Skift til vintertid
SPONSORERET indhold

4 gode råd til bøvl med vintertid

Vintertid kan drille junior. Kom mørket i møde, og få dit barn til at finde den nye døgnrytme.

Af:: Cecilie Møller Rasmussen, Voresbørn.dk, oktober 2014
27. okt. 2014 | Børn | Vores Børn

I gamle dage betød vintertid, at du kunne sove ekstra længe, men med morgenfriske børn i huset betyder det snarere, at du skal endnu tidligere op.

Ifølge sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen kan man inddele børn i ugler og lærker, og mens ugler nyder at være sent oppe, trives lærkerne bedst om morgnen, fortæller hun til tv2.dk. Derfor vil vintertid drille visse familier.

LÆS OGSÅ: Op klokken 5: Få dit barn til at sove længere

Mens uglerne vil elske at kunne være længe oppe om aftenen og også sove længere om morgenen, kræver det ofte ekstra tid og tålmodighed, inden jeres døgnrytme efter skiftet til vintertid glider gnidningsløst hos den lille lærke.

Hvis junior endnu ikke har forstået, at vi i weekenden satte ure og havemøbler tilbage, giver det amerikanske Family Sleep Institute fire gode råd til overgangen til vintertid:

1. Vent med at tage din baby op af sengen

Hvis din guldklump er vild med at vågne tidligt, kan du prøve at forlænge tiden i sengen med et kvarter ad gangen. På den måde vil døgnrytmen langsomt blive ændret. Har du en morgenfrisk tumling eller barn, kan du prøve at stille et vækkeur og forklare, at først når det ringer, står familien op. Igen er et kvarters ændring i forhold til før vintertid et godt interval.

2. Brug mørklægningsgardiner

Solens stråler sætter gang i en kemisk proces, der får os til at vågne. Derfor skal vi snyde både hjerne og krop til at tro, at det er stadig er nat, når vi gerne vil sove længere. Det samme gælder for mini. Du kan derfor prøve at sætte mørklægningsgardiner for vinduerne resten af ugen, så morgensolen ikke vækker dit barn.LÆS OGSÅ: Hvor lidt søvn er nok?

3. Sæt lys på

Når så tiden er kommet, hvor du synes, at jeres morgen skal begynde, gælder det om at få masser af lys ind i rummene. Rul gardinerne op, og sug solens stråler til jer – også om eftermiddagen, hvor det stadig er lyst, og I kan lege udenfor. De hjælper nemlig kroppen med at skabe en døgnrytme, og det er jo netop den, du gerne vil forme.

4. Vær tålmodig

Der går et stykke tid, før en lille krop har vænnet sig til nye rutiner og vintertid, så selvom det allerede er flere dage siden, du selv stillede på urene, kan der godt gå endnu flere, inden junior har fanget konceptet med længere morgener og vintertid. Prøv derfor at tage den med ro og langsomt skubbe til døgnrytmen morgen og aften. Går det for stærkt, kan dit barn ende med at blive overtræt, så forvent, at det kan tage helt op til to uger, før familien er ”back on track”, og vintertid er blevet normaltid.

Kilde: Family Sleep Institute og tv2.dk

LÆS OGSÅ: Sov godt, mor!

LÆS OGSÅ: 72 (hæslige) prøvelser ved sengetid

LÆS OGSÅ: Må dit barn være længe oppe?