Svenske fastelavnsboller (Semlor)
SPONSORERET indhold

De bedste semlor: Sådan bager du svenske fastelavnsboller

×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

I gamle dage fastede man i påsken. Men i dagene før fasten spiste man særlige boller, både herhjemme og i vore nabolande. I Sverige hedder bollerne „semlor“, og det er store, bløde boller med godt fyld af flødeskum og marcipan, der smager helt vidunderligt. Også i Danmark er det blevet populært at sætte tænderne i en semla til fastelavn, så her får du den bedste opskrifter på lækre hjemmelavede semlor. Velbekomme!

Af: Katrine Klinken Foto: Thomas Hergaard
14. jan. 2023 | Opskrift | Hjemmet
10 stk. - Fryse-egnede uden fyld | Total: en time, 40 min | Arbejdstid: en time, 30 min

Ingredienser

Ingredienser:

  • 25 g gær
  • 2½ dl mælk
  • 75 g smør (smeltet)
  • 75 g sukker
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • ¼ tsk fint salt
  • ca. 425 g hvedemel (gerne med højt indhold af gluten)

Pensling:

  • 1 lille æg (sammenpisket)

Fyld:

  • 100 g rå ren marcipan (groft revet)
  • 75 g hele mandler (usmuttede)
  • 4 dl piskefløde
  • 2-3 spsk flormelis
  • korn af 1 stang vanilje

Drys:

  • Flormelis

Sådan bager du semlor

Sådan bager du semlor svenske fastelavnsboller

  1. Rør gæren ud i lidt lunken mælk. Tilsæt sukker, resten af mælken, smør, kardemomme og salt. Tilsæt gradvist hvedemelet.
  2. Ælt dejen glat og smidig. Lad den hæve ca. 30 min. til dobbelt størrelse.
  3. Tril dejen til en pølse og del dejen i 10 stykker. Tril stykkerne til boller og sæt dem med et par cm’s afstand på en bageplade beklædt med bagepapir.
  4. Lad bollerne efterhæve tildækket til dobbelt størrelse ca. 45 min. – det kan også tage en time, afhængigt af hvor lunt der er, der hvor bollerne hæver.
  5. Pensl bollerne med æg. Bag dem i ca. 10 min. i en forvarmet ovn på 225 grader. Lad bollerne blive gyldne. De er færdigbagte, når det lyder hult, når man banker på undersiden. Lad bollerne køle af på en bagerist.
  6. Når bollerne er afkølet, skæres et låg af hver bolle. Udhul bollerne med en gaffel.
  7. Fordel revet marcipan og hakkede mandler i bunden af bollerne.
  8. Pisk fløden og vaniljekorn til skum og smag til med sigtet flormelis.
  9. Kom flødeskum i en sprøjtepose med stjernespids og sæt en krans på hver bolle. Man kan også lægge flødeskum på med en ske.
  10.  Læg låget tilbage på hver bolle og drys flormelis hen over bollerne igennem en si.

Anbefalet til dig