Gravid i uge 36 (35+0, 35+1, 35+2, 35+3, 35+4, 35+5, 35+6)

Uge 36: Alle kan nu gå på barselorlov

I uge 36 skal du mærke liv hver dag. Den lille er dog ved at være så stor, at den måske ikke længere kan lave kolbøtter. Vær opmærksom på, om babys hoved vender op eller ned.

På dette tidspunkt, fire uger før forventet fødsel, kan alle kvinder gå fra til barselsorlov. Ønsker barnets far at tage orlov inden for de første 14 uger efter fødslen, så skal hans arbejdsgiver underrettes nu, fire uger før forventet fødsel.

LÆS OGSÅ: Den store guide til barselsorlov

Barnets bevægelsesmønster har ændret sig i takt med, at der er blevet mindre plads i livmoderen. Hvis barnet flytter sig fra sædeleje til hovedleje, vil du mærke det tydeligt. Ligger dit barn stadig i sædeleje, bør du nok tage forbi sygehuset til en vurdering. Mange føder vaginalt, selvom barnet ligger i sædeleje, mens resten føder ved kejsersnit.

Faktaboks

Uge 36

Baby er på størrelse med kinakål

251 dage henne

29 dage til termin

amaine

Pladsen er trang og det betyder, at bevægelserne kraftigere. Hvis barnets uro generer dig, kan et langt afslappende bad måske hjælpe. Du er sandsynligvis gået på barsel og kan slappe lidt af derhjemme. Slap af så meget, som du overhovedet kan, og forkæl dig selv.

LÆS OGSÅ: Jordmoren anmelder apps

Brug også tiden på at få købt de sidste småting til hospitalsopholdet, børneværelset, eller hvad det nu måtte være. Hvis du har svært ved at få tiden til at gå, kan du for eksempel gå en tur dagligt, da det er godt at holde kroppen i gang, og når du kommer hjem, kan du smække benene op og læse en god bog – der går sikkert et stykke tid, før du får tid til det igen.  

Når hovedet endelig fæstner sig, vil du mærke et kraftigt pres mod skeden. Hos flere førstegangsfødende er det ikke sikkert, at hovedet fæstner sig før fødslen.

De første tegn på fødsel

Hos nogen er det allerførste tegn på, at noget er ved at ske, at slimproppen går. Der kan dog alligevel gå op til flere uger, før du føder.Mange har nu plukveer, som kommer og går. De varierer både i længde og intensitet. Så længe de ikke er regelmæssige i flere timer, er der næppe tale om veer. Mange mærker klar forskel på plukveer og veer, mens andre føler, at plukveerne bliver mere smertefulde og regelmæssige, når fødslen starter. Kraftige plukveer er et varsel på fødslen, og de er med til at gøre kroppen fødeklar både mentalt og fysisk.LÆS OGSÅ: Av! Alt om veerEr du ved at være klar til at føde? Lad dig ikke skræmme af andres erfaringer, men lyt gerne til de venner, som har gode fødselshistorier. Du føder på din måde, og alle fødsler er forskellige.Husk, at veerne bygger sig gradvist op, så du vænner dig til smerten undervejs. Fødselssmerter kommer ikke pludseligt, din krop er forberedt, og ved hvordan den skal reagere. Desuden vil din jordmoder vejlede dig undervejs.

Fra æg til baby

Dit barn er næsten fuldbårent. Det er cirka 45 centimeter langt og vejer cirka 2,6 kilo. Hovedet er cirka 9 centimeter i diameter og synes nu ikke så stort i forhold til resten af kroppen. Når barnet fødes, udgør hovedet cirka 1/4 af barnets fulde længde. Langt størsteparten af alle børn har på nuværende tidspunkt indtaget hovedpræsentation, og fødslen er efterhånden kommet meget tæt på.

LÆS OGSÅ: Vi tester babyalarmer

Man vil ikke forsøge at forhindre det, hvis du går i fødsel på dette tidspunkt. Måske vil det kræve lidt ekstra hjælp til dit barn, men det er ikke farligt at føde fire uger før sin termin.

Barnets immunforsvar forbereder sig til livet uden for livmoderen, og antistoffer fra dig passerer til barnet via moderkagen. Huden er ikke så tynd længere, men er blevet mere lyserød.

Faktaboks

Ugens tip til mor

Terminen nærmer sig, og du glæder dig sikkert helt ekstremt. Drop de store planer i de kommende uger, men brug i stedet tiden på at rydde op og gøre klar derhjemme. Bevæg dig ud i verden og lav uforpligtende kaffeaftaler med veninderne. Gå tur i nærmiljøet. Læs nogle gode bøger. Tag i biografen. Der kan gå lang tid før, at du får tid til de nævnte ting igen.

Faktaboks

Ugens tip til far

Kan du mærke, at den vordende mor er i gang med at bygge rede? Måske er hun blevet lidt manisk og optaget af oprydning eller vasketøj, det kan også være hun kommanderer dig til at vaske vinduer eller hænge billeder op på børneværelset. Bare rolig, det er helt normalt. Find dig ikke i hvad som helst, men det er ikke en dum ide at have huset nogenlunde ryddeligt, når barnet kommer. Giv en hånd med at rengøre hjemmet, sørg for at vasketøjskurven ikke bugner, og tilbyd at ordne de sidste ting, der skal købes fra babybutikken.

Se, hvad vi ellers skriver om: Baby, Fødsel, Gravid, Gravid uge for uge og Video