Briller til børn
SPONSORERET indhold

Har dit barn brug for briller? - Lær at spotte tegnene

Har dit barn svært ved at slå kolbøtter? Cykle uden støttehjul? Gå uden at støde ind i ting? Måske har han brug for briller.

Af: Sofie Winther Askgaard, Vores Børn Mini & Junior, februar 2012
05. mar. 2012 | Børn | Vores Børn

Alle børn bliver født med dårligt syn, men på få år gennemgår de en fantastisk forvandling fra farveblinde og forsvarsløse væsener til små krudtugler med supersyn – hvis det går, som det skal.

Men det er ikke alle børn, der ser lige godt, og nogle har brug for lidt hjælp i form af briller. Dit barn ved kun, hvad det ser. Ikke hvor godt det ser. Derfor siger børn sjældent selv til, hvis de ser dårligt. Du skal altså holde et vågent øje med de små tegn på, at dit barn kan have brug for briller.

Læs også: Jeg blev så ked af at Julius skulle have briller>>

Måske skeler din baby? Måske er din tumling temmelig klodset? Eller måske kan dit skolebarn ikke koncentrere sig i bare to små minutter? Og måske har du tænkt, at det vel er normalt, og at dit barn leger som alle andre børn – så hvorfor skulle der være noget galt? Men dit barn kan godt have problemer med at se alligevel, siger øjenlæge Jørgen Bruun-Jensen.

“Hvis dit barn for eksempel er langsynet, vil han let kunne overvinde det ved ubevidst at spænde i øjnene, så billedet bliver skarpt. Men det vil ofte få barnet til at skele. Når han skeler, kigger øjnene i hver sin retning, og for ikke at se dobbelt vil han glemme at udvikle synet på det ene øje,” forklarer øjenlægen.

Hold øje med de små tegn
Dit barn behøver ikke at skele for at have brug for briller. Jørgen Bruun-Jensen har oplevet mange børn, der er blevet kategoriseret som klodsmajorer, ordblinde eller ukoncentrerede i skolen. I virkeligheden havde de brug for briller. Øjenlægen anbefaler derfor, at du holder øje med de mindste tegn.

“Hvis dit barn har problemer med synet, vil han ofte også have motoriske problemer. Han kan for eksempel have svært ved at gribe en bold, slå kolbøtter, holde balancen eller koordinere sine bevægelser,” siger han.

Hvis dit barn sidder med ansigtet helt tæt på fjernsynsskærmen eller bøgerne, og bogstaverne ligner flyvende myg, kan det også være et tegn på, at han har brug for hjælp til at se ordentligt, så han kan følge med i undervisningen.

Hvis dit barn er motorisk bagud, superklodset eller langsom til at læse, betyder det selvfølgelig ikke nødvendigvis, at han skal have briller. Men det er små tegn, som du bør tage alvorligt, anbefaler Jørgen Bruun-Jensen.

Læs om hvordan du undersøger dit barns syn på næste side>>

Undersøg dit barns syn
Nogle læger tjekker allerede barnets syn ved treårsundersøgelsen, og i hvert fald når dit barn kommer til fireårsundersøgelse, tjekker lægen hans syn. Det samme gør sundhedsplejersken, inden din pode starter i skole. Men der er ingen grund til at vente så længe, og der er faktisk en række små synsprøver, som du kan lave selv med dit barn, siger Jørgen Bruun-Jensen.

Det er dog svært at lave en rigtig synsprøve, før dit barn er omkring tre år, men du kan prøve at give den lille et plaster for først det ene øje og så det andet øje. Hvis den lille har dårligt syn på højre eller venstre øje, vil han nok blive gal og forsøge at fjerne plastret, fortæller øjenlægen. Når dit barn er tre år, kan han dog sagtens være med til en lille synsprøve, som du kan lave ved at holde et papir med figurer foran ham i cirka 35 centimeters afstand. Hold skiftevis din hånd for højre og venstre øje, og læg mærke til, hvordan dit barn reagerer, og hvad han kan se. Det kan give dig en fornemmelse af, om han ser lige godt på begge øjne.

Gør noget ved det nu
Hvis dit barn skeler, eller du har mistanke om, at han har problemer med at se, skal du kontakte en øjenlæge med det samme, anbefaler Jørgen Bruun-Jensen.

“Det gælder om at komme i gang så hurtigt som muligt, så det ikke forstyrrer dit barns udvikling. Hvis du ikke gør noget ved det nu, kan du risikere, at dit barn får nedsat syn på det ene eller begge øjne resten af livet,” siger øjenlægen.

Hvis dit barn starter i skole med ubehandlede synsproblemer, kan han få svært ved at lære at læse, koncentrere sig og følge med.

“Så hellere opdage og gøre noget ved det så tidligt som muligt, så dit barn ikke får en masse nederlag med sig i skoletasken,” siger Jørgen Bruun-Jensen.

Én gang briller er desuden ikke lig med altid briller. De små bliver nemlig født som langsynede, men det aftager med årene, og vores øjne ændrer faktisk ‘brillestyrke’ hele vores liv. Hvis du har en lille langsynet lømmel nu, kan han altså godt ende uden briller og med supersyn.

Kilder: Øjenlæge Jørgen Bruun-Jensen, Netdoktor.dk, Barnmedbriller.dk og Synogindlaering.dk.

Læs også: Jeg blev så ked af at Julius skulle have briller>>