hvorfor får vi hovedpine
SPONSORERET indhold

Fokus på hovedpine: Er du afhængig af piller?

Stress. Anspændthed. Migræne. Eller bare for en sikkerheds skyld. Vi spiser hovedpinepiller som aldrig før. Faktisk er forbruget steget med 17 procent de sidste 15 år, så meget, at en stor del af os er decideret afhængige. Især kvinder. Men hvor går grænsen? Vi har spurgt tre eksperter.

Af: Jo Brand
09. mar. 2016 | Sundhed | Fit living

Vi har ondt. I hovedet. Meget. Faktisk har tre procent af danskerne hovedpine næsten dagligt. Og det gør så ondt, at hver eneste af os i gennemsnit tager en hovedpinepille hver anden dag.
Overordnet er der på bare 15 år sket en stigning i salget af smertestillende håndkøbsmedicin på i alt 17 procent, og udviklingen ser ikke ud til at stoppe. Tværtimod er antallet af hovedpinepiller, der bliver langet over disken ifølge Apotekerforeningen, steget med mellem to og tre procent om året inden for de seneste år.
Som udgangspunkt kan en hovedpinepille virke uskyldig, når det er noget, man bare kan gå direkte ind fra gaden og købe, men det er bestemt ikke risikofrit at have et overforbrug af de piller, du kan få i håndkøb. Nogle kan skade leveren, mens andre i værste fald giver mavesår. Og fælles for samtlige smertestillende midler, der bliver solgt i håndkøb, er, at de i sidste ende kan give dig det, der fik dig til at købe dem: Hovedpine.

SE OGSÅ: Dit ansigt afslører alt om din sundhed

HELLERE EN PILLE END EN SYGEDAG
Faktisk lider hele tre procent af den voksne danske befolkning af hovedpine forårsaget af medicinoverforbrug. En del af tilfældene skyldes hovedpinepillerne, siger speciallæge i neurologi Hanne Schaldemose,
− Spiser du smertestillende håndkøbsmedicin i mere end 15 dage på en måned, er der risiko for, at du får det, man kalder medicinvedligeholdt hovedpine.
Og ifølge Hanne Schaldemose ved man endnu ikke, hvorfor hovedpinepiller kan give hovedpine. Til gengæld ved man, at størstedelen af dem, der får medicinoverforbrugshovedpine, er kvinder. Kvinder udgør nemlig hele 80 procent.
Men hvordan kommer man overhovedet i gang med et misbrug af smertestillende håndkøbsmedicin? Én forklaring kan være, at mange af os i dag er så pressede, at vi hellere tager en pille end en sygedag.
− Arbejdet i dag kræver meget, og folk er nok blevet hurtigere til at snuppe en smertestillende, hvis de ikke har det så godt, så de alligevel kan komme på arbejde. De smertestillende piller er jo også febernedsættende, siger farmaceut hos Apotekerforeningen Helle Jacobsgaard.
Neurolog Hanne Schaldemose har samme oplevelse. Mange spiser hellere smertestillende end ringer til chefen og melder sig syge. Men den holdning kan føre til et stort forbrug.
− 78 procent af alle lider af og til af spændingshovedpine, og man vil jo gerne have hverdagen til at fungere og passe sine pligter. Så i stedet for f.eks. at tage sig en lur tager man en hovedpinepille. Og hvis du så ryger ind i en periode, hvor du har travlt og oplever, at pillerne hjælper dig, kan det være svært at holde op med at spise dem igen, siger Hanne Schaldemose, der også mener, at vi er blevet mere intolerante over for smerte.
− Nutidens danskere vil gerne være helt symptomfri og have et smertefrit liv. Og hvis vi har ondt noget sted, er vi hurtigere end nogensinde før til at spise smertestillende, siger hun.

Fokus på vitaminer: Får du en overdosis?

PANODIL ELLER RØDVIN MOD STRESS
Noget tyder dog også på, at det ikke altid er fysisk smerte, der får os til at spise de smertestillende piller. Det har nemlig vist sig, at stressede mennesker ofte har et højere forbrug, fortæller Vibeke Koushede, der har skrevet ph.d. om stress og brugen af smertestillende håndkøbsmedicin.
− Umiddelbart er det en selvfølge, at stressede mennesker har et øget forbrug af smertestillende medicin, fordi de også i højere grad lider af bl.a. spændingshovedpine. Men resultaterne af min ph.d.-afhandling viser, at der er et øget forbrug, som ikke kan forklares ud fra smertesymptomer, siger hun.
Hvorfor det er sådan, er ifølge Vibeke Koushede endnu ikke undersøgt til bunds, men der kan være forskellige forklaringer.
− Jeg har en kollega, der undersøgte forbruget af smertestillende medicin hos kvindelige universitetsstuderende, og der var flere, der fortalte, at de kunne finde på at tage en pille forebyggende, hvis de f.eks. havde en travl en dag, hvor de ikke ville risikere at blive slået ud af hovedpine, siger Vibeke Koushede, der også har studeret udenlandske undersøgelser, som viser, at folk med f.eks. depression tager flere smertestillende piller, selv om de ikke har fysisk ondt.
− Nogle siger, at en Panodil kan give dem samme afslappede fornemmelse i kroppen, som hvis de drikker et glas rødvin. Undersøgelser har da også vist, at pillerne påvirker et center i hjernen, der har med social imødekommenhed at gøre. Og der er mulighed for, at medicinen påvirker ting, vi slet ikke kender til endnu. Derudover kan selve det, at man tager en pille, også være med til at give en fornemmelse af, at man gør noget, siger Vibeke Koushede, der dog ikke mener, at det er en hensigtsmæssig strategi.
− Den smertestillende medicin fjerner jo ikke årsagen til stress.

