Mia Wagner
SPONSORERET indhold

Mia Wagner: ”Den offentlige gabestok har været nødvendig for at forstå, hvad metoo er”

ALT for damerne gør status efter et halvt års sexisme-opgør: Iværksætter Mia Wagner har indset, at det er nødvendigt at sætte navn på krænkere.

Af: Redaktionen Foto: Niels Henrik Dam/Her & Nu
08. mar. 2021 | Livsstil | ALT for damerne

Med egne ord har Mia Wagner selv været én af drengene i mange år. Hun er gået med på jargonen og sørget for ikke at være ”for besværlig”.

Men det seneste halve års sexisme-opgør har ændret noget:

”Tidligere kunne kvinder ikke stille krav uden at blive set som ofre. Derfor har det været svært at stå fast på vores. Hvis du krævede noget, så blev det hurtigt til, at det måtte være, fordi du ikke selv kunne finde ud af at gøre dig fortjent til det. Det var et led i en illusion om, at vi spillede efter de samme spilleregler. Det har ændret sig: Nu kræver vi vores plads, både til julefrokosten og ved bestyrelsesbordet, og det er den ændring, jeg ser: Vi kaster offerrollen af os og tager magten tilbage,” sagde Mia Wagner, stifter af Nordic Female Founders, på kvindernes kampdag i et live-interview på Instagram med ALT for damernes chefredaktør, Rikke Dal Støttrup.

Hun fortæller, at hun blev overrasket over, hvor stor bevægelsen var, og hvor stærkt den bevægede sig:

”Man skulle passe på, hvad man sagde, fordi det, der blev sagt den ene dag, var ikke nødvendigvis comme il faut den næste dag.”

”Noget af det, der var svært, var den her offentlige gabestok, som jeg også selv havde det svært med, for jeg er jo jurist og tror meget på at beskytte den enkelte. Men jeg ændrede mening undervejs, fordi jeg så, hvor vigtig den var, og hvor meget den betød for at skabe en forandring; at der var nogen, der turde sige højt, at der var en konkret, der havde gjort noget mod dem. Vi havde brug for de konkrete eksempler for at kunne forstå, hvad metoo egentlig var.”

”Men det er debatten, der er vigtig – ikke så meget, om den enkelte bliver straffet. Men jeg synes, at det er fair nok, at hvis du har et kvindesyn, der ikke er foreneligt med værdierne på arbejdspladsen, så kan du ikke være der.”

Debatten skal fortsætte

Mia Wagner understreger vigtigheden af, at debatten om sexisme og ligestilling fortsætter, og med Nordic Female Founder vil hun sætte handling bag ordene og sætte dagsordenen om diversitet i gang hos iværksættere.

”Når vi investerer i virksomheder, så har vi lovet hinanden, at vi skal have lige mange kvindelige og mandlige stiftere.”

”Og så har vi startet et netværk for iværksætterkvinder, hvor vi kan hjælpe hinanden. Det er så vigtigt at møde nogle kvinder, man kan spejle sig i.”

Derudover har hun i Nordic Female Founders fokus på Søstersind; at kvinder bliver bedre til at bakke hinanden op.

”Vi har været vant til, at fordi der er så få kvinder i erhvervsnetværk, så skulle vi bevæge os på den der fine linje af at være søde og imødekommende og få det hele til at fungere, men samtidig også skulle performe og skaffe resultater, og der tror jeg, at der har været en periode, hvor det har været svært for kvinder at holde sammen og tale hinanden op, fordi man måske så hinanden som konkurrenter, hvor mænd havde mere plads, fordi… ja, fordi de HAR mere plads. Nu oplever jeg en kulturændring, hvor vi er bedre til at bakke hinanden op.”

Du kan se hele interviewet på ALT for damernes instagram: @altfordamerne.

Anbefalet til dig