Halsbrand og sure opstød
SPONSORERET indhold

Når du får et surt opstød!

Er du gravid, eller har du lige været det, så har du sikkert fænomenet ”halsbrand” i frisk erindring. En ting er sikkert: Det er ikke særligt spændende at være plaget af brændende spiserør og sure opstød fra morgen til aften.  Vi har samlet lidt fakta og gode råd, som vi håber, kan være en hjælp til jer, der er plaget af halsbrand.

Af: Bibi Kirkegaard Foto: Getty Images
22. jan. 2009 | Børn | Vores Børn

10 facts om halsbrand du skal kende

1. Hvad er halsbrand?

Halsbrand er en brændende fornemmelse bag brystbenet, forårsaget af mavesyre. Det er også syren, der kan give de sure opstød.

2. Hvornår får man halsbrand?

Halsbrand kommer oftest, når du ligger ned, presser for at komme af med afføring, anstrenger dig ved at løfte noget tungt, eller hvis du for eksempel hoster.

LÆS OGSÅ: Tips til at forkæle din gravide krop

3. Halsbrand under graviditet?

Først og fremmest: Det er helt almindeligt med halsbrand under graviditet. Tidligt i graviditeten bliver musklerne i mavemunden nemlig lidt slappere, fordi de er under påvirkning af hormonet progesteron.

Det betyder, at mavesyren får nem adgang til at løbe op i spiserøret, og det giver en brændende fornemmelse/sure opstød. Når du når længere hen i graviditeten, kan barnet presse maven lidt opad, så der siver mavesaft ud.

4. Hvad kan man gøre?

Vær meget opmærksom på, i hvilke situationer halsbranden opstår, så du på den måde kan tage det i opløbet. Og så vær varsom med, hvad du spiser og drikker. Vær opmærksom på, at cigaretter og røg også kan fremprovokere halsbrand
Det er desuden en god idé at undgå stramtsiddende tøj. Er du især plaget om natten, så sørg for at ligge højt med hovedet.

5. Hvad skal man drikke?

Drik masser af væske – især vand! Det kan være godt at drikke et glas mælk lige inden sengetid, da det neutraliserer mavesyren. Derimod er det en rigtig god idé at undgå kaffe, sort te og alle former for alkohol.

6. Hvad skal man spise?

Spis små måltider, så maven ikke bliver overfyldt. Og sørg for at spise i god tid, før du skal sove. Sid med ret ryg, når du spiser, så maven ikke bliver presset sammen. Det er også en god idé at undgå stærkt krydret og fed mad – især hvis du ikke er vant til det. Pas også lidt på med søde sager. Kiks, bananer, mandler og rosiner kan være gode til at neutralisere syren.

LÆS OGSÅ: Graviditetsgener – sådan bekæmper du dem

7. Kan man undgå halsbrand?

Nogle gravide lider meget af halsbrand under graviditeten, andre gør ikke. Sådan er det bare. Hvis man er en af dem, der er meget generet, er det bedste råd at forsøge at mindske generne mest muligt.

8. Er motion godt?

Lidt motion er jo altid sundt, men i forhold til halsbrand er det meget forskelligt fra gravid til gravid, om det hjælper. Nogle får det bedre af at bevæge sig eller bare gå en tur, mens andre helst skal sidde stille lidt. Det er dog igen værd at bemærke, at det er bedst at undgå stramtsiddende tøj og bevægelser, der bevirker, at maven bliver presset sammen.

9. Når intet rigtig virker

Er du meget plaget, og synes du ikke rigtig, at nogle af disse råd hjælper på irritationerne, så spørg din læge, om det vil være godt for dig at tage noget neutraliserende medicin. Noget kan købes i håndkøb, og andet skal udskrives på recept.

10. Er det sandt, at …

En af de myter, der trives i bedste velgående blandt gravide, er, at der er en sammenhæng mellem halsbrand og babys hårpragt. Men det har ikke hold i virkeligheden. Selv om du har haft overdrevet meget halsbrand under graviditeten, kan det sagtens være, at der kommer en skaldet baby ud til jer.

LÆS OGSÅ: Spis kvalmen væk