Mere energi og overskud i hverdagen
SPONSORERET indhold

5 genveje til mere glæde: Vær boss i dit eget liv

Drøner hverdagen af sted med 150 i timen, og har du helt glemt, hvad meningen med det hele egentlig er? Så stop op, og tag kontrollen tilbage. Personlig rådgiver Daisy Løvendahl guider dig til mere mentalt velvære og overskud

Af: Daisy Løvendahl Foto: Getty
14. apr. 2017 | Sundhed | ALT for damerne

1. Hvad giver dig mening?

Du lever i en tid, hvor det er nemt at blive overvældet af forventninger til, hvordan du skal se ud, spise, klæde dig, være sammen med andre og opdrage dine børn. Det kan hurtigt tippe fra at være inspirerende til at føles som en uendelig liste af umulige krav. En af de mest effektive kure mod denne følelse er at vide, hvad der giver dig mening. Når du ved det, kan du meget nemmere indrette dit liv efter dig selv og lukke ørerne for al støjen. Det er dit liv. Lev det, som det giver mening for dig. Og vær så fuldstændigt ligeglad med, hvad andre mener om det.

2. Sæt pris på din dag

Når dagene ruller derudaf, er det nemt at glemme, hvad der egentligt skete, og hvorfor du en gang drømte om netop det, du har. Så inden du lægger dig til at sove, så brug to minutter på at tænke på, hvad du har oplevet i dag, der gav dig mening. Det behøver ikke at være en stor ting. Det kan sagtens være det meningsfulde i at have givet et barn din opmærksomhed i en time, at have krammet din veninde eller i at have lavet de øvelser, din ryg har brug for.

LÆS OGSÅ: 7 råd, der giver dig mere tid til dig selv

 

3. Kend dit ”hvorfor”

Kender du følelsen af, at ALT er ekstremt vigtigt, og at det hele bliver noget møg, hvis du ikke er med til arrangementet i børnehaven, har styr på præsentationen på arbejdet, eller hvis du kommer for sent til et vigtigt møde. Den anden dag talte jeg med en kvinde, der konstant følte sig bagud. Hun følte, at hendes dage var en tyk, grå masse af ting, som skulle ordnes, hvor hun hele tiden var nødt til at gøre alt hurtigt for at nå det næste. Jeg besluttede mig for at drille hende lidt og spurgte som en nysgerrig treårig: Hvorfor skal du det? Hun blev helt rundt på gulvet og svarede: Fordi det er dårlig stil at komme for sent. Fordi jeg skuffer nogle, hvis jeg ikke dukker op. Fordi jeg har lovet at gøre det.

Der er altid 10 supervigtige grunde til, at vi løber rundt, men når vi zoomer ind på dem, er de måske ikke helt så vigtige alligevel? Nej, det er ikke god stil at være forsinket. Og nej, det er ikke særligt ansvarligt over for fællesskabet at blive væk fra arrangementet i børnehaven. Men er det ikke alfa og omega. Det er til gengæld måske alfa og omega, at du får styr på en bestemt ting på arbejdet eller får set dit barn i øjnene i en travl uge, men så kan du også mærke, hvorfor det er vigtigere end andet, når du spørger dig selv: Hvorfor skal jeg dette? Vælg det til, som rent faktisk er vigtigt for dig, og giv lidt slip på mere af alt det andet.

LÆS OGSÅ: 3 tips: Snyd dig til mere energi i hverdagen

 

4. Hold fokus på drømmen

En af mine venner bruget en hel sommer på at skure gulve, bygge vægge, male og arbejde fra tidlig morgen til sen aften. Når andre kom forbi, kommenterede de, at det så hårdt ud, og at det var synd, at han malede i stedet for at nyde solen. Han svarede, at han ikke ”malede vægge” men realiserede sine drømme. Han var ved at bygge et hjem til iværksættere, og den drøm gav ham energien til de hårde dage og det krævende arbejde. Hvis du ved, hvorfor du gør noget, så har du også styrken til at gøre det. Måske ikke hver dag, men meget af tiden.

Så her er et konkret råd: Når du står i en hård opgave, så husk dig selv på, hvorfor du står der. Hvad er det større billede, du er ved at male? Hvem skal det gøre en forskel for? Og hvad drømmer du om at opnå med din indsats? Det er meget sjovere at male vægge med tanke på drømmen om et dejligt hjem end med fokus alene på de ømme skuldre.

5. Stil dig selv spørgsmål

Der er tre vigtige spørgsmål, som du bør stille dig selv or at undgå at sidde fast i hamsterhjulet.

Spørg dig selv:
1. Hvad er det vigtigste i dag? I dag er en helt særlig dag. Den er lige nu, og den er din. Så hvad er allervigtigst for dig i dag? Vælg det til, før du gør alt muligt andet. Det er en af de stærkeste genveje til at booste følelsen af mening i hverdagen.
2. Hvad er det mest meningsfulde, du har oplevet i det sidste år? Tænk tilbage på dit sidste år, tag et stykke papir, skriv alle månederne op, og sæt et par stikord ved dem hver. Hvilke oplevelser står frem som noget, der virkelig gav mening for dig? Gør mere af det i den kommende tid, og skær evt. noget andet fra for at få tid til det.
3. Hvem kan du gøre noget godt for? De fleste mennesker har et dybt ønske om at betyde noget for andre. At kunne gøre noget godt for andre giver en god og varm følelse og er en direkte genvej til mere mening. Og du har meget at give, for alt tæller, stort som småt. En hjemmebagt bolle til naboen, et ekstra barn med hjem til mad, når en skolevens mor ser træt ud, et opkald til en ven eller et tilbud om nakkemassage i syv minutter til kæresten er fint. Det er bedre at give en hånd jævnligt end at give hele armen sjældent.

LÆS OGSÅ: Kan du klare en uge uden at være online?

LÆS OGSÅ: 5 veje til et lykkeligt liv