energi
SPONSORERET indhold

Eksperternes (aller)bedste tips: Få mere energi

Kniber det med energien? Få eksperternes bedste råd til, hvor du skal sætte ind for at få din power tilbage.

Af: Julie Bach
10. feb. 2015 | Sundhed | Fit living

NYT OVERSKUD MED SØVN, HVILE & RESTITUTION
1. Lys giver bedre søvn
Det lyder måske bagvendt, men for at sove godt om natten er det vigtigt at få lys om dagen. For at du kan danne melatonin, som sikrer dig en god søvn, skal kroppen nemlig danne seratonin – og det gør den i lyset. Så sørg for at komme udenfor i dagtimerne. Spis f.eks. frokost ude, gå en tur i frokostpausen, eller tag dine telefonsamtaler i det fri. God søvn er nemlig en forudsætning for god energi.
Birgitte Nymann, sundhedsekspert

2. Regelmæssighed = ny energi

De fleste kender følelsen af at være helt færdig efter en weekend, hvor de er kommet sent i seng – også selv om de har sovet længe for at indhente de tabte timer. Årsagen er, at kroppen bliver forvirret. Den kan nemlig bedst lide regelmæssighed. For hver time, du rykker din døgnrytme, tager det kroppen en dag at vænne sig til det. På den måde svarer det til at have jetlag, hvis du forsøger at rykke din døgnrytme i weekenden. Derfor er det en rigtig god ide at prøve at stå op og gå i seng samme tid. Også i weekenden. Er du kommet sent i seng? Så sov en middagslur i stedet for at sove længe. Nogle mennesker er mere sensitive over for den slags end andre, derfor er det en god ide at prøve det og se, om det virker.
Birgitte Nymann, sundhedsekspert

3. Aktiv afslapning er guld!

Restitution behøver ikke foregå på langs. Gå i stedet en tur, træn noget ganske let med fokus på stræk, og sørg for at fokusere på dit åndedræt ud over den hårde træning.
Lotte Paarup, fysioterapeut og træner

4. Hvor hårdt skal jeg træne?

Er du presset, er det et godt spørgsmål at stille dig selv før træning. Er du meget stresset, kan hård træning nemlig dræne dig for energi − i stedet for det modsatte. Mærk derfor efter, hvordan du har det, og tilpas din restitution.
Lotte Paarup, fysioterapeut og træner

5. Boost din søvn med yoga
Hvis din krop hele tiden er i højeste beredskab, kan det være svært at falde til ro og få det optimale ud af din søvn. En smutvej til bedre søvn og indre ro er at stimulere det parasympatiske nervesystem ved at meditere, dyrke yoga eller pilates. Det bremser udskillelsen af adrenalin og får kroppen ned på jorden og sørger for, at den kan genopbygges.
Ida Krak, personlig træner

Få flere gode tips på de næste sider

MAD & DRIKKE, DER GIVER DIG POWER
6. Spis årstidens grønsager
Relativt set er årstidens grønt mest næringsrig. Spis grønt til hvert måltid, og start allerede om morgenen, så du får det, du skal have. Grønsager giver vitaminer og mineraler, der sætter gang i alle de processer i kroppen, der giver energi. Og så holder det samtidig gang i fordøjelsen. Birgitte Nymann, sundhedsekspert

7. Gå efter det grønne

Spinat er fyldt med vitaminer og mineraler, der giver god energi til kroppen. Sørg derfor for at spise masser af spinat – gå også efter frisk kål og spæde salater.
Ida Krak, personlig træner
8. Hvad stjæler din energi?

Tænk dig om, er der noget mad, der gør dig træt? Hvad har du f.eks. spist de dage, hvor du næsten ikke kan holde dig vågen efter frokost? For mange er hvidt brød og store mængder stivelse synderen. Årsagen er, at vi har svært ved at fordøje det. Find ud af, hvad der dræner din krop, så er det nemt at gå udenom.
Birgitte Nymann, sundhedsekspert

9. Kokosfedt øger din energi
Kokosolie har en unik mellemkædet molekylærstruktur. Fedtet øger din energiomsætning og giver en varme i kroppen. Put en teskefuld i en kop kogt vand om morgenen eller om eftermiddagen, hvor du ellers ville ryge i slikskålen.
Ida Krak, personlig træner

