Frida Brygmann gravid

Foto: Martin Bubandt "Han var knapt nok kommet ind ad døren, før jeg stod og stirrede ham lige ind i hans ansigt og udbrød, at jeg var gravid."

Frida Brygmann: ”Vi sov ikke særlig meget den nat. Der blev vendt og drejet og tænkt tusind tanker”

Kæresten løber i pendulfart mellem hjemmet og Netto for at opfylde hendes største craving. Sådan har graviditeten i grove træk set ud for forfatter og sanger Frida Brygmann. Nu glæder hun sig egentlig bare til at føde. Den del gør nemlig ikke Frida nervøs, for hun har oplevet det hele fra sidelinjen før.

Hvordan har du haft det i din graviditet?

Jeg har haft det godt. Hele mit liv har jeg lidt af migræne, men den forsvandt mirakuløst de første tre måneder af graviditeten. Den er til gengæld vendt tilbage i andet trimester, og jeg har faktisk haft det en smule dårligere end i starten, så jeg kan godt blive lidt irriteret over at læse om andet trimester, for der står de mest irriterende ting: Du får gnisten tilbage, og du kan helt glemme, at du faktisk er gravid. Jeg ved godt, vi alle har forskellige sind og kroppe, nogle er tynde og sporty, andre er lidt større og føler sig måske trætte og tykke, men jeg bliver stadig irriteret over, at det nærmest står som facts. For det er ikke sådan, jeg har det. Jeg har det ikke dårligt, men heller ikke så godt som de første måneder.

Før jeg blev gravid, havde jeg hørt om sårbare gravide. Jeg tænkte helt dumt, at det nok havde noget at gøre med at have mange følelser indblandet i sin graviditet og måske at være overopmærksom på sin krop. Men da jeg endelig selv blev gravid, fandt jeg altså hurtig ud af, at det betyder noget helt andet. Jeg er enormt følsom og kan godt stresse over tanken om at tage den voksne graviditets hat på og erklære mig fuldt ud voksen. Jeg har stadig behov for, at der kommer nogle fra generationen over mig og putter en dyne om mig og siger, at det hele nok skal gå.

LÆS OGSÅ: Dak Wichangoen: ”Jeg havde ikke troet, at det var så vigtigt at have en partner under graviditeten, men det er det”

Hvordan fandt du ud af, at du var gravid?

Nima tog på en hel almindelig hverdagsaften i håndboldhallen for at spille bold, og jeg gik derhjemme og tænkte, at jeg lige ville tage en graviditetstest for at være på den sikre side. Jeg havde blødt lidt dagen før, så jeg regnede ikke med, at jeg var gravid. Men pludselig kom to halvsynlige streger frem! Så jeg ringede grædende til min mor og sagde, at jeg havde taget en test, som var gået i stykker, for den viste nemlig to streger. Jeg kunne ikke tænke logisk. Det hele gik op i hat og briller inde i mig, og min mor grinede og sagde, at jeg skulle tage en test til. Det gjorde jeg så, og den gav selvfølgelig samme resultat.

Hvordan reagerede Nima, da du fortalte ham om graviditeten?

Han var knapt nok kommet ind ad døren, før jeg stod og stirrede ham lige ind i hans ansigt og udbrød, at jeg var gravid. Dér stod han med alt sit overtøj på og havde det rigtig varmt. Han omfavnede mig og var meget lykkelig, forvirret og panisk på verdens sødeste måde. Jeg tror ikke, at vi sov særlig meget den nat. Der blev vendt og drejet og tænkt tusindvis af tanker.

Frida Brygmann gravid
Foto: Martin Bubandt

Hvilke cravings har du?

