DNA og min form
SPONSORERET indhold

3 kvinder tester: Kan et DNA-tjek booste din form?

Dine gener afslører, om du er til spurt eller langdistance. Om din krop kører bedst på fedt eller kulhydrater. Og den viden kan betyde ALT for din form. Julie, Mia og Eva har fået et gentjek − se svaret, og få tips til, hvordan du træner efter dit DNA.

Af: Karen Greve Foto: Michael Jepsen
25. aug. 2016 | Sundhed | Fit living

„Jeg skal udfordre mig selv lidt mere”
Morgenfriske Julie Hauerberg, 37 år, sværger til yoga, pilates og løb i en travl hverdag med små børn og arbejde. Men findes der mon et bedre træningsmatch til hendes gener?

NAVN: Julie Hauerberg, 37 år. 
HØJDE & VÆGT: 158 cm & 48 kg. 
JOB: PR & Marketing Manager. 
PRIVAT: Har kæreste og to børn.

JULIE FØR TESTEN
Jeg er typen, der springer ud af sengen klokken fem i samme sekund, min alarm bipper. Fordi jeg har små børn, passer det mig godt at træne tidligt, inden resten af familien står op. Det foregår cirka tre gange om ugen på stuegulvet til en yoga- eller pilatesvideo fra YouTube. Et par gange om ugen styrketræner jeg i fitnesslokale på mit arbejde, og typisk løber jeg en gang om ugen, hvor jeg lægger lidt styrketræning ind: armbøjninger op mod en bænk, squats og tricepsdips.
Min vægt har jeg aldrig haft problemer med, så jeg bliver overrasket, hvis testen viser andet end normalt stofskifte. Jeg er interesseret i at høre, om jeg skal prøve noget andet, når jeg træner. Måske gemmer testen på et par overraskelser?

SE OGSÅ: 7 nye trends til din træning



HVAD VISER GENTESTEN?
Kost:
Moderat følsomhed i forhold til både kulhydrater, fedt og salt.
Træning: Eliteniveau på styrke, moderat niveau i udholdenhed, forhøjet risiko for skader, hurtig restitution af muskler.
Søvn: Morgenfrisk (early bird).

Ekspert Bettina Borg:
DET SKAL JULIE ÆNDRE
Det mest iøjnefaldende i Julies test er, at hun har masser af hurtige fibre i kroppen. Selv om hun er forholdsvis petit, så ligger hun højt i styrke. Samme niveau som man ser hos idrætsfolk, der dyrker konkurrencer på eliteniveau. Derfor skal hun træne tungere og mere intensivt. Ikke noget med bodytoning eller et mave-balde-lår-hold. Julie skal satse på tung træning med vægte, hvor hun kører seks-otte gentagelser, og så skal hun løbe interval. Hendes mål skal være at løbe fem kilometer på under 23 minutter. Hun skal undgå lange distancer. Julie har en sej lille krop, der egentlig gerne vil have mere. En større muskelmasse vil være godt for hende − især på sigt.
For en anden faktor, Julie skal være opmærksom på, er hendes risiko for skader. Den er forhøjet, og især hendes knæ ser svage ud. Det er endnu en grund til, at hun skal holde sig langt væk fra maraton og anden udholdenhedssport.
Det er helt rigtigt for hende at lægge sin træning om morgenen, fordi hun meget tydeligt er en early bird. Det gør heller ikke noget, at hun træner hver dag, for hendes restitution er lynhurtig. Generelt er træningsfri dage gode for at lade kroppen restituere, men det er ikke nødvendigt for Julie, hvis bare hun varierer sine øvelser.  

SE OGSÅ: 3 kvinder tester: Hvilken træning virker bedst?

JULIE EFTER TESTEN
Det kom lidt bag på mig, at jeg er så stærk på styrke. Omvendt har jeg tidligere overrasket mig selv. F.eks. da jeg gennemførte et halvmaraton i 2014, på trods af at jeg aldrig havde løbet mere end fem kilometer. Testen og ekspertrådene er et fint hint om, at jeg skal udfordre mig selv på en anden måde. Det er nok ulempen ved at træne så meget derhjemme: Jeg får ikke presset mig selv nok.
Generelt kunne jeg sagtens kende mig selv, og jeg synes, det er sjovt at få bekræftet min fornemmelse. Det er ret vildt, at testen peger på mine knæ, for de er mit ømme punkt. På hjemmesiden fik jeg gode råd om at tage en eftermiddagslur, fordi jeg står så tidligt op, men det er umuligt for mig at nå mellem arbejde og afhentning af børn. Så min søvn må vente, til børnene er blevet større.

