Kalkmaling
SPONSORERET indhold

Derfor skal du vælge kalkmaling til din væg

Det er de færreste, der til daglig overvejer, hvilken maling der er på væggene. Men faktisk har den maling, du vælger, stor indflydelse på dit indeklima. Kalkmaling har en række fordele, der gør, at du bør overveje, om du skal ud og have fat i denne type maling, næste gang det er tid til at svinge penslen i spisestuen eller soveværelset.

Af: Redaktionen Foto: Christina Kayser O., PR,
03. nov. 2021 | Bolig | ALT.dk

Er det blevet tid til at male et af hjemmets rum, er du måske stødt på begrebet kalkmaling på din research rundt på internettet eller din tur ned til farvehandleren. Kalkmaling har nemlig inden for de seneste år gjort sig bemærket for en række unikke egenskaber, der gør den værd at overveje, hvis du skal have malet i hjemmet.

LÆS OGSÅ: Myteknuser: Må du male, når du er gravid?

Hvad er forskellen på kalkmaling og almindelig maling?

Hvorfor male med kalkmaling frem for almindelig maling? Maling er så tilstedeværende en størrelse, at det er sjældent, vi overvejer, hvad det egentlig er for noget. Men der er faktisk god grund til at tænke lidt over, hvad du dekorerer dine vægge med.

Der er som sådan ikke noget galt med såkaldt almindelig maling, der kan dække over typer af maling som eksempelvis akryl- og silikatmaling. Men kalkmaling har en række egenskaber, der gør den attraktiv til særligt indendørs vægge. Eksempelvis kan du med nogle typer kalkmaling til vægge slippe for først at bruge grunder.

Det er nemlig sådan, at foruden det vintage look, som den flotte, matte overflade giver, er kalkmaling også godt for dit indeklima. Kalkmaling indeholder nemlig hverken mikroplast, giftige tilsætningsstoffer eller anden uønsket kemi, men derimod en række naturlige ingredienser. Kalkmalingen adskiller sig på den måde fra visse andre typer maling, der kan indeholder stoffer, som står og afdamper fra væggene og kan fremkalde allergi.

Derudover er kalkmaling i mange tilfælde også en mere miljøvenlig løsning end andre typer af maling.

Væggen er malet med Mineral kalkmaling fra Jotun Lady i farven Rustik terrakotta. For at skabe den pudsede effekt er der malet  med pensel i krydsstrøg. Efterfølgende har væggen fået Minerals sealer til vådrum, for  at den er vaskbar.
Væggen er malet med Mineral kalkmaling fra Jotun Lady i farven Rustik terrakotta. For at skabe den pudsede effekt er der malet med pensel i krydsstrøg. Efterfølgende har væggen fået Minerals sealer til vådrum, for at den er vaskbar.

Læs også: 10 tips til et bedre sovemiljø i dit soveværelse

Sådan maler du bedst kalkmaling på væggen

Vælger du at kaste dig ud i at bruge kalkmaling, er der en række ting, du kan gøre, for at højne chancerne for, at det færdige resultat og bliver det pæneste resultat. Kalkmaling er nemlig en særlig type maling, og du skal derfor sørge for at sætte dig grundigt ind i, hvordan du anvender netop den kalkmaling, du har købt.

Der er dog nogle ting, der altid er gode at gøre, når du maler - kalkmaling eller ej - og du finder her en lille guide til, hvordan du opnår det bedste resultat, når du maler kalkmaling på din væg:

  • Sørg for, at væggen er fri af snavs, støv og eventuelle huller - et ensartet underlag giver det pæneste resultat
  • Grund eventuelt væggen. Det er ikke nødvendigt ved alle typer maling, men det giver typisk et flottere resultat. Du kan også vælge at give væggen to lag kalkmaling. Her skal du være opmærksom på, at kalkmaling er tykkere end almindelig maling, og det andet lag vil derfor suge mere. Det betyder, at du kommer til at bruge mere kalkmaling end nødvendigt
  • Kalkmaling er tykt - sørg for at røre det godt igennem, inden du begynder at male væggen

LÆS OGSÅ: Disse to farver må du ikke male dine vægge

  • Sørg for at vælge den pensel, der giver den struktur, du ønsker
  • Overvej, hvilket udseende du ønsker på væggen. Det er nemlig ikke helt ligegyldigt i forhold til, med hvilke strøg du skal male kalkmaling på væggen. Korte og bløde strøg giver et mere intenst udtryk - lange, hårde strøg vil se roligere ud
  • Mal hurtigt, og undgå pauser, når først du er begyndt - kalkmaling tørrer nemlig hurtigt
  • Gør det hyggeligt for dig selv. Det kan lige pludselig komme til at virke uoverstigeligt at blive færdig, når først du har kastet dig over gør-det-selv-projekterne. Du kan derfor med fordel gøre, hvad du kan, for at have det sjovt med det. Find noget god musik, og ring og hør nogle venner, om ikke de vil komme og hjælpe - så når I også at påføre malingen, inden den tørrer!

