Far
SPONSORERET indhold

10 trin: Forstå din babys far

Hvordan kan dit barns far sove trygt, mens baby græder en meter væk? Få svar på det og på ni andre ting, der kan undre en nybagt mor.

Af: Anna Rossman Thejsen, Vores Børn PLUS, nr. 13 2013.
21. maj. 2014 | Børn | Vores Børn

1. Han er for rastløs til baby

Du sidder i sofaen med din nyfødte og kan ikke få nok. Det er da den sødeste baby i verden! Din kæreste, derimod, bliver rastløs efter ti minutter. Du føler dig såret over, at han tilsyneladende ikke interesserer sig ret meget for jeres barn. Fatter han overhovedet, at han er blevet far?

Udfordring: Du har sandsynligvis følt dig som mor, fra det øjeblik du mærkede liv vokse inde i dig. Vi kvinder har ‘øvet’ os i at være forældre, siden vi som toårige tullede rundt med en dukkevogn. Derimod er det ikke ualmindeligt, at processen mod at føle sig som far først begynder for en mand, i det øjeblik hans barn bliver født. Mange mænd har aldrig skænket det en tanke, hvordan man yder omsorg for et spædbarn. Det falder altså dig langt mere naturligt at gå i symbiose med jeres lille ny.

Prøv at: Give din kæreste en chance. Han har sandsynligvis glædet sig lige så meget som dig til at blive forælder, men frigør dig fra forestillingen om, at han skal være far på samme måde, som du er mor. Det skal han ikke. Det skal du respektere. Giv ham tid til at vænne sig til sin nye rolle og finde sin måde at være forælder på.

LÆS OGSÅ: Far, du er fantastisk!

2. Han laver aldrig noget med vores barn

Da baby lå i maven, var I enige om, at I selvfølgelig skulle være fælles om alt og hjælpe lige meget til … Right! Nu ender du altid som den, der trøster, mader, bøvser af, skifter ble og putter.

Udfordring: Siden 1970’erne er danske forældre gået op i ligestilling. Ofte fungerer det bare ikke i praksis, lige når barnet er født, og det lader dig tilbage med en følelse af skuffelse og løftebrud. Fordi det er dig, der er gravid, føder jeres barn og ammer det, er det også dig, der naturligt får den første kontakt med og viden om barnet. Din mand får følelsen af, at han er mindre vigtig, og det kan være svært at bryde det mønster. Desuden har du måske svært ved at slippe kontrollen og stole på, at far kan tage vare på barnet. Måske betyder det så meget for dig, at tingene bliver gjort i den rigtige rækkefølge og på den rigtige måde, at din mand ikke engang når at tænke, at det er på tide at skifte bleen, før du allerede har gjort det.

Prøv at: Opløse symbiosen mellem dig og baby i bare en halv time om dagen. Det føles grænseoverskridende, men tag en dyb indånding, og giv slip. Dit barn overlever(!), mens du er i bad eller i Netto, og den tid, far og barn har sammen alene, knytter dem til hinanden. Hvis du giver ham plads, giver du også plads til, at det bliver et fælles projekt at være forældre.

3. Han er opslugt af sit job

Din kæreste er på arbejde det meste af dagen … ja, nogle gange føles det, som om han glemmer alt om baby, i det sekund han lukker døren bag sig. På den ene side er det vidunderligt at være mor, på den anden savner du et større fællesskab med din mand.

Udfordring: Når den første barselstid med din mand er overstået, og han begynder på arbejde, sker der et naturligt skift: Du tilbringer langt det meste af tiden med jeres barn og registrerer hver ny ting, der sker med den lille, mens din kæreste oplever det på anden hånd. Det kan føles ensomt. Samtidig betyder det, at din mand er tvunget til at være hjemmefra de fleste af hans barns vågne timer. Det giver en tættere forbundethed til barnet for dig – og en større afstand for far.

Prøv at: Nyde symbiosen med dit barn. Din kæreste skal ud af døren, og derfor skal han jo ikke tænke på baby 24-7 for at være en god far. Er det ikke nok for dig, så tal med ham om det. Men husk, at det er dit behov – ikke nødvendigvis hans. Han kan ikke gætte det, hvis du ikke siger det højt. Spørg, om det er muligt, at han kommer tidligere hjem en dag, mind ham om at spørge, hvordan din dag har været, og hvad du glæder eller bekymrer dig over i forhold til jeres barn.

