Amaryllis - julens skønneste blomst

Foto: Susanna Rosén Med sine store, prægtige blomster i skønne farver går amaryllis lige i (jule)hjerterne på folk.

Amaryllis - julens skønneste blomst

Ridderstjerne, De fire verdenshjørner eller Amaryllis. Kært barn har mange navne – og i dette tilfælde også mange farver. Den kan være rød, lyserød, hvid, flerfarvet eller stribet og være plantet i potte eller stillet i en vase som snitblomst. Den er desuden vældig nem at passe. Vælg din favorit og nyd den overdådige blomstring.

Amaryllis findes i et væld af farver, størrelse og udseende. Hvis man ikke er til traditionelt julerød, kan man vælge flerfarvede blomster i rød, rosa og hvid eller sart rosa eller snehvide.

De allerstørste sorter kan få blomsterhoveder, der måler op mod 24 centimeter i diameter, andre er mere fine i det og måler 5-6 centimeter i diameter.

Hvis man er til det mere naturlige look, findes amaryllis også i en gul variant eller endog med grønlige blomster med bronzetonede striber. Der er kort sagt en amaryllis for enhver smag.

De mere specielle sorter skal nok bestilles hjem pr. postordre, men heldigvis kommer der flere og flere spændende sorter i forretningerne, som er klar til julesæsonen.

Flamenco Queen Amaryllis

Flamenco Queen

Flamenco Queen er en overdådig sort med mørkerøde striber og fregner på flødehvid bund. I blomsternes midte skifter den hvide farve til limegrønt.

LÆS OGSÅ: Sådan holder du dit juletræ frisk og grønt hele julen

Tres chic Amaryllis

Très chic

Très chic har flerfarvede blomster, som bliver 13 cm i diameter.

Sweet Nymph Amaryllis

Sweet Nymph

Sweet Nymph får blomster på cirka 21 cm i diameter med smukke åretegninger.

Sådan driver du amaryllis

  • Når man køber et løg, er det i dvale. Vælg et løg, som føles fast og har friske rødder.
  • Plant løget i en urtepotte, som er cirka 2 cm. bredere i diameter end løget. En tommelfingerregel er, at der skal kunne være to fingre mellem løg og potte. Undgå at benytte en for stor potte – så risikerer man at overvande løget.
  • Læg et lag lecakugler i bunden af potten for at sikre et godt dræn. Fyld op med god pottemuld.
  • Plant løget, så det er halvt dækket af muld. Sætter man det for yderligt risikerer man, at det tipper på grund af de tunge blomster.
  • Vand, så jorden bliver fugtig, men ikke våd og stil potten i et vindue eller lidt inde i rummet, gerne over en radiator, så vågner løget hurtigere.
  • Vand meget sparsomt de første i de første uger og lidt mere, når de første, grønne blade eller blomsterstænglen dukker op. Lad jorden tørre mellem vandingerne. Hvis man overvander, kan blomsterstænglen blive for lang og ustabil.
  • Vend urtepotten nu og da, så stænglen ikke bøjer sig for meget mod lyset. Sorterne med de store blomster kan have brug for støtte.

Charisma Amaryllis

Charisma

Charisma får blomster i rød og rosa med en diameter på cirka 16 cm. De øverste blomsterblade er næsten helt røde, men de underste har røde fregner på rosa bund.

Tip

Vil du have glæde af løgplantens smukke blomster i december, skal du plante løget i starten af oktober, det er nemlig ca. 8 uger undervejs fra løg til blomst.

Joker Amaryllis

Joker

Joker blomstrer med dobbelte blomster, som bliver cirka 19 cm. i diameter.

Alfresco Amaryllis

Alfresco

Alfresco har kridhvide, fyldte klokker, der bliver cirka 15 cm i diameter.

I blomst om sommeren

Amaryllisløg er præpareret til at blomstre om vinteren. Hvis løget ikke „vil“, kan man stille potten ud i let skygge om foråret og opleve, at det blomstrer om sommeren. Især ældre løg kan „gå tilbage“ til plan tens naturlige blomstringstid, der er forår og sommer!

Amaryllis julesammenplantning

Julesammenplantning

Vil man have en flot julesammenplantning kan man sætte et eller flere løg i en kurv eller større krukke. Dæk jorden med lavere potteplanter eller frisk mos. Her tre røde amaryllis med busket bjergte og troldhassel.

Tip

Støvdragerne kan let give pletter på dugen, der er svære at få af, så klip dem om nødvendigt af planten med en saks, så ikke du får ødelagt juledugen.

Amaryllis i klassisk juleselskab

Amarylis i klassisk juleselskab

En enkelt rød amaryllis i klassisk juleselskab med en hvid julerose, kristtorn med røde bær, blå hyacinter og hvidbroget efeu.

Pompoest.jpg

Pompøst

Så bliver det ikke mere pompøst: amaryllis, røde tulipaner, bladgrønt, voksurt og sølvtråd.

Navnet er tyvstjålet

Vi kalder den amaryllis, men det smukke navn er snuppet fra en helt anden løgplante, nemlig belladonnalilje (Amaryllis belladonna), som er fra Afrika og den eneste ægte amaryllis. ”Vores” amaryllis er derimod fra Sydamerika, og det korrekte danske navn er ridderstjerne – eller det botaniske Hippeástrum.

Se, hvad vi ellers skriver om: Planter, Blomster, Jul og Udendørs julepynt

610x200_woordy_knap2.jpeg