SIDSTE CHANCE – KOM MED TIL DANMARKS HYGGELIGSTE KVINDELØB

Nostalgiske julegaver fra barndommen
Foto: Colourbox "Ja, ja. Så er mine gaver fra 1980'erne vel heller ikke sjovere?!" Vores Børns blogger har givet sin familie latterkramper ved at berette om sin barndoms bedste og mest nostalgiske julegaver.

Nostalgiske julegaver fra barndommen

Nostalgiske julegaver: "Mine drenge flækkede af grin, da jeg fortalte om barndommens bedste pakke"

Træmælk og Nutellaglas i miniature hitter i julesokken - men dyner og (gisp!) nostalgiske julegaver fa 1980'erne udløser skuffelse og ikke mindst latter hjemme hos blogger Anne Sofie Slot .

KLUMME: Julemåneden ligger klar til at afslutte året, og kombinationen af lys og hygge skal bære os det sidste stykke gennem årets mest mørke tid. Jeg er vild med december og jul i det hele taget, men kommer altid lidt sent i gang med julerierne. Det skyldes nok både, at jeg ikke er den store planlæggertype, og at jeg holder fast i, at jul foregår i december. Vi skal ikke udvande julen ved at lade den starte for tidligt.

Himlen er blå, og de første låger i diverse julekalendere er åbnet rundt omkring. Julens dunkle bagside ligger dog på lur, og vi må passe på, at den ikke stikker hovedet for langt frem. Julens skyggeside viser sig nemlig fra tid til anden, når forventninger og virkelighed ikke stemmer helt overens (og når forbrugsmentaliteten går i selvsving). Jeg forsøger at have en realistisk tilgang til julemåneden, og min erfaring siger mig, at der sjældent bliver plads til hele den mængde idyllisk juleromantisk hygge, som jeg drømmer om, når december ligger for vores fødder.

Et blik på familiekalenderen bekræfter mig i dette, og når jeg tænker på tv-julekalendere, julekalenderbøger i 24 afsnit, diverse julearrangementer, hjemmebag, nisselandskaber og gaveindkøb, synes den enkle side i kalenderen, der udgør december ikke af meget.

Strategien må være at tage en dag af gangen og nyde det lys og den hygge, vi nu engang når. 

Uindfriede forventninger oplevede vi også i søndags, da gaverne i nissesokkerne ikke helt stod mål med ungernes drømme. De to små fik henholdsvis en liter træmælk og en dåse plastiknutella, og de var ovenud godt tilfredse med nissens valg. Toårige er bare nemme at begejstre!

De to store fik hver en ny dyne, som de begge virkelig manglede, og som vi havde købt på et slagtilbud. Jeg synes selv, det var smart at kombinere noget, de alligevel skulle have med indholdet i nissesokken, men her var vi overhovedet ikke enige. De ellers bløde og dejlige dyner udløste en mindre adventskrise, og jeg tror faktisk mest af alt, det skyldtes, at drengene havde forventet noget, der var pakket ind og lå nede i sokken.

LÆS OGSÅ: Skal dit barn have pakkekalender? Her er eksperternes gode råd

I forbindelse med gavefadæsen kom vi her hjemme til at snakke om forskellige gaver, vi hver især har fået gennem tiden, og hvad der udgør en god gave. Nogle gange er det den nye lego-kollektion, der er nøglen til lykke, og andre gange er det mere alternative påfund, der får julehjertet til at smelte. Eller de nostalgiske julegaver.

Jeg husker selv en af de rigtig gode gaver, jeg fik som barn, og da jeg fortalte om den, var drengene ved at dø af grin, og jeg blev mindet om, at det alligevel er nogle år siden, jeg var barn, selv om jeg synes, det var i forgårs.

Gaven var fra min kusine, og jeg husker ikke præcist, hvornår hun forærede mig den. Men den var helt særlig. Min kusine er næsten fem år ældre end mig og fik selvfølgelig adgang til litteraturens verden flere år, før jeg gjorde. Når vi holdt ferier sammen, læste hun ofte historier højt, og jeg tror faktisk, hun har læst alle Bjarne Reuters bøger om Bertram op for mig.

Den særlige julegave var en hjemmeindtalt lydbog, hvor hun havde indtalt hele “Tre engle og fem løver”. Helt oldschool på ghettoblaster og med lyden af pauseknappen, der indimellem blev aktiveret. Historien fyldte fire kassettebånd og havde hjemmetegnede illustrationer. Jeg hørte det bånd virkelig mange gange, og det var så hyggeligt at have hendes stemme på mit værelse, selv om vi boede 80 km fra hinanden, og hun var jævnaldrende med min storesøster. Jeg blev meget glad for den gave.

Hvis jeg havde tænkt mig om, kunne jeg måske godt have sjusset mig frem til, at mine drenge på fire og syv år ikke ville falde bagover af begejstring over en ny dyne, og det er faktisk også helt okay. De er efterfølgende blevet ret glade for de bløde dyner, og jeg synes heller ikke, det er nogen skade til, at ungerne lærer, at en gave ikke nødvendigvis hver gang skal udgøre et nyt klimaks i livet.

Skuffelsen er en del af livet og en vigtig følelse at lære at håndtere. Der er heldigvis mange andre chancer for at opnå materiel lykke i denne tid. For eksempel faldt både chokoladekalendere og Legokalendere i utrolig god jord forleden morgen.

Forventningens glæde er en svær størrelse, og december måned er på mange måder årets ultimative prøve i balancekunst for både børn og voksne.

Læs mere på: www.annesofieslot.dk

LÆS MERE: Drop tanken om den perfekte jul

LÆS MERE: Jul med børn: Få redaktionens bedste råd til en hyggelig jul

LÆS MERE: 7 værdifulde tip til billige julegaver

Se, hvad vi ellers skriver om: Familieliv, Gaver til børn, Jul og Klumme