styrk kroppen

fit tester: Kan du lege dig til en stærk krop?

Små øvelser for øjnene, der stimulerer hjernen og tænder for kropskontakten. En omgang gorillagang til musik og masser af hård træning, der føles som en leg. Vi har testet Stærk krop-træning og fik mere end én overraskelse undervejs.

Tænk, at min krop virkelig har glemt så meget. Tænker jeg, mens jeg forsøger at vende mig fra en sidelæns planke på gulvet og 180 grader rundt og op i bro. Eller noget, der minder om. Det lykkes ikke helt. Fordi jeg indimellem knækker sammen af grin over, at jeg ikke kan få arme, ben og alle andre dele af kroppen til at arbejde koordineret sammen.

Hey. Hvad sker der? Det her er sådan noget, ethvert barn kan gøre uden at skænke det en tanke, hvorimod min hjerne – og en del andres også, ser det ud til – er en smule udfordret af instruksen fra Ida Krak, som er personlig træner.

- Ja, og så tager vi en armbøjning med hver gang, og det må godt være på knæene, siger Ida Krak og tilføjer en ekstra brik til puslespillet. Armbøjninger, det kan jeg altså godt …

Det er tirsdag morgen, og vi er midt i træningstimen på holdet ”Stærk krop”, som tager udgangspunkt i Ida Kraks træningskoncept ”Better movement”. Lige nu er vi godt 30 mennesker på gulvet, som grinende, prustende og mere eller mindre graciøst arbejder en glidende bevægelse igennem: Fra håndstand over i en planke og rundt på hænder og fødder med maven spændt op i en bue mod loftet. Dagens sværeste øvelse, viser det sig. Heldigvis.

Ellers ville jeg virkelig føle, at jeg er klar til at begynde helt forfra – fra kravlestadiet og frem. For som Ida Krak siger, da vi bagefter snakker træningen igennem, er det så enkelt indrettet med kroppen, at den vitterligt kan de mest utrolige ting, men …

- If you don’t use it, you loose it. Se på, hvordan børn leger, og husk tilbage på, hvordan du selv kunne slå kolbøtter og stå på hænder. Når børn tumler rundt, træner og stimulerer de samtidig det såkaldt vestibulære system, som er kroppens vaterpas. Men i vores voksne, travle og ofte meget stillesiddende arbejdsliv får vi ikke helt naturligt de input, som bl.a. er med til at holde vores balancesans ved lige. Rigtig mange af os har et nedsat bevægelsesmønster, fordi vi med tiden har slukket for flere og flere kontakter. Som om vi har sat en lysdæmper på kroppens evne til at bruge hele den kapacitet, vi har.

Squat med flad hæl, glem det ...

Det er præcis sådan, at de 60 minutter på ”Stærk krop”-holdet føles: som om der 1-2-3 bliver tændt for først den ene kontakt og så den næste. Og jeg anede ikke engang, at de var blevet slukket, før jeg står på måtten i strømpesokker, og Ida Krak siger ”Godmorgen” og starter dagens træning med en øvelse, hvor vi drejer foden og anklen i små roterende bevægelser. Hele vejen rundt og rundt.

Bagefter følger en helt enkel squat med armene krydset foran kroppen. Okay, enkelt for de flere på holdet ser det ud til. Men jeg kan altså ikke komme ned på helt flad hæl. Og kan ikke huske, hvornår det sidst var muligt. Var jeg teenager? Aner det ikke. Det kan jeg bare ikke. Konditionsmæssigt er jeg i fin form som inkarneret løber, men min smidighed behøver vi ikke sætte spot på. Bortset fra, at det er så netop det, vi gør her.

Ida Krak går rundt mellem os, mens vi knokler på, retter og hjælper, når vi har skævt fat i en øvelse. Hun er også forbi mig, der sidder og vipper i hug og oppe på tæerne. Hvilket resulterer i en lille pustepause til hele holdet, hvor vi laver et par øvelser for øjnene. Resten af holdet er vist vant til det, men det er første gang, at jeg på et træningshold i et fitnesscenter har fået beskeden:

- Nu holder I højre arm strakt, pegefingeren op i luften og kører den langsomt ind mod næsen. Stille og roligt. Kom. Og igen.

Bagefter viser Ida Krak, hvordan vi skal holde hovedet stille og med øjnene følge vores pegefinger, som vi med strakt arm skal køre rundt i en stor, langsom cirkelbevægelse. Reelt er det kun et par minutter, vi bruger på øjenøvelserne, men der kan åbenbart ske virkelig store forandringer i kroppen på bare 120 sekunder. For da Ida Krak bagefter smiler og siger: ”Ja, så tager vi lige den dybe squat igen”, så glider jeg da bare stille og roligt ned i en vældig pæn én af slagsen – på flad hæl. Og kan gøre det igen og igen.

Vildt. Der blev virkelig tændt for en kontakt lige der.

Grin og gorillagang

Faktisk er det, jeg oplever i løbet af træningstimen, genkendeligt for mange af de andre deltagere, kan jeg bagefter høre. Det er ord som ”større kropsbevidsthed, velvære, mere styrke og bevægelighed”, der går igen, da jeg spørger, hvad de får ud af træningen. Og en masse grin. For vi er også ude i at svinge os rundt på gulvet i store, glidende bevægelser som gorillaer på vej gennem skovbunden.

