Giv slip, når far skal på barsel!
SPONSORERET indhold

Giv slip, når far skal på barsel!

Når dit barns far går på barsel, får du første store lektion i en svær og vigtig mor-disciplin: At give slip. Nu skal du ikke længere have hovedansvaret.

Af:: Karen Greve
01. jul. 2009 | Børn | Vores Børn

Far skal på barsel. Selvfølgelig skal han det. Du glæder dig til søde kolleger, faste pauser og faglige udfordringer, og far er klar til at svinge pusletasken over skulderen og sende dig på arbejde.

Alligevel er overdragelsen af barselsstafetten til far måske forbundet med en hemmelig uro for – ja, for hvad? For ikke at være babys nummer et? For at miste overblik og kontrol? For at overlade ansvaret for babys søvn, mad og tøj til far?

LÆS OGSÅ: Far, du er fantastisk!

Uanset hvilke tanker der plager dig, er de helt normale. Du har været dit barns primære omsorgsperson i mange måneder, og det er naturligt at bekymre sig for, om en anden kan aflæse de små signaler fra barnet, som du har lært gennem intenst samvær gennem mange måneder.

– Det er helt okay at føle bekymring over at aflevere barnet til faren. Du skal ikke undertrykke den følelse. Den kommer af et genetisk behov for at ‘mødre’, altså at tage dig af dine børn, siger Nina K. Brandt, der er forfatter til bøger om den gode barsel og tidligere har hjulpet familier med at udfordre deres vaner i forældrerollerne.

Se fordelen for baby – og dig

For at takle din uro, må du begynde med at se den i øjnene. Erkend, at du ikke udelukkende har positive følelser i forhold til at sende far på barsel. Derefter må du i gang med at fokusere på fordelene ved et moderne forældreskab, hvor far er på banen i lige så høj grad som mor.LÆS OGSÅ: Far-klumme: ‘Bhar’ er den heldigste i verden– Tænk på, hvad dit barn får ud af det. Når din kæreste eller mand tager ansvar og lærer sit barn bedre at kende, får barnet en unik mulighed for at knytte sig til ham. Det bliver en klar fordel for dig på længere sigt, at det ikke kun er mor, der dur, siger Nina K. Brandt.Desuden kan din kæreste måske tilbyde jeres barn andre kvaliteter, end du kan. Nina K. Brandt peger på, at fædre typisk er gode til at lade børnene prøve selv, hvad enten det gælder at spise selv eller lege selv med klodserne. Det giver barnet selvtillid. Desuden er mange fædre gode til at lege uden at tænke over, at en nullermandshær marcherer bag radiatoren.

Af sted uden pusletaske

Det lyder jo godt. Men er fars alternative måde at passe barn på i virkeligheden det, der bekymrer dig mest? Sådan er det ifølge Nina K. Brandt for mange mødre.– Måske får han ikke lige pusletasken med de første gange, han skal besøge venner med baby, men det går altså alligevel. Så finder han et hygiejnebind i skabet hos vennerne og propper det i bodyen. Som mor skal du lære at trække vejret og lægge alle de gule post-it-sedler med huskelister væk, opfordrer Nina K. Brandt.LÆS OGSÅ: Slip dine bekymringer, mor!Det handler altså om at tøjle sin bekymring. Jo, tak! Allerede fra barselsgangen ved vi, at det er noget af det sværeste, man kan forlange af en mor. Men måske hjælper det, hvis du i tankerne vender tilbage til netop barselsgangen og dine første uger med baby. Dengang gik det heller ikke sådan lige med at få barnet til at sove, spise og få skiftet ble. Du har øvelsen nu, men din kæreste skal have ro til at finde sin egen rytme med barnet, når han er på barsel.– Ansvaret er nyt for faren. Han tager jo over på bar bund. Hvis du hele tiden ved bedre, så kommer han ikke usikkerheden til livs, siger Nina K. Brandt. Det betyder dog ikke, at du ikke må tilbyde din hjælp.LÆS OGSÅ: Barsel: Danske mænd ligger helt i bund– Du kan sige til din kæreste, at hvis der er noget, han har brug for, så kan han bare ringe. Hold lige en livline åben via mobilen, foreslår Nina K. Brandt.På den måde har du stadig en følelse af kontrol, og det er op til ham at reagere på tilbuddet. Måske kan I enes om, at du én gang for alle skriver en huskeliste, hvor der står, at uldbodyen skal på i frostvejr, og sutterne skal være flade – eller hvad der nu er afgørende for dit barns velbefindende (og din sjælefred).

Far bliver favorit

Når du så har sluppet kontrollen og faktisk begynder at nyde at gå på arbejde, så oplever du måske et helt andet problem: Jalousi.

For når far pludselig er mest til stede i babys liv, så kan han godt blive nummer et i en periode. Du kan opleve, at dit barn græder i din favn, når far forlader lokalet, eller at der er hyl og skrig, når du skal putte, mens det går stille og roligt for far. Det kan føles rædselsfuldt, mens det står på, men det går helt sikkert over.

LÆS OGSÅ: 10 trin: Forstå din babys far

Nina K. Brandt råder til, at du anerkender din følelse af jalousi, men samtidig tænker på, at det er en naturlig konsekvens af, at far er mest sammen med barnet.

Prøv at vende situationen til en fordel. Nu kan du komme ud om aftenen eller bare se din yndlingsserie i fjernsynet uden afbrydelser.
Og husk så, at det er en overgang – tænk på dine fordele i det lange løb.

– Det giver helt klart et meget ligeværdigt forældreskab at dele barselsorloven. Du gør manden til din medleder i forhold til barnet, og det skaber balance i familielivet, siger Nina K. Brandt.

Med andre ord: Du sikrer dig imod, at barnet som treårig ved hver eneste toiletbesøg råber ‘MOOOAR – jeg er færdig!’.

LÆS OGSÅ: 10 trin: Fra barsel til job

LÆS OGSÅ: ”Jeg ville være verdens bedste far”

LÆS OGSÅ: Få den perfekte mødregruppe