Helle Thorning-Schmidt
SPONSORERET indhold

Helle Thorning-Schmidt om metoo: "Jeg har aldrig set så stærk en kæde på tværs af generationer"

De sidste 100 år er kvindernes kamp for ligestilling blevet markeret d. 8. marts. I år sendte ALT for damerne live på Instagram sammen med fem af tidens stærkeste kvindestemmer. Deriblandt tidligere statsminister, Helle Thorning-Schmidt, 54 år.

Af: Juliane Nyborg Foto: Klaus Bo Christensen/Her & Nu
08. mar. 2021 | Livsstil | ALT for damerne

Helle Thorning-Schmidt er i dag medformand i Facebooks tilsynsråd, der skal vurdere, hvorvidt indhold delt på Facebook og Instagram er acceptabelt.

I dag har hun selv været en del af indholdet på ALT for damernes Instagram, hvor hun i et LIVE-interview med chefredaktør Rikke Dal Støttrup har givet sit syn på, hvordan det forgangne års sexisme-debat har præget kvindekampen.

Mange har fået et endnu skarpere blik for uligheden mellem kønnene og har tilsluttet sig kampen, siden Sofie Linde stod på scenen til Zulu Comedy Awards med sin gravide mave og blå kjole og fortalte om sine oplevelser på arbejdsmarkedet.

Hvorfor var det nødvendigt?

”Sofie Linde har en platform, og hun har tænkt, at det var nu, hun skulle bruge den. Hun ville gerne provokere, og hundredvis af mandlige kollegaer, tv-folk og komikere har gjort det før hende, og nu ville hun selv undersøge, hvor grænsen gik for hende. Provokationen var nødvendig for, at alle kom til at tale om det samme, og flere kvinder fik modet til at stille sig bag hende. Men det var jo ikke noget, hun vidste ville ske. Jeg har sendt hende en kæmpe anerkendelse i dag, for hun løb en risiko, og der var også mange, der blev vrede på hende,” siger Helle Thorning-Schmidt blandt andet i LIVE-samtalen.

En samlende bevægelse

Der er sket noget særligt med kvindekampen i Danmark. Den er i allerhøjeste grad blusset op og har ikke bare fået fat i den unge generation, men også samlet kvinder på tværs af generationer, forklarer Helle Thorning-Schmidt videre:

”Der er blevet dannet en lige linje fra de unge kvinder til de ældre generationer, og jeg føler, at den kæde, der er blevet dannet, er enorm stærk, og jeg tror også, at det er det, der har flyttet noget,” siger hun og uddyber:

”Der er en kritik af boomer-generationskvinderne – jeg er selv generation X – omkring, at de ikke bakker ordentligt op. Men det er der mange, der gør. Ritt Bjerregaard, der er i ALT for damerne i denne uge, er et klart eksempel på opbakning fra den generation, og det styrker kæden, at kampen foregår på tværs af generationer. Jeg har aldrig set så stærk en kæde på tværs af generationer i al den tid, jeg har været med,” fortæller hun.

Læs også: Mia Wagner: ”Den offentlige gabestok har været nødvendig for at forstå, hvad metoo er”

Flere kvinder i bestyrelserne

Helle Thorning-Schmidt har selv været feminist, siden hun var 12, og gennem sit arbejde på diverse topposter forsøger hun at se fremad og være en del af løsningen, forklarer hun.

”Det er vigtigt, at kvinderne kommer ind i bestyrelserne. Det er jeg meget optaget af, og det kan godt virke som en niche, men det er det ikke. Alle organisationer – både offentlige og private – har en bestyrelse. Bestyrelsen er det eneste organ, der står over den daglige ledelse. Derfor er det bestyrelserne, der kan presse organisationer og virksomheder til fx at ansætte flere kvinder. Ved at starte fra den øverste top kan man påvirke hele kulturen ned igennem en organisation eller virksomhed," forklarer hun og tilføjer:

”Der er i øjeblikket relativt færre kvinder i bestyrelserne, end der var for 10 år siden, og Danmark halter bagefter mange lande, som vi normalt ville sammenligne os med, så jeg håber, at vi til næste år har fået flere kvinder ind på de poster.”

Du kan se hele interviewet på ALT for damernes instagram: @altfordamerne.

Anbefalet til dig