Børnebriller
SPONSORERET indhold

Skal dit barn have briller? Få syn for sagen

Hvordan er det lige med briller til børn? Hvad sker der hos lægen, og hvordan gør du det hele til en god oplevelse for dit barn? Få svarene her.

Af:: Maren Swart Foto: Sofie Winther Askgaard
04. mar. 2016 | Børn | Vores Børn

1. Langsynet og nærsynet

Næsten alle fødes langsynede. I takt med at barnet vokser, ændres synet og er normalt i fire-fem-
års-alderen. Hos en gruppe stabiliseres synet ikke. Nærsynede spottes ofte, fordi børnene kniber øjnene sammen, mens langsynethed i reglen først opdages, når barnet skal til at læse og skrive.  

2. Sæt ind mod skelen 

Hvis dit barns øjne ser i hver sin retning, skeler det. Bliver skelen ikke behandlet tidligt, risikerer hjernen at lukke af for det dårlige øje, og dit barn skal leve med et stærkt nedsat syn resten af livet. Hos små børn kan synet trænes ved at sætte et plaster for det gode øje, så det skelende øje bliver trænet op.

LÆS OGSÅ: Mor-angst: Her er 4 skrækscenarier, jeg virkelig frygter

3. Tilskud til nye briller

Brillestyrken ændrer sig løbende, og det er meget normalt, at briller til børn skal skiftes en gang om året, så længe barnet vokser. Sygeforsikringen danmark giver tilskud til briller, og har dit barn meget dårligt syn, får I også et mindre tilskud fra den offentlige sygeforsikring til børnebrillerne.

4. Af og på, af og på og af igen

Tålmodighed, tålmodighed. Babyer og mindre børn vil hele tiden prøve at hive brillerne af, men bliv ved med at sætte dem på igen. Pludselig opdager dit barn, at de hjælper. 

5. Tjek hos lægen

Hos nyfødte og babyer undersøger øjenlægen synet ved at dryppe et par dråber i øjnene. Når øjnene slapper helt af, kan lægen let måle, om barnet er langsynet, nærsynet eller har bygningsfejl. Er dit barn større, finder lægen synstavlen frem. 

6. Arveligt belastet

Alle forældre, der bruger briller, skal vide, at det kan gå i arv. Er du det mindste i tvivl om, dit barn har brug for briller, så book tid hos øjenlægen.

7. Følg bamsen

Tag en bamse i hånden, og lad dit lille barn følge den med begge øjne. Hold bagefter hånden for dit barns ene øje og derefter for det andet. Kan barnet sikkert følge bamsen hele vejen, er han godt i gang med at udvikle sit syn.

8. Treårstjek

De fleste børn får deres syn undersøgt hos den praktiserende læge, når de er fire år. Nogle læger gør det allerede ved treårsundersøgelsen. Der sker meget med børns øjne, når de er små, så spørg lægen, om dit barn kan blive tjekket, når han fylder tre år. 

9. Brillefest

Gå ikke i panik, hvis dit barn skal have briller. Gør briller til børn til noget positivt – find en dukke med briller, inviter til en brillefest, tag noget med i vuggestuen eller børnehaven, og inddrag så dit barn mest muligt i det nye, der skal ske.

10. Briller til børn

Vælg briller, der kan holde til noget. Og husk: Et dårligt syn skal ikke forhindre dit barn i at være aktiv. Der findes både svømmebriller og sportsbriller med styrke, så dit barn kan give den gas ligesom sine venner. 

Kilder: Tina Torp Aaby, ejer af hjemmesiden barnmedbriller.dk og forfatter til bøgerne ‘Alma får briller’ og ‘Briller til Sofia’. Jørgen Bruun-Jensen, speciallæge i øjensygdomme og forfatter til pjecen ‘Mit barns øje – fra baby til skolealder’.

LÆS OGSÅ: Jeg blev så ked af, at Julius skulle have briller

LÆS OGSÅ: Har dit barn brug for briller? – Lær at spotte tegnene

LÆS OGSÅ: Førstehjælp til de mindste