Jeg har haft en gigantisk lyst til frysetoast fra Netto. Jeg vågner af og til om morgenen, og så er det kun den triste vitaminfattige toast, jeg vil spise. Og det skal gerne være NU og ikke om en time, at jeg skal have den. Jeg føler samtidig, at jeg er for træt til selv at hente den, så vi har lavet den gode deal, at hvis Nima henter toast, så tænder jeg ovnen. Det passer mig fint. Her den anden dag, hvor mine cravings stod slemt til, kom han op med de forkerte toast. Han havde taget fejl af parisertoast og pizzatoast. Den skuffelse inde i mig er pinlig at indrømme, men jeg havde lyst til at lægge mig ned på gulvet og først vågne op igen i 2027.

Vi har kun været sammen i halvandet år, så vi er stadig i den fase, hvor jeg ikke har lyst til at slå en stor skid foran ham. Jeg retter stadig ryggen nogle gange, når han går forbi mig, og jeg kan også finde på at kramme håret op, så han ikke tænker, at jeg er fladhåret og får lyst til at forlade mig af den grund. Vi har en generel respekt og forståelse for hinanden, og vi taler enormt kærligt til hinanden. – Jeg stod med måbeøjne og kiggede på ham og sagde langsomt: “Jeg er SÅ lykkelig for, at du er løbet ud for at hente det, jeg har allermest lyst til. Men lige nu er jeg SÅ skuffet! Det har ikke noget med dig at gøre, og jeg er stadig vildt forelsket i dig. Det var bare den toast, jeg havde drømt om, og nu er den her ikke, og det er et fact, jeg ikke kan deale med lige nu!

Jeg ved godt, det er latterligt, men prøv at forestille dig det; Jeg havde tændt ovnen og sat mig klar på stolen, og så lå der en stor pepperonipølse foran mig, og jeg havde bare kun lyst til ost og skinke. Øv, altså.

LÆS OGSÅ: Sara Maria Franch-Mærkedahl om sine kejsersnit: "Jeg har følelsen af, at jeg ikke har født rigtigt"

Hvordan reagerede din familie på graviditeten?

Det er det første barnebarn i min familie, så det er kæmpestort. Min mor har glædet sig et par år til den dag, hun skulle blive mormor eller farmor, men det var først, efter at jeg mødte Nima, at jeg kunne fornemme på hende, at hun syntes, at det var det helt rigtige tidspunkt. Hun passer meget på mig og går meget op i min graviditet, men hun har stadig respekt for at følge med mit tempo og har ikke købt en masse til barnet endnu. Men hun har sagt fra første dag af min graviditet, at nu vil hun ændre sit liv fuldstændig og blive ‘strong grandma’, og det skal udtales på superamerikansk.

Min far begyndte at græde, da vi fortalte ham det. Det var så overvældende, og det havde jeg faktisk ikke regnet med. Han har selv fem børn, så jeg tænkte, at han efterhånden var ret vant til graviditeter. Men han blev så glad og viste det tydeligt med tårer og kram. Det gjorde mig rigtig glad, at han reagerede sådan. Jeg kan mærke, at det virkelig betyder noget for ham, at jeg går rundt og bærer et barn inde i maven. Han er der rigtig meget for mig, og jeg kan mærke, at han bekymrer sig om mig på en virkelig dejlig måde. Han kommer til at blive en stor del af sit barnebarns liv, og jeg glæder mig meget til at tilbringe en masse tid sammen.

Om Frida Brygmann

  • 29 år, manuskriptforfatter og sanger.
  • Har bl.a. skrevet børnebogen Minimund sammen med forfatter Thomas Korsgaard, været forfatter på Zulu Comedy Show 2020 (ja, det med Sofie Linde) og sunget titelsangen til TV2s julekalender ’Tinka og Kongespillet’ sammen med Burhan G.
  • Venter sit og kæresten Nima Zamani Aliabadis første barn til juli 2021.
  • Datter af skuespiller Martin Brygmann og dramatiker Line Knutzon.

Hvordan reagerede Nimas familie?

Nima og jeg er så heldige, fordi vi har alle vores forældre og søskende tæt på os. Nimas forældre er flyttet til København fra Silkeborg. Det gjorde de, da Nimas bror fik børn.