12 myter om alkohol: Hvad er fup eller fakta?

FIND UD AF, HVORFOR DU HAR ONDT

Pillerne fjerner heller ikke årsagen til hovedpinen. Og farmaceut Helle Jacobsgaard understreger derfor, at man skal forsøge at finde kilden til smerten, samtidig med man behandler den.
− Det er fint at tage pillerne for at afbøde smerterne, men du er jo nødt til at finde ud af, hvorfor det gør ondt, og det er der mange af dem, der har et overforbrug, der finder ud af. Men man skal huske, at smertestillende kun lindrer, det helbreder ikke, så hvis man ikke gør noget ved den bagvedliggende årsag til hovedpinen, får man det aldrig bedre.
Neurolog Hanne Schaldemose mener ligeledes, at vi skal blive bedre til at gøre noget andet end straks at kaste os over pillerne, når vi har ondt.
− En god idé er at forholde sig konstruktivt til smerterne og se, om man kan finde på alternativer til pillerne. Måske hjælper det at gå en tur? At drikke noget vand? Eller få sovet? foreslår hun. Har man derimod mistanke om, at ens hovedpine skyldes et overforbrug af hovedpinepiller, er der kun en ting at gøre:
− Man skal tage en kold tyrker og lade være med at spise dem i tre uger. I de første to til ti dage kan man forvente at føle sig sløj, fordi man har en form for abstinenser, men efter to-tre uger er medicinen ude af kroppen, og så er den medicinvedligeholdte hovedpine væk, siger hun.
Men hvad gør man så, hvis den hovedpine, der var skyld i, at man overhovedet begyndte at spise pillerne, vender tilbage?
− Så må man snakke med sin læge, så man ikke ender med at komme ud i et overforbrug igen, siger Hanne Schaldemose.

SE OGSÅ: Drikker du nok vand? Få svaret her

Kilder: Hovedpineforeningen, Lægemiddelstyrelsen, Apotekerforeningen og Europæiske principper for behandling af hovedpinesygdomme i almen praksis samt Hanne Schaldemose, speciallæge i neurologi på hovedpineklinikken på privathospitalet Valdemar.

Sandheder om hovedpine
1. HVORFOR FÅR MAN HOVEDPINE?
De fleste tilfælde af hovedpine skyldes enten spændingshovedpine eller migræne. Andre årsager kan være tandproblemer, dårligt syn, depression og mangel på koffein.
2. HVOR MANGE LIDER AF DET?
12 procent af befolkningen lider af migræne i større eller mindre grad, mens det samme tal, når det kommer til spændingshovedpine, er 78 procent.
3. HVAD ER SPÆNDINGSHOVEDPINE?
Kendetegnet er en konstant pressende smerte. Den kan føles som et spændebånd om hovedet eller forekomme i begge sider af hovedet. Hovedpinen kan komme af både fysiske og psykiske spændinger.
4. HVORDAN FØLES MIGRÆNE?
Denne type hovedpine er karakteriseret ved en dunkende smerte, der ofte er begrænset til den ene side af hovedet. Smerterne forværres ofte ved fysisk aktivitet. Man ved ikke præcis, hvorfor folk får migræne, men så forskellige faktorer som stress, alkohol, ost og menstruation kan udløse den.
5. HVEM HAR MEST ONDT I HOVEDET?
Blandt dem, der lider af hovedpine, er der en overvægt af kvinder. F.eks. er 75 procent af dem, der lider af migræne, kvinder.
Kilde: Apotekerforeningen og speciallæge ineurologi Hanne Schaldemose.

SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du har tømmermænd?

Sådan undgår du at få hovedpine af hovedpinepiller
Hvis du tager almindelig smertestillende medicin mod hovedpine i 15 dage eller mere om måneden, bør du ifølge Apotekerforeningen overveje, om din hovedpine kan være udløst af lige netop hovedpinepiller. For at undgå, at det sker, så husk:
✚ Lad være med at spise hovedpinepiller hver dag.
✚ Tag dem højst 14 dage pr. måned.
✚ Hold mindst tre medicinfri dage pr. uge.
✚ Du kan tage smertestillende medicin i opløbet, men ikke på forskud.
✚ Tal med din læge, hvis dit forbrug er større end ovenstående.

SE OGSÅ: 10 myter om sukker

SE OGSÅ: 9 råvarer, der booster din energi