eller ikke kan fordøje. Diæten kan kun foretages hos en autoriseret klinisk diætist i Danmark. Læs mere på frkskrump.dk

Liv, 37: „Jeg er blevet glad igen”
Efter et bootcampforløb med hård træning og nye kostvaner kan Liv Lilliendahl van Rijn, 37, igen mærke sin krop. Hun har tabt 10 kilo på tre måneder og fået det daglige overskud tilbage.

12 uger med hård træning, ny kostplan og fem fastedage. Men også masser af succes, sammenhold og en vægt, der faldt fra 65 kilo til 55 kilo. Sådan oplevede Liv Lilliendahl van Rijn den bootcamp, hun har været på hos personlig træner Lotte Arndal. Efter næsten fire år i fertilitetsbehandling med dertilhørende hormonbehandling følte Liv Lilliendahl van Rijn sig ikke længere tilpas i sin krop. Vægten havde sneget sig op, og hun kunne ikke mærke sin krop længere. Efter at have hørt om Lotte Arndals bootcamp meldte hun sig til.
– Jeg havde ikke overskud til at klare det selv. Jeg ved godt, hvad det kræver at tabe sig, men efter det lange behandlingsforløb var jeg helt drænet for energi, så jeg havde brug for en til at guide mig, siger hun.
– Jeg har altid været slank, men de sidste to år har jeg taget 10 kilo på og kunne ikke passe mit tøj. Det var en ubehagelig følelse, så det var fedt at have en, der kunne svinge pisken, og som havde nogle retningslinjer, jeg bare kunne følge.

PLADS TIL FREDAGSSLIK OG VIN
Og netop Lotte Arndals retningslinjer var det, Liv Lilliendahl van Rijn faldt for. Hun ville have en formel, der ikke var for kompliceret eller fanatisk, og som også kunne holdes, når bootcampen var slut. Første skridt var en række tests, der analyserede Livs fysik. Herefter blev der lagt et personligt træningsprogram med tre gange 1 times træning om ugen. Kosten lød på masser af protein og grønt og ikke for mange kulhydrater fordelt på tre måltider om dagen. Mellemmåltider er luget fra, og daglig fiskeolie og masser af vand er kommet til.
– Det var vigtigt for mig, at det ikke blev kompliceret, og Lotte har en meget nem tilgang til mad. Jeg havde min tallerken og fyldte den halvt med proteiner og halvt med grønsager. Den største omvæltning har været, at jeg ikke skulle spise mellemmåltider. I starten var det svært, men det blev meget befriende at slippe for alle de forskellige kostråd, siger Liv Lilliendahl van Rijn.
De første seks uger af bootcampen var kostplanen stram, herefter blev den løsnet, så Liv skulle leve efter Lotte Arndals 80/20-regel. 80 procent sundt og 20 procent lov til at skeje ud.
– Jeg vil ikke leve fanatisk, hvor man ikke må spise dit eller dat. Jeg har en datter på syv år, og der skal være plads til, at jeg spiser fredagsslik med hende. Hun skal lære en naturlig tilgang til mad, og det giver også mig livsglæde at drikke et glas vin. De første seks uger var benhårde, men nu sidder det på rygraden.

JEG KAN MÆRKE MIG SELV IGEN
Træningsprogrammet bestod primært af øvelser samt konditionstræning baseret på intervaller. Ud over den individuelle træning var der også en række fællestræningstimer.
– Jeg har tidligere trænet meget, så den største forandring for mig var intervaltræningen og at veksle mellem øvelser og løb. Det har fået min kondi til at gå fra meget lav til meget høj på tre måneder, fortæller Liv Lilliendahl van Rijn.
– Træningen er benhård, men der har været masser af støtte fra Lotte og fællesskabet på holdet. Det har givet en masse hygge, sjov og ballade, og træning virker ikke så surt, når man er sammen med søde mennesker, selv om man er ved at falde om til sidst.
Særligt under den femdages fastekur på bootcampens tredje uge, som udføres for at optimere resultatet, var sammenholdet en vigtig faktor.
– Det var en hård uge, så det var godt, vi havde hinanden. Jeg var sulten, frøs hele tiden og fornemmelsen af ikke at kunne tygge noget var meget underlig. Samtidig var det spændende at se, hvor meget kroppen egentlig kan klare.
Allerede efter tre uger kunne Liv Lilliendahl van Rijn se resultater på vægten. Samtidig steg humør og energiniveau. I dag har hun tabt 10 kilo, 14 centimeter om maven, 6 centimer på lårene og hendes fedtprocent er faldet med 32 procent.
– Jeg er blevet glad igen og har fået følelsen af at kunne mærke min krop og mig selv tilbage. Før gad min krop ikke gøre det, jeg gerne ville, men nu er mit daglige overskud tilbage, og jeg kan igen springe op ad trappen.
Efter bootcampen er stoppet, træner Liv Lilliendahl van Rijn to gange om ugen hos Lotte Arndal med et nyt program hver anden måned, og derudover løber hun en gang om ugen.
– I dag er jeg stærkere og strammere. Jeg har mere energi og en mere positiv holdning til verden. Jeg ved nu, at man godt kan gå igennem noget meget hårdt og komme ud på den anden side og få det godt.

Hvad er en bootcamp?
Arndal Body Boot Camp Classic er et 12 ugers trænings- og kostforløb med det formål at skabe en stærk og sund krop. Forløbet består af en række fysiske tests, en 5 dages fastekur for at optimere resultatet samt en række træningstimer med personlig træner og alene. Derudover træner man sammen med de andre bootcampdeltagere og går til en række foredrag om sundhed, kost og træning. Se mere på arndalspa.dk