6 årsager til at du lugter forneden
Foto: Getty Images Slip for ubehagelig lugt forneden.

6 årsager til at du lugter forneden

Det er fuldstændigt normalt for din skede at have sin egen unikke duft. Men oplever du ændringer i lugten, eller bliver lugten kraftigere end normalt, kan det være tegn på sygdom eller infektion. Se her hvilke lugte, du skal være særligt opmærksom på.

Alle kvinder dufter forskelligt forneden, og der vil altid være en eller anden duft fra dit underliv. Fra naturens hånd har skeden en mild lugt, der kan variere helt naturligt i forbindelse med fx menstruation, hormonelle ændringer eller graviditet.

Men sker der ændringer i skeden, og begynder lugten at blive kraftigere eller ubehagelig, kan det være tegn på infektioner eller sygdom i skeden.

Læs også: Har du et sart underliv? Her er tre ting, du skal være opmærksom på

Skeden er skabt ”surt”

Lugten fra underlivet skyldes først og fremmest udflåd. Udflåd har fra naturens side en pH-værdi – altså en surhedsgrad – mellem 3,8 og 4,2, og det sure miljø i skeden er blandt andet med til at forhindre bakterier, infektioner og sygdomme og dermed sikre dig et sundt underliv.

Normalt er farven på udflådet hvid og gennemsigtig, men udflådet kan ændre farve og blive mere gulligt, hvis det kommer i kontakt med luft. Både farven og surhedsgraden kan desuden ændre sig, når du har menstruation, eller der sker andre hormonelle forandringer i kroppen, ligesom det er helt normalt, at duften forneden forandrer sig i forbindelse med sex.

Det skyldes, at pH-værdien i skeden påvirkes, fordi sæden er basisk. Når sæd og udflåd blandes, neutraliseres surheden en smule, og derved opstår en karakteristisk lugt fra skeden.

Læs også: Den Store Kusse-Quiz: Hvor godt kender du dit underliv?

Normal og unormal duft

Den mad, du spiser, kan også påvirke lugten forneden. Visse fødevarer, herunder løg, hvidløg, broccoli og asparges kan således give en ubehagelig lugt, hvorimod citrusfrugter, ananas og grapefrugt giver din skede en sødlig duft.

Et højt aktivitetsniveau kan sommetider også ændre duften forneden og give skeden en moskusagtig lugt, som du ikke skal være bekymret for. Den opstår efter intens, fysisk træning, hvor kroppen sveder meget og sker gennem svedkirtlerne omkring din vagina.

Oplever du imidlertid, at du har meget udflåd, begynder det at lugte eller har en anderledes konsistens, end normalt, kan det i visse være tegn på betændelse, infektion eller anden sygdom, som du bør få tjekket hos lægen.

6 grunde til ubehagelig lugt forneden

Der kan være mange årsager til dårligt lugt fra underlivet, og i visse tilfælde skyldes det infektion eller sygdom. Se nogle af de mest almindelige årsager her:

 1. Bakteriel vaginose
  Er meget hyppigt og rammer ca. en tredjedel af alle kvinder. Bakteriel vaginose skyldes en bakteriel ubalance, som ofte forværres i forbindelse med ubeskyttet sex. Sandsynligheden for at få lidelsen er større hos kvinder, der har mange eller skiftende sexpartnere. Symptomerne er hvidligt eller gråligt udflåd og kraftig fiskelugt. Lidelsen kan desuden give irritation og kløe forneden.
 2. Skedesvamp
  Svamp i skeden er en meget hyppig infektionssygdom, der næsten altid skyldes gærsvamp og opstår som følge af en ubalance i bakteriefloraen. Infektionen er hyppig og rammer over halvdelen af alle kvinder. Foruden ændret lugt fra skeden kan sygdommen give symptomer som bl.a. kløe, hvidt, klumpet udflåd og rødligt udslet ved skede indgangen.
 3. Herpes Genitalis
  Herpes Genitalis er en virusinfektion i skeden, der smitter ved sex. Virussen går ikke nødvendigvis  i udbrud hos alle, og det er udelukkende symptomerne, der kan behandles og ikke selve sygdommen. Symptomerne er typisk smertefulde blærer i skeden, der giver små sår, som kan forårsage en ubehagelig lugt fra skeden.
 4. Kønssygdom
  Kønssygdommene klamydia og gonoré smitter begge ved ubeskyttet sex. Ofte giver sygdommene ingen symptomer, men kan forårsage infektioner i livmoderhalsen, urinrøret og endetarmen og blandt andet give svie i forbindelse med vandladning, generelt ubehag i underlivet samt uønsket lugt forneden.
 5. Trichomonas
  Trichomonas skyldes en parasit og er mest udbredt blandt kvinder. Sygdommen smitter ved slimhindekontakt og kan medføre betændelse i skeden. Gravide kvinder, der er smittet, risikerer at føde for tidligt. Foruden kløe, svie og smerter ved vandladning og samleje, er symptomerne tyndt skummende, gråligt eller gulgrønt udflåd med en ubehagelig lugt. Cirka halvdelen af de kvinder, der er smittet, har dog ingen symptomer.
 6. Graviditet
  Det er helt normalt, at skedens lugt og mængden af udflåd ændrer sig under graviditeten på grund af de hormonelle ændringer, der sker i kroppen. Da gravide har øget risiko for infektion, herunder svamp i underlivet, bør du søge læge, hvis du oplever kraftig, stærk eller ubehagelig lugt fra skeden i forbindelse med din graviditet.

Tip: Sådan forebygger du lugtgener fra underlivet

 • Skift dit undertøj dagligt.
 • Brug altid milde renseprodukter eller intimsæbe forneden – men kun på ydersiden. Når du vasker med sæbe, kan du nemlig fjerne de naturlige bakterier, der er på kroppen og risikere, at andre bakterier får bedre vilkår for at trives. Derved øger du risikoen for infektion og lugt fra skeden.
 • Bakterier fra endetarmen kan inficere dit underliv. Sørg derfor altid for at tørre dig forfra og bagud efter toiletbesøg.
 • Brug kondom under samleje. Så beskytter du dig mod kønssygdomme og i mange tilfælde også fremmede bakterier, der kan trænge ind i skeden.
 • Undgå for stramtsiddende undertøj og tøj. Giv skeden luft til at ånde, så der ikke danner sig bakterier og lugt i området.
 • Få tjekket din underliv en gang om året hos lægen eller en gynækolog.
Se, hvad vi ellers skriver om: Underliv, Sygdom og Sex