 Normalt plejer vi bare at dumpe ind hos dem omkring spisetid, men denne gang havde Nima helt høfligt aftalt med forældrene, at vi ville komme klokken 16 til kaffe den efterfølgende dag. Det undrede dem, og de forberedte sig på, at han enten havde fået et nyt job, eller at jeg var gravid. De havde selvfølgelig regnet den ud, men de blev utrolig glade og glæder sig helt vildt.

Det er ikke deres første barnebarn, for Nimas storebror og kone har to døtre og en lille baby på vej, så de er allerede vant til bedsteforældrerollerne. Men det er alligevel stort, fordi det er Nimas første barn, og det bliver den bedste sommer, fordi der kommer to babyer til verden i deres familie med cirka 14 dages mellemrum.

Kender I barnets køn?

Vi skal have en dreng. Det har på en eller anden måde hele tiden været nemmere for mig at forestille mig at få en dreng. Måske fordi jeg hver dag falder pladask for min kæreste. Tænk at få en miniudgave af Nima! Altså set fra den helt overfladiske side, så er jeg oppe at køre over, at min kæreste er så pæn, som han er. Han er fuldblodsiraner, kulsort hår, grønne øjne og over to meter høj. Jeg håber, vores barn får mange af hans træk. Det er ikke, fordi jeg ikke er glad for mig selv til daglig eller har lyst til at give mine gener videre til min søn, men i perioderne, hvor selvværdet tager sig et dyk, kan jeg godt kigge mig selv i spejlet og se en lang Stryhns leverpostej, så det gør mig tryg at vide, at vi har blandet den genetiske pose godt og grundigt.

Nima siger, at han håber, vores baby mest kommer til at ligne mig, så der kan vi ikke helt blive enige, men ligegyldigt hvad der kommer ud, og hvordan han ser ud, er han jo perfekt.

LÆS OGSÅ: Anne Louise Hassing mistede et barn: ”Så da jeg skulle have Mingus, var han længe ventet”

Hvordan har du det med at skulle føde?

Jeg var med, da min kusine Karoline fødte sidste år, og det har gjort mig mindre nervøs, for jeg troede faktisk, at fødslen ville være en konstant smerte. Jeg troede virkelig, at man ville skrige af smerte 24/7. Men sådan var det ikke. Dét, at kroppen skal åbne sig 10 cm, gør selvfølgelig ondt, men Karoline havde ikke konstante smerter. En ve tager den tid, den tager, men så stopper det igen, og det kan jeg bedre forholde mig til. Da min kusines søn kiggede ud med hovedet, så hun over på mig og smilede et smil, jeg aldrig havde set før. Hun så så fantastisk smuk ud, og det har givet mig en lille smule mere ro på.

Hvorfor var du med til fødslen?

Min kusine og hendes kæreste havde under hele graviditeten snakket om, at de gerne ville have mig med som en slags forlænget arm. Vi er meget tætte venner, og jeg var meget beæret over at måtte komme med.

Jeg tog billeder i løbet af dagen og var fluen på væggen. Ingen af os havde tid til at spise eller drikke, og da babyen var på vej ud, kiggede jordemoderen pludselig over på mig og sagde bestemt: “Dig dér, du skal også trække vejret!” Jeg stod stivnet som den hvide dame ovre i hjørnet og gik fuldstændig i ét med væggen af overvældelse, så der ingen blodtilførsel var til hovedet. Jeg var simpelthen lige ved at besvime. Vi havde tidligere joket med, at det kunne ligne mig at tage al fokus lige idét, Karoline fødte sin søn. Da fødslen var overstået, styrtede jeg ud på toilettet og græd og græd. Det var den smukkeste og mest rørende oplevelse at have været vidne til.

Læs hele artiklen om Frida Brygmann i magasinet Gravid.

Gravid_forside_1.jpg

Se, hvad vi ellers skriver om: Gravid og Kendte