LÆS OGSÅ: Fotohumor: Verdens bedste far

4. Han tjekker mail i stedet for at se på baby

Du sukker efter, at din kæreste bruger tid sammen med jeres barn, men det ender altid med, at han tjekker mails eller ser fjernsyn, mens baby hænger og dingler på armen eller ligger passivt i skødet på ham. Hvad med øjenkontakt? Nærvær?

Udfordring: Du har en forestilling om, at din kæreste og dit barn skal have intenst samvær, fordi det har høj værdi for dig. Når din mand ikke har samme trang til dyb øjenkontakt, er det ikke af ond vilje – han ved bare ikke nødvendigvis, hvad han skal stille op med det her lille barn, og så inddrager han barnet i det, han laver. Det er faktisk en sund reaktion.

Prøv at: Glæde dig over, at han er sammen med jeres baby. Higer du, efter at de kommer tættere på hinanden, så gå! Baby græder måske i to minutter, før far ænser det. Men når han har prøvet det et par gange, uden at du kommer ham til undsætning, begynder han at registrere jeres barns behov. Det giver ligeværd i jeres forhold og en tættere relation mellem far og barn.

LÆS OGSÅ: Din fødsel – set med fars øjne

5. Han hører ikke baby om natten

Du vågner med et sæt og vælter ud af sengen – over til baby, der græder for 27. gang (sådan føles det!). Du er lysvågen ved det mindste kvæk, mens din kæreste bare bobler videre. Det føles frustrerende, at hele alarmberedskabet hviler på dig.

Udfordring: Det er biologisk betinget, at vi mødre vågner, når baby giver lyd fra sig, fordi vores krop i løbet af graviditet og fødsel bliver tunet ind på, at vores barn skal overleve. Dit barns far har ikke undergået samme hormonelle forandring.

Prøv at: Nyde, at du er den vigtigste for et andet lille menneske lige nu. Hvis det frustrerer dig at være alene om opgaven, så del nattepligterne. Men forvent ikke, at det er lige så nemt for din mand at vågne som for dig. Tag snakken om dagen, aldrig midt om natten, og aftal, at I skiftes til at stå op, eller fordel nætterne mellem jer. Det er måske nødvendigt, at du sover i den anden af huset – med ørepropper. Husk at beholde propperne i og lade far klare ærterne

6. Han føler, at du retter på ham

Din bedre halvdel er i gang med at skifte ble på junior. Du kan tydeligt se, at han ikke får strammet bleen nok og går hen og sætter den ordentligt. Som tak får du en tvær kommentar om, at ‘jeg kan åbenbart ikke gøre noget rigtigt – kan du ikke bare selv gøre det så?!’. Farvel gode stemning.

Udfordring: Mange mødre har svært ved at tie, hvis de synes, at deres barns far ikke gør tingene, præcis som de selv ville have gjort – fordi de ved, præcis hvordan det kan gøres til perfektion. For det første kan din mand ikke læse dine tanker (om hvordan en ble sidder perfekt), for det andet tager baby ikke skade af, at far sætter bleen lidt anderledes end dig. Desuden skaber kritik afstand mellem jer. Hvis din mand oplever, at han bliver heglet ned, hver gang han forsøger at gøre noget i forhold til sit barn, trækker han sig ofte helt fra omsorgen. Han har brug for at gøre tingene selv – og gøre dem ‘forkert’ – for at finde sin måde at gøre dem på.

Prøv at: Tage det seriøst, hvis han føler sig kritiseret. Skifter han ble på en anden måde end dig, så lad ham. Det er klart, at hvis han altid smører bodylotion på i stedet for numsesalve, må du gerne bemærke det. Men gør det konstruktivt. Ingen kan agere fornuftigt på konstant at få at vide, at de gør noget forkert. Fortæl, hvad han kan gøre, i stedet for hvad han ikke skal gøre. Gør det i en rolig stund. Hvis du overøser ham med kritik eller ‘gode’ forslag, mens han står og skifter, hyler du ham mere ud af den, end du hjælper ham.

