Far og fødsel: Det her kan din mand gøre under fødslen
SPONSORERET indhold

Far og fødsel: Det her kan din mand gøre under fødslen

Manden føler sig lidt tilovers – for hvad kan han egentligt bidrage med i tiden mellem den første plukve og den sidste efterve?

Af:: Sofie Korsgaard Foto: Getty Images.
22. jan. 2016 | Børn | Vores Børn

Veerne har meldt sig, og nu er det nu. Jeres baby er på vej ud, og foran jer venter en helt uforudsigelig fødsel. Men selv om manden gerne vil hjælpe til, er det altså kvinden, der må trække det hårde læs, og det kan være svært for mange mænd – der måske er vant til at være den, der løfter de tunge ting – at se passivt til, mens kvinden vrider sig i smerte. Der er dog masser, du som mand eller partner kan gøre for at støtte, hjælpe og opmuntre – uanset hvor overflødig du ellers måtte føle dig i hele dette fødselscirkus. Her fortæller jordemødrene Lea Toft og Jannie Rasmussen, hvordan far og fødsel går i spænd. Der er nemlig meget, far kan bidrage med under de første veer, inde på fødestuen, og når I er kommet hjem med den lille.  

INDEN FØDSLEN 

Den første ve har meldt sin ankomst, og foran jer venter sandsynligvis mange timer i hjemmet, mens veerne bliver både hyppigere og kraftigere. 

Lea Toft Det allervigtigste er, at du ikke går i panik. Som fødende kan det være voldsomt nok selv at erkende, at nu er fødslen altså i gang. Så har hun ikke brug for, at den person, der skal være der for hende, også går i panik. Du kan selvfølgelig ikke gøre for, hvordan du har det indeni, men prøv så vidt det er muligt at udstråle ro. 

Lea Toft En varm mandehånd over lænden er som regel rigtig behagelig – du behøver ikke gøre alt mulig spidsfindigt med massageteknikker og den slags. Det vigtigste er bare at være der, være omsorgsfuld og at turde være tæt. 

Jannie Rasmussen Det vigtigste er i bund og grund at støtte og hjælpe hende hele vejen igennem. Det kan være med varmepuder eller massage, men opmuntrende ord, ros og opbakning kan betyde mindst lige så meget. 

Lea Toft I stedet for at stille alt for mange spørgsmål, så lav lidt mad og noget at drikke. Spørg ikke for meget ‘kunne du tænke dig cola? Vil du have kaffe? Vil du have juice?!’ Prøv i stedet bare at stille et koldt glas cola med et sugerør i foran hende. 

Lea Toft Sørg for at være den, der har styr på kamera og alle de andre ting, der skal med i tasken. Tit ender kvinden med at være den, der står og ordner det praktiske, og derfor er der rigtig mange, der bliver glade, når deres partner siger ‘skat, det har jeg styr på.’ 

UNDER FØDSLEN 

Veerne er nu blevet så hyppige og kraftige, at I kan tage ind på hospitalet, hvor en jordemor tager imod. Foran jer venter det sidste seje træk, inden I har jeres baby i armene. 

Lea Toft Indtag rummet, vær afslappet og føl dig hjemme. Der er ikke noget værre end en mand, der står helt stiv og skræmt ovre i hjørnet. De fleste kvinder har nemlig sådan et omsorgsgen, der gør, at de ubevidst gerne vil sørge for, at andre har det godt, så jo mere afslappet manden er, desto mere afslappet en stemning vil der være på fødestuen. 

Jannie Rasmussen Det er forskelligt, om kvinden vil have kys og nus, eller om hun bare siger ‘hold din kæft!’ Men du kan jo tage hendes hånd og så prøve at aflæse hende – hvis hun klemmer den, vil hun gerne, og hvis hun tager den væk, vil hun ikke. Hav virkelig antennerne ude, eller spørg forsigtigt. 

Jannie Rasmussen Det vigtigste er at stå til rådighed for hende, og hvis hun ikke vil have noget, skal du vide, at bare det at du er i rummet, betyder noget for hende. Du er ikke tilovers, og du kunne ikke lige så godt sidde derhjemme, fordi du alligevel ikke laver noget.  

Lea Toft Som partner er det helt okay, hvis du synes, stemningen bliver for trykket, eller det hele bliver lidt voldsomt. Så må man gerne bede om fem minutters timeout eller en rygepause – men selvfølgelig ikke liiige i de sidste minutter. 

Jannie Rasmussen Tag noget tyggegummi med, for nogle kvinder kan ikke holde sådan en kaffe- eller tobaksånde ud. Tyggegummi med en god, stærk mintsmag. 

EFTER FØDSLEN 

Lige så snart fødslen er overstået, er der vendt op og ned på jeres liv. I bliver vækket om natten, der skal
ammes hver anden time, og samtidig står hele familien på spring for at komme på besøg. 

Jannie Rasmussen Deltag i amningen, allerede mens I stadig er på hospitalet. Hør efter, når personalet er inde på stuen for at give gode råd. Der er mange mænd, der bare ligger med deres bog eller telefon og overhovedet ikke deltager, og så har kvinden glemt det halve, når jordemoren er gået igen. 

Jannie Rasmussen Tag dig af hende, mens hun stadig ligger i sengen. Sørg for, at hun får masser af mad og drikke. Giv hende noget skuldermassage – hun er sikkert øm efter fødslen – vart hende op, og vær god ved hende. 

Lea Toft Sørg for, at kvindens ønsker i forhold til besøgende bliver respekteret. Tag nogle gode billeder af babyen, skriv at I har det godt, og opdater på den måde familien, indtil I er klar til besøg. 

Jannie Rasmussen Vær den, der er bussemand overfor familien. Sig ‘det dur ikke, at I kommer fra 20 til 22, for det er lige der, vi har mulighed for at sove’. Giv dem et afgrænset besøgstidspunkt og sig ja tak til hjælp – gæsterne må gerne tage opvasken og selv have kage med. 

Lea Toft Vær sød og opmuntrende, og tro på projektet. Der er ikke noget mere desillusionerende for en nybagt mor end en far, der også tvivler. Kvinden kan jo være nervøs for, om babyen får nok mælk, om hun skriger for meget, om hun tager nok på og alt muligt andet. Sig ‘det her kan vi to klare sammen’. 

Jannie Rasmussen Amning  er det eneste, kvinden kan, som manden ikke kan. Så tag lortebleerne, og gå rundt med babyen om natten, når hun ikke vil holde op med at græde. Så kan din partner få noget søvn, og du kan sove på et andet tidspunkt, hvor hun ammer. 

Lea Toft Jeg kan ikke se pointen i, at manden også skal stå op om natten, når kvinden ammer. Der er jo ingen grund til at have to smadrede forældre dagen efter. Så er det bedre at rykke ind på
sofaen og så have mere energi til at aflaste om dagen. 

Jannie RasmussenDet er jo mor, der trækker det store læs i begyndelsen, men selvfølgelig kan du som far også blive helt smadret. Det er vigtigt, at I begge to får kommunikeret, når I har brug for hvile, og at I lytter til hinanden, så I kan skiftes til at sove. For det har I selvfølgelig begge brug for.

Jannie Rasmussen Hvis hun gerne vil amme, så støt hende i det, og sig, hun gør det godt. Også selv om, hun skal kæmpe rigtig meget for at få det til at fungere. Og hvis hun ikke vil amme, så sig ‘fint! Der kommer nogle helt udmærkede mennesker ud af det, selv om man ikke bliver ammet’.  


Lea Toft, Jordemor 

Indehaver af Jordemoderhuset og skoleleder i JOA – Jorde aftenskole. Derudover arbejder hun som jordemor på Herlev Hospital.

Jannie Rasmussen, Jordemor 

Arbejder til daglig som jordemor på Hvidovre Hospital, hvor hun har været de seneste tre år. 

LÆS OGSÅ: Din fødsel – set med fars øjne

LÆS OGSÅ: Sådan ændrer din weekend sig, når du får børn