Øvelsen er egentlig en bred squat med vægtoverføring i benene kombineret med et rotationsmønster fra overkroppen, men på ”Stærk krop”-holdet er vi store abedyr, der bevæger os rytmisk frem og tilbage til musik i baggrunden. For en af Ida Kraks grundtanker er, at træningen skal leges ind.

- Jeg er så træt af den sixpack- og faste baller-fokusering. Jeg vil gerne give folk en stærk krop, og for mig handler det ikke kun om muskelstyrke. Det handler grundlæggende om at have en krop, som er i harmonisk balance. Målet er, at vi kan bevæge kroppen så godt som overhovedet muligt, og vejen til det indeholder tre vigtige elementer: fuld bevægelighed i alle led. Kontrol over musklerne. Og en optimal strøm af input og sanseinformationer til vores hjerne.

I virkeligheden er det hjernen, der er hovednøglen og hele omdrejningspunktet for Ida Kraks træningskoncept ”Better movement” og øvelserne på ”Stærk krop”-holdet, siger hun.

Og det er også den fornemmelse, jeg får undervejs i træningen. Jeg får både pulsen op med alle øvelserne, som stort set kun er med egen kropsvægt. Jeg kan mærke, at de tager godt fat i musklerne, men uden at jeg når at syre til. Og samtidig er jeg nødt til at sætte hjernen i sving for at kunne få kroppen til at gøre præcis det, jeg beder den om – fordi det helt enkelt er bevægelser, jeg ikke har haft adgang til længe, i årevis måske endda.

Så er det i virkeligheden også hjernetræning, spørger jeg bagefter Ida Krak?

- Ja, i høj grad. Det er vores hjerne, som styrer vores muskler og sørger for, at der er fuld bevægelighed i vores led. Men for at hjernen kan udføre det arbejde bedst muligt, skal der være en optimal strøm af informationer fra de systemer, som bl.a. involverer vores syn og balancesans. Med de fysiske øvelser, vi laver på ”Stærk krop”, stimulerer vi de systemer, mens vi samtidig styrker kroppen og har en masse fis og ballade med skøre tumleøvelser, håndstand og gorillagang.

De 60 minutter er hurtigt gået. Jeg er varm og godt brugt på en behagelig måde, da vi røde i hovederne trisser ud af salen med vandflasker i hånden. Men mest af alt er jeg overrasket. Over hvor lidt kropskontakt, jeg reelt har lige nu. Men også over, hvor let det til gengæld er at tænde de første kontakter igen. Jeg har faktisk bare lyst til mere. Med det samme …


HVORDAN VAR STÆRK KROP?

Lisa Kruse

Det er sjov og hård træning af høj kvalitet, hvor jeg bliver rykket på mine grænser. Det er legende øvelser, hvor jeg ikke tænker over, at det er hårdt, det mærker jeg faktisk først bagefter.

Tina Lings

Jeg kan godt lide, at der ikke er en masse hurtige bevægelser. Jeg har virkelig fået finjusteret på min bevægelighed og er blevet væsentlig bedre til bl.a. at holde min balance ved at træne på holdet.

Kathrine Friis

Det er virkelig sjov træning, enormt effektivt og individuelt tilpasset. Jeg kan tydeligt mærke, at jeg får trænet hele kroppen.

fits vurdering

”En øjenåbner” var min første tanke efter træningen på Stærk krop-holdet. Jeg opdagede, hvor meget mit travle, men stillesiddende arbejde foran en skærm faktisk betyder for graden af min kropsbevidsthed, som godt kan trænge til et ordentligt ”reboot”. Det får man med denne træning – plus nogle gode grin og en følelse af at have arbejdet hele kroppen igennem.

Kondition: 3 stjerner ud af 6

Styrke: 4 stjerner ud af 6

Smidighed: 4 stjerner ud af 6

Sjovhed: 4 stjerner ud af 6

Kropsbevidsthed: 5 stjerner ud af 6

Mental bonus: 4 stjerner ud af 6

HER KAN DU TRÆNE

Ida Krak er personlig træner og kostvejleder. Uddannet i bl.a. Z-Health og som Nutrions and Lifestyle Coach. Du kan prøve Stærk krop hos Wel-come fitness & spa i Hellerup. Se mere på wel-come.dk eller idakrak.dk

SE OGSÅ: fit tester: Dirty Dancing - Kan frække trin få dig i form?

SE OGSÅ: Hvad gør 14 dage på sofaen ved din krop?

HVAD ER STÆRK KROP-TRÆNING?

Stærk krop bygger på Ida Kraks træningskoncept Better movement, hvor målet er en stærk og harmonisk krop med fuld bevægelighed i alle led. Træningen styrker kroppen ”indefra og ud” ved at udfordre især core, dvs. vores muskelkorset, som er fundamentet for alle kroppens bevægelser. Fokus i træningen er især på blive stærkere i mavemuskler, lænd, bækken, ryg og ben. Det er funktionel træning med egen kropsvægt og ganske få redskaber, som foregår til musik og har et legende element, der også stimulerer balance, koordination og kropsbevidsthed. Du får pulsen op, og alle kan være med.

SE OGSÅ: fit tester: 21 dage uden sukker