Ekspertens råd til Julie
✽ Træn hårdt og intensivt.
✽ Træn varieret og gerne hver dag.
✽ Pas på skader − især i dine knæ.

„Min kost skal være grønnere & grovere”
25-årige Mia Sjøreen har helt styr på sin træning, men det kniber med at få lavet sund aftensmad. Kan gentesten hjælpe hende med ny inspiration til en sundere kost?

NAVN: Mia Sjøreen, 25 år. 
HØJDE & VÆGT: 167 cm & 70 kg. 
JOB: Studerende. 
PRIVAT: Single.

MIA FØR TESTEN
Jeg håber især, at testen kan give mig noget inspiration i forhold til min kost, for jeg vil gerne tabe mig lidt. Jeg lever et sådan typisk single-studerende-liv, hvor der ikke er så stor fokus på aftensmad. Jeg laver aldrig lige et fad frikadeller til mig selv. Til gengæld ved jeg godt, hvad der er sundt, og at jeg skal spise flere proteiner, så jeg er spændt på, om min test kan vise noget nyt?
Min træning synes jeg egentlig, at jeg har godt styr på. Jeg træner cirka tre gange om ugen i fitnesscenter, mest styrke og spinning, og jeg løber en smule, men synes, det er jævnt kedeligt. Jeg er helt klart mest til kort, effektiv træning og gerne sammen med andre.

SE OGSÅ: 3 kvinder afslører: Vi har spist os raske


HVAD VISER GENTESTEN?
Kost: Moderat følsomhed i forhold til kulhydrater og fedt. Forhøjet følsomhed for salt. Træning: Moderat på udholdenhed, god på styrke, forhøjet risiko for skader, hurtig restitution.
Søvn: Natteravn.

Ekspert Bettina Borg:
DET SKAL MIA ÆNDRE
Det ser ikke ud til, at Mia spiser optimalt, og derfor er kostændringer en god idé. Kulhydrater er hendes krops største fjende. Hun når simpelthen ikke at forbrænde de kulhydrater, hun spiser, og derfor ryger de på lager i fedtdepoterne.
Selv om hun giver den gas tre gange om ugen, og selv hvis hun forbrænder 500 kalorier pr. time (hård træning), kan hun nok kun lige holde vægten. Skal hun tabe sig, må hun vælge sine kulhydrater med større omhu. Hun behøver ikke holde op med at spise brød og pasta, men hun skal vælge fuldkornsvarianten og masser af grove grønsager.
Mia behøver ikke at være fedtforskrækket, selv om hun gerne vil tabe sig. Fedtet skal bare komme fra fisk, nødder og vegetabilske olier i stedet for fra animalsk fedt. Som studerende har man selvfølgelig ikke så mange penge, men fisk kan altså godt være en dåse tun. Det er god ernæring og billigt.
Mias analyse viser, at hendes krop er særligt følsom i forhold til salt. Generelt bør rigtig mange unge tænke mere over saltindtaget. Sådan en biograftur med popkorn dækker en hel uges forbrug. Det samme gælder i øvrigt sushi med sojasovs. Prøv at bruge krydderier i stedet for salt i maden, og pas på med færdiglavet mad: Der er bunker af salt i.

SE OGSÅ: Fokus på salt: Får du også alt for meget?

MIA EFTER TESTEN
I testen har jeg fået bekræftet nogle ting, som jeg allerede vidste: F.eks. at jeg kan spise sundere. Det ser rigtigt ud, når testen fortæller mig, at jeg er god til styrke og mindre god til udholdenhed. Det passer godt med de træningsvalg, jeg har foretaget.
Det lyder også sandsynligt, at jeg har højere risiko for skader, for jeg har døjet med en knæskade i ti år, der kom sådan lidt tilfældigt på en skiferie. Og jeg er helt sikkert natteravn. Så på den måde har testen ret.
Men de gode råd, jeg har fået fra eksperten og på hjemmesiden, gælder jo for alle mennesker. Vi skal spise mere fuldkorn, mindre salt og flere grønsager. Det ved jeg alt om. Det er bare lige det med at få det gjort.

Ekspertens råd til Mia
✽Tag hensyn til, at din krop har svært ved at forbrænde kulhydrater ved at spise groft og grønt.
✽ Spis mindre salt.
✽ Regn på din forbrænding kontra dit indtag, hvis du gerne vil tabe dig.