LÆS OGSÅ: 15 finurlige fund til fars dag

7. Din kæreste har svært ved at knytte sig til baby

En type klynk betyder ‘jeg er sulten’, en anden ‘jeg har ondt i maven’. Du ved instinktivt, hvad der er hvad. Det forstår din kæreste ikke, og det sårer dig faktisk, at han siger, at han har svært ved at bonde med jeres barn, før den lille begynder at tale.Udfordring: I det sekund du føder dit barn, aktiveres visse urinstinkter, så du og dit barn kan knytte sig til hinanden. Du bliver følsom over for hvert et klynk, der er tegn på, at det hjælpeløse lille menneske har brug for dig. Under barslen lærer du at ‘læse’ dit barn bedre for hver dag. Det er ikke en naturlov, at du bedre kan tyde jeres barns signaler end din kæreste, men du får et vældigt forspring.Prøv at: Undgå at blive såret. Det er faktisk flot af din mand at sige sådan, og I er nået langt i jeres kommunikation, hvis du kan acceptere det. Lad ham beskrive, hvordan han har det, og fortæl ham, når du synes, han er rigtig god sammen med jeres barn. Næste gang baby klynker, så hjælp ham med at ‘oversætte’: ‘Jeg tror, han trænger til at få skiftet bleen, vil du gøre det?’LÆS OGSÅ: Kendte fædre om rollen som far

8. Han er den eneste, der kommer ud

Din kæreste fortsætter livet, fra før I fik barn: Går til fodbold og ud med vennerne. Og du? Tja, du hænger mest ud ved puslebordet for tiden. Hvordan kan han tillade sig bare at gøre, som det passer ham?Udfordring: Du er så meget i symbiose med baby, at det føles nærmest fysisk umuligt at forlade jeres hjem uden barnevognen. Men det handler om dig, mere end det handler om din kæreste. Fordi du har et behov for at være tæt på dit barn døgnet rundt, behøver det ikke at være sådan for din kæreste. Og det er okay.Prøv at: Har du behov for, at I sidder sammen og ser på jeres baby hele weekenden, så sig det. Men lad være at blive sur på ham, fordi han gør noget, du ikke selv er klar til endnu. Hvis du derimod gerne selv vil ud, så bed om hjælp – stik ham en sutteflaske, og tag i byen.

9. Han tager ikke ansvar

Du har fuldstændig styr på, hvornår baby skal begynde med D-dråber, og hvornår det er tid til vaccination. Hver gang du minder kæresten om babys to-do-liste virker det, som om det er første gang, han hører det. Virkelig frustrerende!Udfordring: Mange kvinder kan enormt godt lide at planlægge, men hvis du forventer, at din mand har samme strukturgen som dig, risikerer du at blive skuffet – og faren er, at du ser hans anti-planlægning som mangel på omsorg for jeres barn.Prøv at: Se sådan på det, at far giver omsorg på en anden måde end dig. Er det vigtigt for dig, at han tager et medansvar for langtidsplanlægningen, så sig frem. Del eventuelt ansvarsområderne mellem jer, og stol på, at han nok skal huske at bestille tid hos lægen. Glemmer han så noget, så snak om, hvad I kan gøre for, at han husker det næste gang. Vær også parat til at acceptere hans måde at gøre tingene på – den er måske anderledes end din, men det bliver den ikke ringere af.

10. Han aner ikke, hvad baby kan

Far læser en bog højt, som det lille myr ikke fatter et kuk af. Det irriterer dig, at han ikke aner, hvor jeres barn er i sin udvikling.

Udfordring: Du ved, nøjagtig hvor mange måneder babyer er, når de forstår de første ord. Det har du læst dig til, for du har behov for at være på forkant. Sådan fungerer de færreste mænd. De skal ofte gøre sig deres egne erfaringer, før de finder ud af, hvad der er bedst. Det tager babyer ikke skade af.

Prøv at: Lade din kæreste ‘finde ud af’ baby i sit eget tempo. Insisterer han på at læse højt, bliver barnet før eller siden urolig, og den erfaring må han gøre sig. Måske får far og barn rent faktisk en hyggestund ud af hans ikke-alderssvarende forsøg på at stimuli. Jeres forskellige måder at være forældre på giver indimellem anledning til sammenstød, men betyder, at jeres barn har to forældre, som bidrager med noget forskelligt i opdragelsen. Det er værdifuldt for junior – og for hele familien.

LÆS OGSÅ: Kærlighed: Plej parforholdet, mor!

LÆS OGSÅ: Uenige om opdragelse: Når far siger ja, og mor mener nej

LÆS OGSÅ: Opdragelse: Her bestemmer mor og far