Det gode liv
SPONSORERET indhold

Derfor kan du ikke få det hele

Vi vil helst have det hele: Lækker og klog mand, dejligt hus, søde børn, et godt helbred, nye sko og en sød chef, der giver lønforhøjelse. Men er det rimeligt at forvente alt det? Vi har spurgt en teolog, en psykolog og en filosof om, hvad du egentlig kan tillade dig at kræve af livet.

Af: Signe Kjær Pedersen Foto: Alamy
12. sep. 2013 | Sundhed | ALT for damerne

Lektor i teologi på Københavns Universitet, Jakob Wolf:
– Grundlæggende er livet en gave, så som sådan har du ikke krav på noget. Gaver får du ufortjent – du kan ikke gøre krav på dem. Men selvfølgelig skal du have store forventninger til livet – det hører med til livets gave at have livsforventninger. Men du har ingen ret til livet eller til at livet indfrier dine forventninger og lykkes. Det er et af livets paradokser, at livet giver dig store forventninger om lykke, men det er ikke sikkert, det indfrier dem. Og det er en af de største opgaver for et menneske at lære at forsone sig med det paradoks eller i hvert fald at leve med det.

Professor i psykologi på Aarhus Universitet, Jan Tønnesvang:
– Du kan jo kræve hvad som helst, men taler man om at opnå størst mulig velvære i sit liv, er der inden for forskningen to idealer, der kan føre til velvære. Det ene er det ideal, som vi bliver bombarderet med i vores forbrugskultur, nemlig det hedonistiske for lyst (fra græsk mytologi, Hedone var lystgudinde, datter af Eros og Psyke, red.). Her er målet selve glæden, mest mulig lykke og det at blive fri for smerte og ulykke. Det andet ideal er det eudaimoniske, hvor fokus er at finde glæden i tilværelsens processer på trods af smerte og ulykke. Når det kommer til f.eks. penge, vil du efter det hedonistiske ideal forsøge at få så mange penge som muligt, mens du efter det eudaimoniske vil fokusere på, hvordan du får pengene, og hvordan du bruger dem mest meningsfuldt. Forskningen har vist, at det eudaimoniske ideal på længere sigt fører mest velvære med sig. Trangen til at rage til sig, som man ser i det hedonistiske ideal, er nemlig relativ. Det vil sige, at du aldrig bliver tilfreds, selvom du får mere og mere.

Filosof, Anders Fogh Jensen:
– Inden for filosofien er der bred enighed om, at du ikke kan kræve et liv uden lidelse, for livet er lidelsesfuldt. Derfor handler det om, hvordan du kommer overens med det faktum. Filosoffen Schopenhauer mener f.eks., at du som menneske enten er i en tilstand af mangel, eller også er du i en tilstand af kedsomhed (først vil du have nye sko, og når du så har gået lidt med dem, keder de dig, red.). Hans løsning er, at du skal forsøge at afvikle din vilje og dit begær – lidt lige som buddhisterne. Så er der en som Nietzsche, der mener, at lykken eller glæden består i at udfolde sin vilje og stå ved den. Ellers bliver livet jammerligt. Så der er forskellige holdninger, men ingen lover, at livet er let!

LÆS OGSÅ: Sunde tip: Forkæl dig selv og tab dig