Maling
SPONSORERET indhold

Disse to farver må du ikke male dine vægge

Farver har deres eget sprog og energi. Da et rums farver kan have en dramatisk indvirkning på både humøret og din følelsesmæssige tilstand, er det faktisk ikke ligegyldigt, hvilken farver du vælger at male dine vægge i. Læs med og bliv klogere på farvernes psykologi – og hvordan du indretter dig med farver.

Af:: Pernille Lewinsky Kofoed Foto: Getty Images
02. jan. 2021 | Bolig | ALT.dk

I modsætning til boliger i udlandet, er de fleste danske hjem kendetegnet ved en minimalistisk indretning og sparsomme i farver. De fleste af os holder os til hvid eller beige toner, når vi svinger malerkosten, og mange kun vores hjems farver på grundlag af æstetik eller tidens modefarver. Men faktisk er farver en af de vigtigste faktorer for, hvilken atmosfære og stemning, de forskellige rum udstråler, og de har stor betydning for balancen i dit hjem.

Ifølge eksperter i farvepsykologi bør man tage farvesætning meget mere seriøst, når man overvejer, hvilken farve de forskellige vægge skal have, da farver er reflekterede elektromagnetiske lysbølger med forskellige bølgelængder, som har hver sin virkning på krop og psyke. De forskellige farver påvirker således bl.a. vores humør, velvære, arbejdsevne og sågar helbred, og da de indvirker via det autonome nervesystem, bliver vi alle påvirket, uanset om vi er bevidste om det eller ej.

Farver ifølge Feng shui

Og indenfor Feng Shui, som er er en oldgammel filosofisk teori om indretning og arkitektur, der har til formål at skabe menneskelig harmoni i omgivelserne, anerkender man også farvernes betydning og effekt på vores fysiske, psykiske og emotionelle velbefindende. Ifølge Feng Shui er farver nemlig forbundet til de 5 naturlige elementer – træ, ild, jord, vand og metal - og påvirker på den måde kroppens energicentre - vores såkaldte chakraer. Farverne er således en vigtig del af indretningen, fordi de er med til at skabe god energi og dermed bedre fysisk og mental sundhed, og hvor nogle farver fx kan stimulere sindet og forbedre stemningen i rummet, kan andre bidrage til at øge produktiviteten og effektiviteten.

Da et rums farver altså kan have en dramatisk indvirkning på humøret og ens følelsesmæssige tilstand, bør du måske overveje, hvilke farver der egner sig bedst til hvert enkelt værelse, når du næste gang skal vælge farver til dine rum og gå efter farver, der skaber den energi, du ønsker i det respektive rum.

Det betyder de forskellige farver

Orange.jpg

Orange

Glade farver stimulerer appetitten, social aktivitet og gode samtaler. Hos nogen skaber den orange farve fx gode minder om en hyggelig solnedgang eller om et varmt bål med gløder. Når et rum har orange farver, vil man ofte føle sig velkommen der, og derfor vil orange være en oplagt farve i eksempelvis køkkenet eller spisestuen.

 • Køkken
 • Spisestue

Groen.jpg

Grøn

Grøn virker generelt både beroligende, afstressende og motiverende, og den føles behagelig for øjet at kigge på. Grøn lindrer og skaber en healende og afslappet energi i rummet, og samtidig afspejler den grønne farve sundhed og vækst. Grøn er derfor en god farve i de rum, hvor du gerne vil slappe af og hygge dig, uden at stemningen bliver for søvndyssende. Ligesom orange, vil grøn passe godt til køkkenet, men kan også bruges i soveværelset.

 • Køkken
 • Soveværelse

Brun.jpg

Brun og naturlige jordfarver

Farven brun minder os om ting som træ, læder, chokolade og kaffe – og dermed hygge, afslapning og fritid. Naturlige jordfarver skaber en rolig atmosfære og er et godt valg til de rum, hvor du ønsker, at stemningen skal være afstressende og hyggelig, og snakken skal gå godt. De brunlige og beige nuancer kan derfor være effektive i stuen eller soveværelset.

 • Stue
 • Soveværelse

Gul.jpg

Gul

Gul minder de fleste om sol, forår og sommer, og derfor forbinder mange af os gul med noget lyst og optimistisk. Ifølge Feng Shui er gul en varm, opløftende og stimulerende farve, der stimulerer nervesystemet og giver skarpere hukommelse og koncentration. Desuden skaber farven en stemning af positivitet og veloplagthed. Den vil derfor være et godt bud til køkkenet eller kontoret/arbejdsværelset, da farven skaber et rum, der inviterer til dyb koncentration, kreativitet og produktivitet.

 • Køkken
 • Kontor/arbejdsværelse

Blaa.jpg

Blå

Den blå farve reducerer stress og skaber en følelse af afslapning og orden, og derfor falder mange også til ro og føler sig afslappede, hvis farven blå dominerer et lokale. Blå minder os om havet og himmelen, som får os til at rette blikket langt ud, og som med sine nærmest tidløse bevægelser kan vugge os til ro. Blålige farver vil derfor være passende i badeværelset eller i soveværelset, hvor vi ofte ønsker en stemning af fred, ro og afslapning.

 • Badeværelse
 • Soveværelse

Lyseroed.jpg

Rosa og lilla nuancer

Lyserød, lavendel og forskellige lilla nuancer forbindes ofte med noget fint og feminint. Lyserød virker mindre aktiverende end rød, og ifølge nogle farveeksperter kan lyserød ligefrem virke afslappende og beroligende på mange mennesker. Lilla beroliger sindet og nerverne og skaber en følelse af spiritualitet. Gå efter den bløde, sarte rosa farve eller den dybe lilla til soveværelset. Disse farver skaber nemlig en romantisk stemning.

 • Soveværelse

Roed.jpg

Rød

Farven rød er opmærksomhedsskabende, stærkt stimulerende og aktiverende. Rød er også sjældent en god farve til de værelser, hvor du ønsker at skabe en afslappet og hyggelig stemning. Det betyder også, at det normalt ikke er en særlig god idé at vælge stærke, røde farver til dit soveværelse, hvis du vil gøre det let at falde i søvn.

Sort.jpg

Sort

Sort minder de fleste om det modsatte af lys – nemlig mørke, og på nogle mennesker kan sort derfor virke nedtrykkende og trist. Mange forbinder sort med en følelse af magt, autoritet og dominans. Overvej derfor, om det er disse følelser, du ønsker at få frem, førend du begynder at male et værelse sort.

Kilder: Farvernesbetydning.dk, idenyt.dk, bolius.dk

Anbefalet til dig