Videnskaben kan gøre dig klog på, hvorfor du bliver forelsket.
Foto: Getty Images

Derfor bliver man forelsket

Derfor bliver du mere vild med ham, hvis I har haft sex - også kun én gang

Evolutionen har kodet mennesket, så vi tiltrækkes af hinanden, knalder og får børn. Det er overlevelse. Men nu kan videnskaben også løfte sløret for, at vi er skruet mere snedigt sammen, end vi måske selv går og tror.

Næste gang du ender i køjen hos ham den flotte, men knap så veltalende fyr fra baren og bagefter pludselig tager dig selv i at gå og tænke på, hvordan jeres børn vil se ud, selvom det "bare" var sex, kan du skyde skylden på videnskaben.

LÆS OGSÅ: Jakob Olrik: 3 ting, du skal vide om hans pik

I en nyligt offentliggjort rapport i udgivelsen Personality and Social Psychology Bulletin fremgår det, at vi efter seksuel påvirkning er mere tilbøjelige til at dele personlig information og hemmeligheder med en fremmed, og at den åbenhed fører til øget lyst til intimitet med vedkommende. Med andre ord: Du bliver mere vild med ham, hvis du har fundet ham seksuelt tiltrækkende og er hoppet i kanen med ham.

Rapporten er baseret på tre undersøgelser. De to første viste, at deltagerne var mere tilbøjelige til at dele personlige informationer om sig selv med en fremmed, potentiel partner, hvis de inden var blevet eksponeret for seksuel stimuli – både bevidst og ubevidst. I første undersøgelse fik nogle af deltagerne vist billeder af et nøgent menneske af modsatte køn, andre for et neutralt billede. De, der havde fået vist det frække alternativ, var i højere grad tilbøjelig til at dele personlige oplysninger, når de efterfølgende blev bedt om at gøre dette i en tekstbesked.

I anden undersøgelse var proceduren nogenlunde den samme: Nogle deltagere fik vist en sexscene fra filmen "Original Sin" og andre en harmløs videosekvens om kattes adfærd. Herefter blev de bedt om at dele en pinlig oplevelse med en fremmed ansigt til ansigt. Resultatet var det samme, som første undersøgelse viste; deltagerne der var blevet eksponeret for sexscenen var mere tilbøjelige til at åbne op.

Linket, til at vi bliver mere involveret følelsesmæssigt, blev lavet i den tredje undersøgelse, hvor deltagerne viste sig at være mere interesseret i at se mere til en person, de havde delt hemmeligheder med. Altså skabte fortroligheden også en større lyst til nærhed efterfølgende.

I en artikel på det amerikanske videnskabelige site Science of Relationships, forklarer professor Gurit Birnbaum fra School of Psychology i Herzliya i Israel, at opdagelsen går hånd i hånd med viden om, at vi mennesker evolutionsmæssigt er gearet til at forsøge at danne bånd med dem, vi har delt seng med, fordi vi for overlevelsens skyld ville have bedre ods for at opfostre børn sammen end alene.

Noget, der også kommer til udtryk i måden, vi har sex på, forklarer hun.

- Mennesker har tendens til at dyrke sex i private omgivelser og sove sammen efterfølgende. Mennesker har også ofte sex i missionærstillingen, som, i kontrast til hvordan pattedyr typisk dyrker sex, giver parterne mulighed for at have øjenkontakt under samlejet. Den og andre adfærdsmønstre fordrer en øget tæt kontakt mellem to seksuelle partnere, og får dem til at føle sig mere forbundene, hvilket forstærker et vedvarende bånd i mellem dem," skriver hun i artiklen.

Så næste gang du med ølbriller udser dig et bytte i baren, så vid, at du måske pludselig drømmer om en fremtid med ham, hvis I ender hjemme på lagnerne.

LÆS OGSÅ: Jakob Olrik: Her er teknikken til at blive en god kysser

LÆS OGSÅ: Derfor fører planlagt sex til mere sex

LÆS OGSÅ: 7 tips til mere hed sex

Se, hvad vi ellers skriver om: Sex, Forelskelse og Kærlighed