ALT for damerne kvindeløb 2016

Foto: Franne Voigt

Anne Bech: "Her er mine 10 bedste løberåd"

Kom godt i gang med løbetræningen sammen med Anne Bech.

1. Tjek dine løbesko

- Har du sørget for at prøve dine løbesko i en sportsforretning? Så du er sikker på, at du har de rigtige til din løbestil? Det er vigtigere, end du tror. Du kan ende med at få småskavanker eller irritationer i fødder eller knæ, hvis dine sko er forkerte til din løbestil.

2. Åndbart løbetøj

- Det kan være en rigtig god og ikke nødvendigvis dyr investering at købe rigtig åndbart løbetøj af "intelligent" kunstmateriale. Jeg har selv løbet i masser af bomuldstøj, men det kan give slidmærker under armene, da du laver den samme bevægelse mange gange med armene. Rigtigt løbetøj føles også mere behagligt, når det er koldt, fordi det transporterer sveden bedre.

3. Drik vand

- Sørg for at du har drukket godt med vand i løbet af dagen, men ligesom med mad skal du helst ikke drikke meget vand tæt på din løbetur. Sørg for at du er hydreret gennem dagen, så kan du sagtens klare din løbetur uden vand og få noget at drikke bagefter.

4. Pas på maven

- Har du prøvet at løbe med fuld mave? Det er ikke nogen god oplevelse. Så sørg for at spise et godt måltid gerne to timer før din løbetur og en snack en time før. Hvis du er morgenløber, dør du ikke af at løbe på tom mave, det er der faktisk mange, der synes, er dejligt.

5. Varm op

- Om du er garvet løber eller nybegynder, er det vigtigt at varme op. Det forbereder nervesystemet på, at du nu skal kunne reagere hurtigt (hvis du for eksempel skulle vrikke om eller lignende), og ikke bare tusser rundt hjemme eller på arbejde. Start med at gå eller hoppe let og svinge lidt med armene de første fem minutter, så kan du sætte i gang.

6. Start stille ud

- Er det et stykke tid siden, du var i god løbeform, eller er det første gang, du løber, er mit allerbedste råd at lægge stille og roligt ud. Du behøver ikke løbe fem kilometer uden pauser, selvom du måske engang kunne! Det kan dine muskler og led ikke huske, derfor er det super vigtigt at vænne kroppen langsomt til belastningen. Hold masser af gå-pauser, men få succesoplevelsen af at det stadig går hurtigt med at komme tilbage i form.

7. Musik til løbeturen

- Vidste du, at du kan forbedre din præstation med 20 procent, hvis du har musik i ørerne? Det er ret meget, så det kan være en super motivation at have dine yndlingssange med på din telefon med et par høretelefoner i ørerne.

8. Stræk ud

- Der har været megen diskussion om udstrækning virker eller ej. Det, jeg ved, er, at det for mange giver et bedre velvære og mindre ømhed. Så min anbefaling er at få strukket læg og lår godt ud efter løbeturen.

9. Kaffe før – ikke efter

- Løber du tidlig morgen eller eftermiddag? Så kan det være et godt spark bagi at tage en kop kaffe inden turen. Koffein virker opkvikkende, og så længe du ikke tager en kop kaffe efter løbeturen, kan det være rigtig godt de dage, hvor motivationen måske er lidt i bund.

10. Hold pauser

- Vil du gøre dine løbeture lidt længere, kan det være en god idé at holde et par raske gå-pauser undervejs. Så får du mere energi til at forlænge turen lidt efter lidt, og lige pludselig kan du løbe hele vejen.

Du kan få flere tips fra Anne Bech, når ALT for damernes Kvindeløb kommer rundt i landet. Anne står klar på løbspladsen – og du har også mulighed for at købe hendes bøger. Du kan tilmelde dig ALT for damernes kvindeløb 2016 her. 

LÆS OGSÅ: ALT for damernes Kvindeløb: Årets løbetrøje er designet af Mads Nørgaard

LÆS OGSÅ: Løb med til ALT for damernes første halvmaraton

LÆS OGSÅ: ”Anne Bech blev min redning. I dag har jeg tabt 22 kilo”

Se, hvad vi ellers skriver om: Anne Bech, Løb, Løbeprogram og Løbetræning for begyndere