Chiafrø er gode til hjernen
SPONSORERET indhold

"Jeg har altid én bestemt ingrediens med i kufferten"

Ida Hjort hjælper mennesker med at komme sig efter en hjernerystelse. Særligt én ingrediens kan hun ikke undvære til at holde sin hjerne skarp.

Af: Sofie Hviid Foto: istock
18. apr. 2016 | Sundhed

Når kostvejleder Ida Hjort er ude og rejse har hun altid én særlig ingrediens i sin kuffert, fordi de sikrer hende en god start på dagen uanset, hvor hun er i verden:

- Morgenmad er det vigtigste måltid på hele dagen, og når man er ude og rejse kan det være svært at få noget ordentligt at spise til morgen. Derfor har jeg altid chiafrø i kufferten. De skal bare blandes med vand eller mandelmælk, hvad man nu har, og så lidt frugt ovenpå. Så har man en god sund morgenmad. Det er et lille og kraftfuldt frø med en god ernæringsmæssig sammensætning og koncentreret indhold af blandt andet omega-3, proteiner og kostfibre. Lige noget for din hjerne.

LÆS OGSÅ: Sådan spiser du dig til en knivskarp hjerne

Chia frøene kommer fra planten Salvia Hispanica og navnet chia stammer fra aztekernes ord "Chiatic", som beskriver en fedtet eller olieret substans. Navnet henviser til de vandopløselige fibre, der sidder på ydersiden af skallen, og som gør, at de svulmer op til en geléagtig masse, hvis de blandes med væske.

Netop derfor er det også vigtigt, at man ikke bare hælder frøene over sin mad og spiser den med det samme, forklarer Ida Hjort:

- Sørg for at hæld væske over og lad frøene stå og trække i 15 minutter, så de får suget væsken til sig. Ellers suger de bare væsken fra din krop, og det er jo ikke meningen.

LÆS OGSÅ: Her er de 10 sundeste grøntsager

En god start på dagen
Chiafrø er især gode i smoothies og grød. Her er Ida Hjorths favoritopskrift fra kogebogen Hjernemad – mad der gør dig knivskarp på øverste etage, der netop er udkommet:

Chiapudding til 1 person

3 spsk. chiafrø
2 dl. nøddemælk
1 spsk. kakaopulver
1/2 tsk. vaniljepulver
Kom alle ingredienserne i en skål, rør det rundt og
lad det trække min. 15 min.(eller i køleskabet natten
over.)
Top chiagrøden med hampefrø og skiver af banan eller
anden frugt/bær.

LÆS OGSÅ: Lev 100% plantebaseret i tre dage

LÆS OGSÅ: 6 ting, du tror, er sunde for dig – men som kan gøre dig syg

LÆS OGSÅ: Ole Henriksen: Sådan får du perfekt hud