lykke
SPONSORERET indhold

5 veje til et lykkeligt liv

De største fortrydelser på dødslejet handler typisk om det, vi ikke fik sagt eller gjort i tide. Det ved australske Bronnie Ware fra sit job som plejer af syge og døende, og hun har samlet sine erfaringer i en bog, som du kan blive klog på livet af.

Af: Michala Rosendahl Foto: Getty Images
03. mar. 2017 | Sundhed | ALT for damerne

1. Vær tro mod dig selv

Gør, hvad du har lyst til, og ikke hvad andre forventer af dig. Det er dit liv og hverken din mand, dine børn, dine forældre eller dine venner skal bestemme, hvordan du lever det. Mange mennesker bruger alt for lang tid på at bekymre sig om, hvad andre mon tænker om dem. Lad være med det, og læg i stedet bekymringerne til side, og lev livet, som du gerne vil leve det. Øv dig i at stoppe op og spørge dig selv, hvad du virkelig drømmer om, og hvordan du helst vil bruge din tid – og gør så noget ved det, hvis du ikke lever, som du ønsker. Mange har en tendens til at udskyde deres planer. ”Når børnene bliver store, skal jeg…”, ”Når jeg går på pension, skal jeg…”, ”Når jeg får lidt mere tid, skal jeg…”. Men pas på med det. Vi ved aldrig, hvornår det er for sent, og der er ikke noget værre end at sidde tilbage med en masse drømme, vi aldrig fik taget os tid til at opfylde. Begynd at leve det liv, du ønsker, med det samme.

2. Udtryk dine følelser

Vis og fortæl folk omkring dig, at du holder af dem. Det kan måske virke angstprovokerende at åbne op, være ærlig og udtrykke dine følelser, men ikke desto mindre er det vigtigt at gøre – både for andres og for din egen skyld. Lad være med at tage for givet, at folk intuitivt ved, hvad du føler for dem. Hvis du elsker nogen, så fortæl dem det. De ord kan ikke blive sagt ofte nok. Pas på med at lægge bånd på dig selv og trække dig væk af frygt for at blive såret. Du vil blive såret i løbet af livet, hvis du åbner op og tillader andre at komme helt tæt på, men hvis ikke du gør det, kan det være svært – og måske endda umuligt – at finde lykken og kærligheden. Alle har brug for nogen at dele deres sorger såvel som glæder med.

3. Arbejd mindre

Tillad dig selv at holde fri og nyde livet. Selvom det er dejligt (og nødvendigt) at tjene penge, er det sjældent det, der gør dig lykkelig i sidste ende. Nogle mennesker har så travlt med at knokle, at de glemmer at prioritere deres familie og at få skabt nogle minder sammen med de folk, der betyder mest for dem. Selvom du er glad for dit arbejde, så spørg dig selv, om det virkelig er det, der gør dig allergladest, og om du virkelig har brug for en ny bil og et stort hus. Måske er der noget, der er vigtigere end status, penge og job, og måske er det på tide at prioritere din tid anderledes. Mange mennesker føler, at deres job definerer, hvem de er, men husk på, at du – heldigvis – er meget mere end blot din profession, dine resultater og det, du ejer.

4. Tillad dig selv at være lykkelig

Find positiviteten frem. At være lykkelig er i høj grad noget, du selv kan vælge at være. Vær god mod dig selv, forkæl dig selv, og tillad dig selv at være glad i stedet for at slå dig selv i hovedet over ting, du tidligere har gjort. Husk de gode ting i livet, og værdsæt de lykkelige stunder – især når du bliver ramt af udfordringer og sorg. Alle møder modstand, men der er forskellige måder at tackle det på. Accepter de dårlige dage, men forsøg at lade være med at dvæle ved ulykkelighederne. Selvom det kan være svært at rejse sig og smile igen, er det vigtigt at gøre. Der er som regel altid et lille lys i mørket.

5. Hold kontakten med dine venner

Pas på dine venskaber. Vi kommer så let til at tage folk for givet, men hvis vi ikke prioriterer vores venner, risikerer vi at miste dem. Nogle gange kræver et venskab hårdt arbejde. Der vil være op- og nedture, og det vil ikke altid være lige sjovt at holde kontakten. Men på den lange bane er det uvurderligt at have nogle venner omkring sig, som kender en godt, og som har fulgt en gennem livet. Man kan være omgivet af nok så mange mennesker, men hvis man ikke føler sig forstået og accepteret af dem, kan følelsen af ensomhed let komme snigende. Derfor er det vigtigt at holde fast i dem, der virkelig betyder noget for en, og dem, man kan betro sig til.

LÆS OGSÅ: Hverdagslykke: 5 råd til mere lykke og mindre stress i hverdagen

LÆS OGSÅ: 5 genveje til mere overskud

LÆS OGSÅ: Mindfulness: 3 øvelser, der giver indre ro og mere overskud