Myteknuseren
SPONSORERET indhold

Myteknuseren: Skader det at drikke kaffe?

I Danmark drikker vi kaffe. Rigtig meget kaffe. I gennemsnit tre til fire kopper om dagen. Og det kan have betydning for vores sundhed.

Af: Mi Skjold Brix Foto: Alamy
03. jul. 2013 | Sundhed | ALT for damerne

76 procent af danske kvinder drikker kaffe. Og for mænd ligger tallet på hele 86 procent. Kort sagt elsker vi det stads. Så meget, at vi er på fjerdepladsen på listen over lande med højest indtag pr. indbygger. Det viser en rapport fra Vidensråd for Forebyggelse "Kaffe, sundhed og sygdom".

Og når vi drikker det sorte guld i så store mængder har det konsekvenser for vores helbred. Overvejende positive vel at mærke. Det fortæller klinisk lektor ved Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet, Kjeld Hermansen, der er én af de kaffekyndige forskere bag rapporten fra 2012.

- Risikoen for at udvikle type 2 diabetes nedsættes med 25 procent, og det har også en beskyttende effekt i forhold til Parkinson, hvis du drikker mellem tre til fire kopper filterkaffe om dagen, siger Kjeld Hermansen til ALTfordamerne.dk

Af rapporten fremgår det desuden, at undersøgelser verden over peger på, at et moderat indtag af kaffe på tre til fire kopper om dagen kan have en præventiv effekt i forhold til visse kræftformer – eksempelvis livmoderkræft.

Selvom det endnu ikke er hundrede procent dokumenteret, så tyder øvrige undersøgelser ifølge Kjeld Hermansen desuden på, at kaffen beskytter mod Alzheimers.

Tæller med i væskeregnskabet
Der er altså rigeligt med positive ting at sige om drikken, vi elsker så højt. Faktisk tæller den også med i væskeregnskabet, hvis du fører sådan ét.

Anbefalingerne fra Fødevarestyrelsen lyder, at du skal indtage 2,5 liter væske om dagen - en liter optager vi gennem maden - men kafferygtet har længe lydt, at det er vanddrivende i en sådan grad, at det kræver ekstra væske for at opretholde væskebalancen. Men det er altså en skrøne, forklarer Kjeld Hermansen:

- Det er rigtigt, at det er vanddrivende. Men der er kun tale om en kortvarig vanddrivende effekt. Det er ikke sådan, at man som kaffedrikker dehydreres. Kaffen kan derfor indgå i væskeregnskabet, fastslår han.

Undersøgelsen har ikke vist tegn på, at det er skadeligt at drikke tre – fire kopper om dagen forklarer Kjeld Hermanson, som definerer den magiske grænse som seks kopper. Herefter er det endnu uvist, hvilke konsekvenser det vil få for sundheden at drikke kaffe.

Visse tilfælde, hvor det er skadeligt
Det er dog ikke alle, der bare skal slubre i sig, understreger lektoren.

- Der er tre grupper, hvor det kan være forbundet med en risiko at drikke kaffe. Det gælder gravide, der maks må drikke tre kopper, folk med en angstneurose, som også skal afholde sig fra at drikke for meget kaffe (det vil sige fire kopper eller derover, red.) og folk med et lavt kalkindtag, fordi calciumudskillelsen med urinen øges, siger han.

Ifølge rapporten fra 2012 så kan der dog kompenseres for dette tab , hvis kaffen drikkes med mindst 30 ml. mælk.

Desuden understreger Kjeld Hermansen, at de fleste undersøgelser på verdensplan og derfor også rapporten, der tager udgangspunkt i disse undersøgelser, er lavet med udgangspunkt i filterkaffe, hvorfor det endnu er uvist, hvilke effekter der yderligere er ved at drikke store mængder espresso eller stempelkandekaffe. Ved filterkaffebrygning skilles nemlig stofferne cafestol og kahweol blandt andet fra.

DOM: Drik gerne tre til fire kopper filterkaffe om dagen, hvis du er sund og rask!

LÆS OGSÅ: Myteknuseren: hvor lidt søvn er nok?