Blodforgiftning & stafylokokker
SPONSORERET indhold

Forstå MRSA på 2 minutter

1.973 danskere fik i 2015 en blodforgiftning som følge af stafylokokker. 29 tilfælde skyldtes MRSA. Det særlige ved MRSA-bakterien er, at den ikke kan behandles med almindelig antibiotika. Men hvad er MRSA egentlig - og er der grund til at være bange?

Af: Anne Schøning Christensen Foto: Getty
18. okt. 2017 | Sundhed | Hendes Verden

Læge Tove Rønne fra Sundhedsstyrelsen giver os her et hurtigt overblik.

HVAD ER MRSA?

MRSA står for Methicillin Resistente Staphylococcus Aureus og er en stafylokok- bakterie, der er årsag til infektioner. Over halvdelen af os bærer rundt på stafylokok-bakterier i huden hele tiden eller i perioder uden at blive syge. MRSA opfører sig som andre stafylokok- bakterier. Det, der adskiller MRSA fra de almindelige stafylokok- bakterier er, at MRSA er resistent over for antibiotika og derfor betydeligt vanskeligere at behandle end de almindelige stafylokok- bakterier.

HVOR FARLIGT ER MRSA?

MRSA er farligt for personer, der i forvejen er syge eller har et svækket immunforsvar – fx personer, der har en kronisk sygdom, er indlagt på et hospital eller bor på plejehjem. Ligesom de alvorlige stafylokok-bakterier, kan MRSA gå i blodbanen og give blodforgiftning og høj feber.

HVAD ER SYMPTOMERNE?

Du kan sagtens være smittet med MRSA uden at vide det og uden at føle dig syg. Der er ingen symptomer forbundet med MRSA, hvis man ellers er sund og rask. Men er man svækket og har sår eller rifter, så kan MRSA – som andre stafylokok-bakterier – forårsage bylder eller infektion, som kan kræve behandling, så man kan undgå evt. blodforgiftning.

HVORDAN SMITTER MRSA?

Langt de fleste bliver smittet med MRSA gennem nærkontakt og langvarig kontakt med andre mennesker. Man bliver altså ikke smittet blot ved at gå forbi en person, der er bærer af MRSA. MRSA-bakterien er særdeles hårdfør, og den kan fx overleve i flere måneder på dørhåndtag, møbler eller sengetøj. Denne smittevej er dog ikke nær så hyppig som direkte tæt kontakt. Husdyr-MRSA kan findes i kød, men kan ikke smitte, hvis bare man sørger for at tilberede sin mad efter de gængse hygiejneregler.

HVAD ER SAMMENHÆNGEN MELLEM MRSA OG SVIN?

En særlig type MRSA kan smitte fra svin til mennesker. Svinene bærer typisk det, man kalder Husdyr-MRSA på huden eller i trynen. I stalden vil Husdyr-MRSA være i støvet, på alle overflader og i luften. Smitte er derfor svær at undgå, hvis man arbejder i en stald, hvor svinene er smittet med husdyr-MRSA.

HVOR MANGE BLIVER SMITTET MED MRSA?

Antallet af personer, som bliver smittet med MRSA, er lavere end antallet af personer, der bliver smittet med alvorlige stafylokokbakterier. Kun to procent af de alvorlige stafylokok-infektioner skyldes MRSA.

HVORDAN BEHANDLER MAN MRSA?

Det største og mest alvorlige problem ved MRSA er, at bakterien er resistent over for almindelig antibiotika. Derfor er MRSA svær at behandle i forhold til de almindelige stafylokok-bakterier. MRSA kræver en mere avanceret antibiotika, som man er meget varsom med at give, fordi man kan risikere, at MRSA også bliver resistent over for den type antibiotika.

KAN MAN FOREBYGGE MRSA?

God håndhygiejne er vigtig. Særligt fordi bakterien er så hårdfør. Ifølge Tove Rønne var landets hospitaler for nogle år siden hårdt ramt af MRSA-bakterien. Man har heldigvis nedbragt antallet af tilfælde netop ved at skærpe hygiejnekravene samt isolere patienter, der er smittet med MRSA. Desuden bliver samtlige patienter ved indlæggelse bl.a. spurgt til, om de har været i tæt og langvarig kontakt med personer, som er smittet med MRSA, eller om de har daglig kontakt med svin, hvor smitten også kan komme fra. Landets læger eller tandlæger er også ekstra opmærksomme, hvis en patient henvender sig med infektioner. I mange tilfælde testes patienten for MRSA.