Sundhedsfanatismen har taget overhånd
SPONSORERET indhold

Sundhedsfanatismen har taget overhånd

Ny banebrydende bog sætter fokus på de negative konsekvenser af vores overdrevne fokus på sundhed.

Af: Christina Bølling/redigeret af Tine Brødegaard
14. jan. 2015 | Sundhed | ALT for damerne

En kendt ernæringsekspert som Christian Bitz stod for nylig frem og fortalte, at han personligt har oplevet, at det har været skadeligt, at han i perioder er gået for meget op i sin sundhed. Også coach Sofia Manning har fortalt om, at hun først fik balance i sin vægt, da hun opgav slankekurene og spinningtimerne.  

Nu bekræfter en ny bog med titlen 'The Wellness Syndrome', der omtales eksklusivt i ALT for damerne og TIME Magazine, at den overdrevne dyrkelse af sundheden har taget overhånd.

Det er nemlig hverken din viljestyrke, dit BMI eller dine evner på yoga-måtten, den er gal med, hvis du ikke magter at leve op til kodekset om at være sund og lykkelig i døgndrift. Sundhedsdyrkelsen er tilsyneladende kørt af sporet. De sidste tyve års fokus på at toptune kroppen og på at skulle være mentalt på dupperne, rammer os i nakken som en boomerang, lyder en af pointerne i bogen.

– Vi er nået til et punkt, hvor man er et mislykket menneske, hvis man ikke er sund, glad og i det hele taget forstår at passe på sig selv. Sundhed er blevet et moralsk anliggende, siger den svenske professor Carl Cederström, der til daglig underviser på Stockholm Universitet og aktuel med bogen "The Wellness Syndrome" (Forlaget Polity).

Efter hans mening er det mest åndssvage, at vi ikke engang er blevet sundere eller gladere af at jagte lykken og den perfekte krop. Tværtimod.

– Ansvaret for at skulle være vellykket, sund og lykkelig tynger åbenbart, ligesom det dæmoniserer alle dem, der ikke kan være med i ræset.

I bogen beskriver Carl Cederström og hans engelske kollega Andre Spicer som de første en lang række forhold i USA, England og Sverige, der peger på, at det at "have det godt" i vores tid er blevet det samme som at være god, en slags religion. Alene de udtryk, vi bruger om sundhed. Man har for eksempel "god samvittighed", når man har trænet eller spist sundt, og man "synder" med kage og kalder sygedage for pjækkedage.

– De kvinder og mænd, der formår at leve op til alle kravene om at være sunde fra inderst til yderst, har kronede dage, men rigtigt mange bliver dæmoniseret af den form for klassesystem, hvor sundhed er lig med prestige. Dem, der ikke kan få job, mangler initiativ, er udstyret med dårlige gener og ikke er i stand til at foretage det kvantespring, der skal til for at flytte sig op i en højere "sundhedskaste". Sundhed er nærmest blevet en vægt, man vejer folk på, og hvis du ikke er sund, glad og i det hele taget forstår at passe på dig selv, bliver du fundet for let. De "onde" er dem, der er tykke, ikke magter at tage ansvar for sig selv og deres helbred og tilværelse.

Med bogen opfordrer forfatterne til, at vi får et mere afbalanceret forhold til sundhed.

Læs hele interviewet med forfatterne bag 'The Wellness Syndrome' i det nye ALT for damerne (nr. 3).

LÆS OGSÅ: Sådan får du det bedste ud af din krop

LÆS OGSÅ: 10 ting du kan gøre i stedet for at træne

LÆS OGSÅ: Drop kurene: Sådan lever du sundt en gang for alle