Om at være far - og om de mange følelser, der følger med.

Far
Slår man ”far” op i ordbogen, står der, at far betyder mand set i forhold til hans biologiske, eventuelt adopterede barn. Far er den mandlige forælder.

Men at være far er så meget mere. Her finder du mere læsning om at være far – lige fra hvorfor det er markant anderledes at vokse sig ind i farrollen, end morrollen, til hvordan man som far kan agere under fødslen, til en hjælpende hånd til alle de følelser og hovedbrud, en far også står model til.

Læs mere

Jeg skal være far

Tillykke – du skal være far! Hvis det er lidt svært at forholde sig til de første mange måneder, er det helt normalt. I mors krop sker der nemlig mærkbare forandringer fra dag ét i graviditeten. Et liv vokser, en krop forandrer sig, og hormonerne raser rundt. Det sker bare ikke i fars krop. Og ydermere er forandringerne morkroppen og jeres lille spire derinde usynlige for det blotte øje det første lange stykke tid. Det ér abstrakt! Men det betyder altså ikke, at du som far ikke føler og mærker det rigtige. Se bare her.

Også som vordende mor er der forståelse og perspektiv at hente om, når din mand skal være far.

Fars rolle ved fødslen

Veerne er startet, vandet er gået, I har ringet til fødegange, og nu står I her så. På fødestuen. Din kæreste arbejder koncentreret med veerne, jordemoderen assisterer hende – men hvad gør far under fødslen? Ved første øjekast kan det ligne, at manden blot er medpassager, når jeres barn skal fødes, men det behøver overhovedet ikke være tilfældet. Godt nok kan han ikke tage halvdelen af veerne eller hjælpe med at presse barnet ud, men han kan være den fødende kvindes stemme, når hun er presset, når han ved, hvad hun ønsker og ikke ønsker til fødslen, og han kan stille alle de spørgsmål, der kunne være, så mor allerhøjest skal lytte. Han er også en kolossal støtte med sit blotte tilstedevær, han kan tage imod baby, hvis I ønsker det, klippe navlesnoren, give lændemassage undervejs, eller sågar fysisk holde kvindens ben, når mælkesyren sætter ind. Og han kan sørge for kold saftevand med sugerør, åbnet løbepomade på standby og en masse andre praktiske ting.

Før og efter man bliver far

Det er en stor omvæltning at blive forældre, og der er mange nye spørgsmål at forholde sig til. Skal far for eksempel holde barsel, hvor længe, og får han plads nok til det? Skal en eller I begge få omstruktureret arbejdslivet, så I får mere tid sammen? De fleste fædre i dag, ønsker at have en stor og aktiv rolle i deres børns liv. I skal også finde ud af at være den nye version af jer – både som individer og som par. Uanset hvad I står overfor, vil I unægtelig opleve, at det til tider er hårdt og lidt af en prøvelse at være blevet forældre, men det er også hamrende fedt og livsbekræftende. Og som med alt andet i livet kan det være interessant at læse om andres erfaringer. Hvordan er det at være far for Johan Bülow, Thomas Blachman eller Sebastian Jessen for eksempel? Og endelig kan farlivet heldigvis også være sjovt, hvis man engang imellem husker at se på det komiske i det hele.