Barn vågen i sin seng
SPONSORERET indhold

Op klokken 5: Sådan hjælper du dit barn til at sove længere

Hopper dit barn morgenfrisk rundt i tremmesengen og råber på morgenmad, længe før natradio er blevet til morgenradio? Det kan lade sig gøre at skrue på dit morgenfriske barns indre vækkeur, og ellers handler det om at udnytte de lange morgener.

Af: Lotte Juul Martini Foto: Getty Images
22. nov. 2022 | Børn | Vores Børn

Denne artikel er oprindeligt bragt d. 26. april 2011. Efter aftale med sundhedsplejerske Dorte Fischer er artiklen opdateret af Lea Holdgaard Hansen.

"Op, lege!"

På de rigtig gode dage har den lille viser lige sneget sig forbi femtallet, før halvandenårige Otto står op i tremmesengen og råber på sin mor og far. Det er tidligt, alt for tidligt, synes Ottos mor, Mette.

Men Otto er lysvågen, og de fleste dage ender familiens forsøg på at få ham til at sove længere bare med en sur dreng og sure forældre.

Mor Mette fortæller, at det kan føles så himmelråbende uretfærdigt at kravle tilbage under dynen og håbe på, at man bare lige kan sove en halv time mere, og så er hovedet ikke mere end lige landet på puden, før knægten igen råber insisterende på sin mor.

Ottos forældre har efterhånden indset, at deres guldklump er et vaskeægte A-menneske, og at alle familiemedlemmer får den bedste start på dagen, hvis de voksne accepterer, at dagen bare starter lidt tidligere hjemme hos dem.

Sundhedsplejerske Dorte Fischer forklarer, at det oftest er hos børn i et-to-års-alderen, at det indre vækkeur kan ringe på mærkværdige tidspunkter. Natteroderiet fortsætter altså med stor sandsynlighed ikke, men du kan godt regne med, at en early bird også i fremtiden vil tilhøre den mere morgenfriske del af befolkningen.

LÆS OGSÅ: Løsningen på 5 klassiske søvnproblemer

Barnet skal være klar

Men hvordan er det dog gået til, at I pludselig har fået et lille morgenmenneske i huset?

"At dit barn vågner meget tidligt om morgenen, kan blandt andet skyldes, at barnet endnu ikke er klar til at sove mere end måske otte timer i træk. Først omkring treårsalderen har de fleste børns søvnmønster udviklet sig, så det minder mere om den måde, vi voksne sover på", forklarer Dorte Fischer.

Hvis den tidlige opvågning skyldes, at dit barn simpelthen bare ikke har lært at sove de 10-12 timer i træk, som en tumling sædvanligvis har brug for, så bliver han til gengæld nok meget træt igen først på formiddagen.

"Og så kan du jo eventuelt snuppe dig en formiddagslur sammen med den lille i weekenden, hvis det er muligt", råder Dorte Fischer.

LÆS OGSÅ: Driller babys søvn? Sådan hjælper du kærligt dit barn til at sove

Hvornår er det morgen?

Alternativt foreslår sundhedsplejersken, at I voksne snakker hele døgnrytmen igennem og lægger en plan for, hvordan I vil forsøge at justere på jeres barns indre vækkeur, fra han er knap et år gammel. I skal dog indstille jer på, at det kan blive en barsk periode.

"Men det kan godt lade sig gøre at få i hvert fald nogle af de meget tidligt vågnende børn til at sove lidt længere om morgenen", beroliger sundhedsplejersken.

Hun foreslår, at I voksne sætter en grænse, så hvis jeres barn eksempelvis vågner før klokken fire eller fem om morgenen, så er det nat, og barnet skal puttes igen. Når klokken har passeret det aftalte tidspunkt, er det o.k. at stå op.

Så kan I vågne langsomt, måske læse en bog i sengen, hjælpe hinanden med morgenmaden og lege, inden det er tid til job og vuggestue. Så gør det ikke helt så meget, at I ikke når meget andet end at lave aftensmad og putte en lille træt tumling i timerne efter arbejde.

LÆS OGSÅ: Søvnbehov: Så meget skal dit barn sove

Gå tidligt i seng

"Men så må I forældre også indstille jer på, at sådan er familien skruet sammen i en periode, og så skal I også forsøge at gå tidligt i seng. Det med voksentid og flere timers tv-kiggeri hver aften er fristende, men I må hellere prøve at få det ind i programmet på andre tidspunkter", siger Dorte Fischer og fortsætter:

"Konstant søvnunderskud gør nemlig ikke noget godt for en lille børnefamilie."

I det hele taget understreger Dorte Fischer, at omstillingsparathed og velvilje fra jeres side til at indrette familiens rytme efter det lille lærkebarn, har stor betydning for, hvor belastende en tidlig start på dagen kommer til at virke for familien.

Tid til morgenhygge

Hjemme hos Otto og hans mor og far er alt prøvet – og opgivet igen. Mor Mette har dog et argument, der hjælper hende med at komme ud af sengen aaalt for tidligt om morgenen. Ottos skæve soverytme betyder nemlig, at han er segnefærdig af træthed om aftenen og bliver puttet senest kvart i syv.

Der er altså ikke meget tid om eftermiddagen, så hvis hun vil hygge og lege med sin dreng, så er morgenen en god mulighed. Den pointe, mener sundhedsplejersken, er helt central. I stedet for at starte dagen med magtkampe i tremmesengen kan det være en fornuftig idé at tænde lyset, kysse godmorgen og acceptere, at nu er dagen i gang hjemme hos jer.

"Det er da et stort plus, at I har tid til at koge havregrød, gå i bad og den slags uden den stress, som mange børnefamiliers morgener ellers er præget af", siger Dorte Fischer og tilføjer:

"Hvis det kan lade sig gøre, kan I også aflevere jeres barn i vuggestue klokken syv og så møde tidligere på arbejdet og holde tidligere fri. På den måde kan I alligevel få noget af eftermiddagen sammen."

Gør morgentid til hyggetid

  • Skab hyggelige morgenrutiner. I kan skiftes til at have ‘morgenvagten’. På den måde kan timerne om morgenen gøres til hyggelig alenetid med dit barn i en ellers travl hverdag.
  • Nyd, at du har tid til at lave rigtig god og nærende morgenmad. Få din tumling til at hjælpe dig med at snitte banan- og melonstykker til havregrøden.
  • Hvis lærkebarnets morgenfriske leg vækker de andre børn i huset, kan I jo tage en jakke over nattøjet og engang imellem udnytte, at bagerbutikkerne faktisk åbner ret tidligt. Frisk luft er også en god start på dagen.
  • Hvis du kan overskue mados klokken syv om morgenen, kan I sammen forberede aftensmaden. Det er hyggeligst at lave mad med børn, når du har tid og ro til projektet, og her kan lange morgener bruges – samtidig er det en stor hjælp om eftermiddagen.

Anbefalet til dig