„Juhuu, jeg må gerne træne hver dag!”
Hård træning er en ventil i hverdagen for Eva Steensig, 47 år. Men presser hun sin krop for meget, når hun samtidig sover dårligt? Se, hvad gentesten afslører.

NAVN: Eva Steensig, 47 år. 
Højde & vægt: 180 cm & 69 kg. 
JOB: Sociolog. 
PRIVAT: Mor til to børn.

EVA FØR TESTEN

Jeg er gammel atletikpige. Fra jeg var 10-20 år, sprang jeg højdespring på konkurrenceniveau og dyrkede herefter almindelig motion, men da jeg i starten af 30’erne fik tvillinger, gav jeg fuldstændig slip og levede af kiks, kaffe og cigaretter i otte år.
Jeg blev ret slasket. Ikke tyk, men tyndfed. For høj fedtprocent, ude af stand til at klare en spinningtime og totalt drænet for energi.
For fem år siden holdt jeg op med at ryge og tog seks kilo på, men kom i gang igen med hjælp fra en personlig træner. Og det hjalp. Mens andre er til løbeture i skoven, trives jeg godt med højintensiv træning. Helst tidligt på dagen. Jeg er spændt på, hvad testen kan fortælle mig om mine gener i den retning.
I forhold til søvn er jeg nervøs for, om det står helt elendigt til. Jeg har et hjerneskadet barn, som i ti år har påvirket min søvn hver nat. Det bliver man lidt bims af, selv om man går tidligt i seng.

SE OGSÅ: Få en stærk krop med 6 øvelser på 6 minutter



HVAD VISER GENTESTEN?
Kost: Moderat følsomhed i forhold til både kulhydrater og fedt. Forhøjet i forhold til salt.
Træning: Udholdenhed er moderat til lav, styrke er på eliteniveau, forhøjet risiko for skader, hurtig restitution.
Søvn: Morgenfrisk (early bird).

Ekspert Bettina Borg:
DET SKAL EVA ÆNDRE
Som rigtig mange andre har Eva brugt lang tid på at finde ud af, hvilken træning der passer bedst til hende. Hun kommer aldrig igennem en time på et løbebånd, men til gengæld er hun superstærk. Eva har hurtige muskelfibre, og det gælder kun for et fåtal af de kvinder, jeg træner med. De fleste er bedre på udholdenhed og skal kæmpe hårdt for at få markerede muskler.
For Eva vil det være en god idé med korte, hårde pas med løb eller cykling, der veksler med noget styrke, men det betyder ikke, at hun helt skal droppe cardiotræning.
Det er vigtigt, at Eva bliver ved med at gå tidligt i seng, helst omkring klokken 22 hver aften og fortsætter med at træne om morgenen. Hun har en hurtig restitution, så hvis hun fortsat skal kunne træne ofte, skal hun have sin søvn. En kort middagslur vil også være optimal.

SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du sover for lidt?

EVA EFTER TESTEN
Det giver fuldstændig mening, at jeg er en early bird. Det går ned ad bakke for mig efter klokken 18. Om morgenen derimod kan jeg sagtens træne, og fra nu af vil det være mit livs undskyldning: Mine gener siger, at jeg skal træne tidligt, at jeg ikke må arbejde sent, at jeg skal have en middagslur!
Det er helt overvældende, så god min styrke ser ud. Men selvfølgelig ved jeg, at det er præcis den eksplosion i musklerne, jeg tidligere har brugt til at springe højdespring. Det giver mig en fordel, når jeg skal træne intensivt og tungt, faktisk så meget, at jeg næsten føler, at jeg snyder. Som om jeg burde drøne rundt i skoven i en time og i min optik lide for at have trænet ordentligt. Men det er jo noget pjat, og fremover vil jeg have bedre samvittighed over at prioritere styrketræning over cardio.
En anden øjenåbner har været min restitution, som er fin på trods af min alder. Fremover tør jeg godt træne ofte, hvis jeg sørger for at veksle mellem forskellige øvelser. Træningen er blevet min ventil, et sted hvor jeg henter overskud, så det er dejligt, at jeg kan træne dagligt.

Ekspertens råd til Eva
✽ Træn hårdt og tungt, og miks med kort kredsløbstræning.
✽ Prioriter din søvn.
✽ Nyd din styrke.