fit tester svømning: Slip din indre havfrue løs
SPONSORERET indhold

fit tester svømning: Slip din indre havfrue løs

Målet er at komme fra en lidt klodset og plaskende kamp til et teknisk, elegant svæv gennem vandet med rolig vejrtrækning. Vi tog med i bassinet for at følge voksne danskere, der er begyndt at gå til svømmetræning − igen!

Af: Karen Greve Foto: Peter Nørby
30. jun. 2016 | Sundhed | Fit living

På bassinkanten står svømmetræner, fysioterapeut og tidligere svømmestjerne Mette Jacobsen i klipklapper og badedragt. Hele 36 EM- og VM-medaljer og 131 danske rekorder har hun svømmet sig til i sin aktive karriere, men hun er ikke træt af klorvand og svømmehaller endnu. Overhovedet ikke! Tværtimod er hun lykkelig, hvis hun kan få flere danskere til at opdage glæden ved at svømme, og derfor står hun her mandag morgen i Charlottehaven på Østerbro sammen med helt almindelige mænd og kvinder mellem 30 og 80 år, der gerne vil kunne noget andet end skolesvømning.
− Det er en fornøjelse for mig at give glæden ved vand videre. Her kommer både almindelige mennesker, der typisk gerne vil lære at crawle, og triatleter, der vil forbedre deres teknik. Jeg prøver at fange folk, der hvor de er, og for nogen er det en ny verden, der åbner sig.

SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du svømmer?

De der nogen, som Mette Jacobsen snakker om, kunne meget vel være mig. Jeg har gået til svømning som barn og lærte at svømme en ganske habil omgang brystsvømning, men den elegante crawl, hvor kroppen bevæger sig som en delfin gennem vandet, og hvor vejrtrækningen kører kontrolleret mellem tre armtag, fik jeg altså aldrig på plads.
− Før lærte man altid først brystsvømning og på en helt anden måde end i dag. Man skulle fylde en hel bane, og det var meget med arme og ben, hvor du i dag mere bruger mavemuskler og hofter, forklarer Mette Jacobsen.
Derfor er der adskillige generationer af voksne danskere, som ganske vist kan svømme, men har svært ved at gøre det til en træningsform, der virkelig batter, fordi deres teknik er for dårlig. Der er nemlig ganske meget teknik involveret i at svømme, og Mette Jacobsen vandrer hele tiden op og ned langs bassinet for at holde øje med, om skuldrene nu også roterer rigtigt. Det gælder om at forestille sig, at man svømmer i et smalt rør med et spyd mellem skulderbladene. Selv har jeg aldrig tænkt over, at det gælder om at fylde så lidt som muligt i bassinet for at mindske vandmodstanden.

SE OGSÅ: fit tester havsvømning: Sund træning under åben himmel



Klar til crawl

Anne Sophie Thykier-Seeward er 32 år og lige startet til svømmetræning med det klare formål at lære rigtig crawl:
− Crawl er flot og meget bedre træning end brystsvømning. Jeg får pulsen op, samtidig med at det er skånsom træning, der ikke belaster ryggen. Min udfordring er helt klart vejrtrækningen.
Anne Sophie er forberedt til tænderne med nye svømmebriller og små svømmefødder, der skal hjælpe hendes fremdrift, så hun bedre kan koncentrere sig om at lære vejrtrækningen:
− Din udånding skal være længere end din indånding, Anne Sophie. Prøv at dykke ned engang og se boblerne under vandet, når du ånder ud. Det er sådan, det skal se ud, forklarer Mette Jacobsen og giver bagefter gode råd til et par mere erfarne crawlere i bassinets anden ende:
− Tænk på jeres fødder. Tæerne skal lige op til vandoverfladen, ikke op over vandet. I plasker for meget. Tag lige to baner, og koncentrer jer om fødderne.
Holdet er individuelt tilrettelagt og Mette Jacobsen har ikke noget træningsprogram skrevet ned. Hun samler op, der hvor man er kommet til, og sørger for, at der er tekniske udfordringer til alle.
− Jeg har pensionister på flere hold, og man skal slet ikke tage fejl af dem. De tager både hovedspring og svømmer butterfly, siger Mette Jacobsen.

SE OGSÅ: Guide: Svøm dig smuk & slank

Bidt af svømning

Karin Kornø, 60, er blevet bidt af crawl. Så bidt, at hun i dag træner med en brækket arm tapet op med plastikbeskyttelse.
− Jeg begyndte egentlig at svømme, fordi jeg fik dårlig ryg. Nu er det blevet en lidenskab for mig. Jeg skal på svømmeferie i Italien, og jeg svømmer Open Water om sommeren, fortæller Karin Kornø.
Svømningen holder hende smertefri i ryggen, og den brækkede arm stopper hende overhovedet ikke. Da Mette Jacobsen tager stopuret frem, moser Karin sammen med holdets fire andre deltagere gennem en banelængde på 20 meter, så vandet står i kaskader. Karin klarer de tyve meter på 18.54 sekunder.
− Det motiverer mig, at jeg gerne vil prøve at slå de andre. Der er hele tiden små ting, jeg kan justere teknisk, som gør mig lidt bedre. Det er virkelig en god træningsform, og alle aldre kan være med, siger Karin Kornø.
Mette Jacobsen er ikke selv i bassinet. Fair nok. Hun har tilbragt noget, der ligner år i det våde element, fra hun startede som seksårig i Nakskov Svømmehal, til hun indstillede svømmekarrieren i 2006. Men vandet fascinerer hende stadig.
− Du kan komme ud i nogle stillinger under vand, som du slet ikke kan på land. Den fleksibilitet og bevægelighed, svømning giver, rammer hele kroppen, og hvis du lærer at svømme rigtigt, så du rammer et flow, hvor du bare kan koble fra og glide af sted, så er det skønt, siger hun. − Og alle kan lære det. Det lover jeg. 

BONUS VED SVØMNING
Din krop arbejder fra fingerspidser til tæer, og du kan mærke det. Efter svømning er du ikke syret til i lårene som efter løb. Du er træt i hele kroppen, fordi både yder- og inderlår, bryst, ryg, mave og overkrop har arbejdet.  

Svømning er en skånsom træningsform, fordi vandet bærer din kropsvægt, du får ingen stød i musklerne, som når du træner på land.  

Intervaller i bassinet er god kredsløbstræning. Sørg for at veksle mellem distancer og crawl, både bryst og ryg.

SE OGSÅ: OL-svømmer Lotte Friis: "Jeg elsker at vinde"


3 UUNDVÆRLIGE
Badedragten betyder meget for din træning. Sørg for, at den sidder til − den giver sig typisk lidt, når du træner. Badedragt fra Zoggs, str. 34-48, 599 kr. Set hos zalando.dk
En badehætte er både hygiejnisk og praktisk. Du undgår vand i ørerne, og den beskytter dit hår mod klor. Badehætte fra Speedo, onesize, 70 kr. Set hos bikester.dk  
De bedste svømmebriller suger sig fast til dit ansigt, og derfor dugger de ikke under svømning. Svømmebriller fra Speedo, onesize, 249 kr. Set hos zalando.dk

SE OGSÅ: Få en stærk krop med 6 øvelser på 6 minutter

SE OGSÅ: 11 sunde fedtbomber din krop har brug for

SE OGSÅ: 7 geniale genveje til at se frisk ud