Helle Thorning-Schmidt Natasha Al-Hariri Mette Østergaard scroll-down

ALT for damerne afholder stort LIVE-event på Instagram: ”Det er oplagt at gøre status”

ALT for damerne bruger 8. marts til at gøre status efter et halvt år med sexisme på dagsordenen. I samtaler med Helle Thorning-Schmidt, Mette Østergaard, Natasha Al-Hariri, Katrine Engberg og Mia Wagner spørger chefredaktør Rikke Dal Støttrup, hvad vi har lært af metoo 2.0, hvor vi ser ændringerne ske, og hvordan vi holder trykket.

Af: Rikke Dal Støttrup Foto: Caroline A. Bagger m.fl.
05. mar. 2021 | Livsstil | ALT for damerne

Det føles som om, at Kvindernes Kampdag er ekstra særlig i år.

Jeg må indrømme, at jeg ikke plejer at fejre den 8. marts. I mine yngre år, fordi jeg tog kvinders muligheder for givet og ikke havde oplevet nogle begrænsninger.

I de seneste år, fordi jeg oplevede, at på et kvindeblad var det kvindernes dag hver dag, og at vi ved at fremhæve stærke kvinder og kvinders interesser på ugentlig basis gjorde nok.

Læs også: Se 8 steder, hvor du (ONLINE) kan fejre Kvindernes Kampdag 2021

Sådan er det ikke mere. Meget er sket siden Sofie Lindes tale, og personligt må jeg indrømme først for alvor at have indset både egne synder og strukturelle skævheder i løbet af de seneste seks måneder.

Mine egne åbenbaringer har for eksempel været:

  • At jeg indirekte har bidraget til at begrænse kvinders muligheder, fordi jeg i mit arbejdsliv altid har forstået og spillet med på, at det hele gik nemmest, hvis man var ”one of the guys”.
  • At sprogbrug er en kæmpe magtfaktor: I samme øjeblik, du kommenterer på bryster, bagdel, ben, læber etc. har du fortalt det menneske, du står over for, at du ikke ser hende/ham som professionel.
  • At jo, der findes en anden mulighed, end at det er op til den enkelte kvinde at sige fra – nemlig den, at hun ikke bliver bragt i en situation, hvor det er nødvendigt.
  • At det ikke er nok for en chef at sige, at ”døren står åben”. Der skal helt formelt skabes et trygt rum og faste procedurer for, hvordan vi taler om sexisme.

Det er så indlysende, at jeg skammer mig over ikke for alvor at have anerkendt det før. Men det gode er, at hvis en blind type som jeg har flyttet mig, så er det fordi, vores fælles bevidsthed har flyttet sig.

Så 8. marts 2021 føles som en oplagt anledning til at gøre status.

På mandag har jeg derfor inviteret fem stærke kvindestemmer til en række samtaler om, hvad vi har lært af #MeToo 2.0, hvor vi ser ændringerne ske, og hvordan vi holder trykket.

Disse spørgsmål stiller jeg LIVE på ALT for damernes Instagram-profil til tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt, til Berlingskes chefredaktør, Mette Østergaard, til direktør for Dansk Flygtningehjælp Ungdom, Natasha Al-Hariri, til forfatter Katrine Engberg og til iværksætter Mia Wagner.

Det finder sted fra klokken 11 til 13.30, og som følger kan du se med og selv stille spørgsmål undervejs. Hvis du stiller et spørgsmål, er du med i lodtrækningen om tre abonnementer på ALT for damerne.

Vi kæmpes ved!

Se, hvad vi ellers skriver om: