
Mathias deler barslen ligeligt med sin kone: ”Det er ikke ferie – det er benhårdt arbejde”
Fædrene er blevet spillet mere på banen med den øremærkede barsel – men Mathias valgte at udvide og tage halvdelen på sine skuldre. Det har ført til alt fra mindre amning, nemmere putning og hudmæthed til mental load og mindeværdige momenter mellem far og Sol.
Mathias Løvgreen mener, at den øremærkede barsel, der blev indført 2022, er enormt god, og at den nok ikke var kommet af sig selv.
”Vi har set, at den lige barselsfordeling ikke kommer af sig selv, og der er en stor lønulighed i vores samfund, også i forhold til hvem der er eftertragtet på et arbejdsmarked. Så at tvinge det igennem giver rigtig god mening,” siger han og fortsætter:
”Jeg er helt med på, at det kan være problematisk for nogle par, at få det til at gå op på grund af løn, men det er startproblemer, og det er jo netop det, det handler om. Det handler om at lønforholdene skal være lige, så det er lige nemt for begge parter at tage barsel. Jeg synes ikke, det er enormt ambitiøst at øremærke barsel, men vi har følt, at det var rart fra politisk hold at få en opbakning om, at det vi havde gang i, var det rigtige.”
Mathias har selv været på barsel i seks gode måneder – men også seks hårde måneder. Han og konen har nemlig delt den ligeligt.
Det fortæller han om i magasinet Vores Børn.
Træt, udmattet og omklamret
Mathias har særligt kunnet mærke, at der hvor karrieren før har haft en høj prioritering, er det nu familien, der betyder mest.
Derfor har den delte barsel også været det bedste valg for netop han og konens parforhold. Det har skabt en bedre fornemmelse for hinandens hverdag og prioriteringer i forhold til karriere og familie, og at begge forældre nu forstår, hvad det vil sige at være alene hjemme med to børn.
”Hvis jeg var kommet hjem efter en dag på arbejde til et hus, der var eksploderet, og vasketøj, der ikke var blevet ordnet, og jeg ikke selv havde været på barsel, så tror jeg godt, at jeg kunne have troet eller synes, at Sofie var doven, men nu har jeg en forståelse af, hvad det betyder at være alene sammen med børn,” erkender Mathias.
Frustrationerne over at være alene på barsel og at være træt af at være alene hjemme er også kommet snigende for ham. For det har været en underlig følelse af at være træt helt inde i ens knogler, når man bare går og ”hygger” derhjemme.
”Det er jo ikke barnets skyld, at det ikke kan gøre alting selv. Men når Sofie kom hjem fra arbejde, kunne jeg godt have det sådan, at ”nu er barnet dit”, og at jeg skulle gå en tur eller bare lige have lov til at stå og ordne opvasken i fred. Jeg er blevet overrasket over den her følelse af at være omklamret på en eller anden måde,” reflekterer Mathias.
”Jeg tror, at det er en standardfølelse som forælder, men jeg tror, det er en ny følelse for mange fædre. Jeg har hørt mødre gennem mange generationer have det på den måde, at nu skal mor lige have fred, eller mor har ikke overskud til at være intim med far, fordi der hele tiden hænger to unger på hende og kræver kropskontakt. Den følelse blev jeg overrasket over, at jeg selv havde,” husker han.
Den lige barsel har derfor uden tvivl givet dem en bedre forståelse for hinanden og et sikkert fundament for at kunne tale sammen om frustrationer.
”Vi fandt ret hurtigt ud af, at det at tage på arbejde er nemmere end at være hjemme. Det er ikke bare barselsferie. Det er benhårdt arbejde,” slår han fast.
Læs hele interviewet i magasinet Vores Børn, hvor Mathias fortæller om fordommene om mænd på barsel, hvordan hans faderrolle har udviklet sig, og hvilke problemer, der kan opstå, når moren igen skal tilbage på arbejdsmarkedet, selvom det er hårdt.