Overvejer du kalkmaling til væggen, kan du også vælge først at male en enkelt væg for at se, hvordan det fungerer i hjemmet. Bliver du begejstret, er det tid til at investere i en god kalkmaling, så du kan forny overfladen på væggene flere steder i dit hjem.

Kalkmaling Cobalto, Kalklitir fra Røverkøb.
Kalkmaling Cobalto, Kalklitir fra Røverkøb.

LÆS OGSÅ: Dette køb har virkelig løst udfordringen med opbevaring under skråvæggene

Brug kalkmaling til både vægge og møbler

Lyder miljøvenlig maling med en mat overflade som noget for dig, kan det være, at du har lyst til at male mere end bare væggen. Det kan du også sagtens. Det er nemlig sådan, at kalkmaling fås til vægge indenfor - men også andet. For du kan også få:

  • Kalkmaling til vægge udenfor
  • Kalkmaling til møbler

Der er altså god mulighed for at skabe flotte, matte overflader i dit hjem. Du skal dog være opmærksom på, at der findes mange forskellige typer kalkmaling, der hver har deres egenskaber. Kalkmaling er en særlig type maling, og du kan ikke nødvendigvis bruge en rest kalkmaling fra væggen til dine møbler.

Vælger du at bruge kalkmaling på væg og møbler, skal du derfor sørge for at købe bøtter, der egner sig til hvert formål. Vær også opmærksom på, at hvert mærke kalkmaling kan have forskellige egenskaber og brugsvejledninger. Her vil emballagen og den medfølgende vejledning i mange tilfælde være guide nok, men det er altid en god idé at forhøre sig hos sin lokale farvehandler, hvis du er i tvivl.

Kalkmaling giver en helt mat, men levende overflade med struktur og tydelige penselstrøg. For at få en vaskbar overflade kan du afslutte med et lag sealer.
Kalkmaling giver en helt mat, men levende overflade med struktur og tydelige penselstrøg. For at få en vaskbar overflade kan du afslutte med et lag sealer.

LÆS OGSÅ: Ren 60'er-nostalgi: Kom med indenfor i boligen med masser af stærke farver og retromøbler

Mal kalkmalingen på væggen på en sund måde

Når du skal give dine vægge kalkmaling såvel som almindelig maling, er der en række forholdsregler, du kan gøre dig, hvis du ønsker at male så sundt som muligt. Maling kan være en krads affære, og du kan derfor med fordel gøre brug af følgende tips:

  • Vælg naturmaling eller miljømærket maling med det, der hedder MAL-kode 00-1 til dine vægge. En MAL-kode indikerer, hvor farlig malingen er - jo højere tal, jo farligere er den. Du kan sagtens finde kalkmaling til væggen med lav MAL-kode
  • Mal, når det er varmt. Sommeren er en god tid at male i, fordi du lettere kan lufte ud, når du maler. Om vinteren kan det være svært at holde ud at have vinduer og døre åbne. Når det gælder kalkmaling, skal du dog huske, at kalkmaling tørrer hurtigt, hvilket kan være en udfordring, hvis du vil opnå et jævnt og pænt resultat i sommervarmen
  • Beskyt dine hænder, og brug handsker, når du maler - også med kalkmaling
  • Tag gerne et bad og skift tøj, når du er færdig med at male
  • Kalkmaling er fri for mange skadelige stoffer, men almindelig maling har det med at afdampe. Det er derfor en god idé at vente en uges tid med at lade mindre børn sove i nymalede rum. Er du gravid, skal du for så vidt muligt undgå overhovedet at opholde dig derinde
Kalkmaling Tender green fra Jotun Lady.
Kalkmaling Tender green fra Jotun Lady.

Kilde: Videnscenter Bolius

Læs også: Gitte delte billeder af sit vaskerum – det fik over 300 følgere til at skrive til hende…

Anbefalet til dig