10. Morgenstund har protein i mund

Det er vigtigt at starte dagen med en god morgenmad – men gå uden om kulhydraterne, der får dit blodsukker til at falde efter frokost. Spis i stedet et æg til din havregrød. Det giver en rigtig god start på dagen. Prøv det – det gør virkelig en forskel.
Birgitte Nymann, sundhedsekspert

11. Sats på det sure

Citrusfrugter er gode energiboostere, da de indeholder masser af C-vitamin. Det samme gælder lime, appelsin og grape. Dryp saften hen over din mad, eller put dem i salaten.
Ida Krak, personlig træner

12. Kviti koffeineni

Koffein i bl.a. kaffe gør, at vi frigiver kortisol, så kroppen stimuleres i retning af stress.
Lotte Paarup, fysioterapeut og træner

13. Skift fra rødt til lyst kød
Vil du have masser af energi, er det vigtigt at have en god fordøjelse. Det er nemlig den, der forvandler den mad, du spiser, til energi i kroppen. Derfor kan et enkelt energiboost være at bytte svin, okse og lam ud med fisk og kylling. De fleste har simpelthen lettere ved at fordøje de lyse proteiner end de mørke. Så drop bøffen, og kast dig over fisken i stedet.
Birgitte Nymann, sundhedsekspert

14. Fyr op for fedtet

Sunde fedtsyrer fra avokado mætter og giver god energi.
Ida Krak, personlig træner

15. Hurtige fix hævner sig

Stimulanser som kaffe og sukker dræner kroppen for energi, selv om kaffe umiddelbart giver et kick, så bider det sig selv i halen, for energien falder bare igen efter noget tid. Tag en kop lakridste eller søde sager uden sukker, så du undgår, at dit blodsukker rutsjer op og ned. Birgitte Nymann, sundhedsekspert

16. Skaldyr slanker
Rejer og andre skaldyr er en god, mager proteinkilde. De fylder rigtig godt og mætter. Især rejer er et godt fedtfattigt alternativ til laks.
Ida Krak, personlig træner

17. Husk dine kosttilskud

Tag en multivitaminpille og fiskeolie om morgenen og calcium-magnesium med D-vitamin om aftenen. Så er du dækket ind – og det er især D-vitaminen, mange får alt for lidt af. Det gør en stor forskel for vores velbefindende og energi.
Ida Krak, personlig træner

TRÆNING MED INDBYGGET ADRENALINKICK
18. Lyt til din krop
Når alt kommer til alt, er det meget individuelt, hvilken form for træning, der er energigivende. Det afhænger meget af, hvem man er som person, og hvor kroppen, stressbelastning og den mentale form er lige nu. For hård træning for en stresset og energiforladt krop kan virke fuldstændig energidrænende, mens det hos andre har den modsatte effekt, så lyt til din krop. Lotte Paarup, fysioterapeut og træner

19. Blæs kroppen igennem
Der kommer hele tiden nye modefænomener inden for træning, men kroppen er den samme, og den har det bedst, når den bliver brugt. Sørg derfor for indimellem at få pulsen op over længere tid. Det blæser dit respiratoriske system igennem og giver ny energi. Tag f.eks. en løbetur.
Ida Krak, personlig træner

20. Gør det, du har lyst til

Det vigtigste er ikke, hvad du træner − men AT du træner. Hvis du primært er løber, og det er det, du får gjort, så gå efter det. Er du mest til dans, så dans. Du skal af sted mindst tre gange om ugen i en time, derfor er det vigtigt, at lysten driver dig.
Ida Krak, personlig træner

21. Variation er din ven

Det optimale er at kombinere energigivende konditionstræning med yoga eller pilates, der nedbryder stresshormoner og dermed hjælper kroppen til at genopbygge sig selv. Har du tid til det, er det bedste forhold mellem konditionstræning og afstressende træning 3:1.
Ida Krak, personlig træner

22. Giv din træning en makeover

Når det bliver koldere, går vi ned i tempo – og derfor er det faktisk et godt tidspunkt at kigge nærmere på sin træningsrutine og gøre den mere intens. Intens træning giver nemlig mere energi. Hovedreglen er: Sæt tempoet op og tidsforbruget ned. Plejer du at løbe 8 km? Løb i stedet fire med intervaller. Går du til zumba og bruger tid på transport? Veksl en af timerne til hjemmetræning. Med andre ord: Gør din træning mere effektiv og intens.
Birgitte Nymann, sundhedsekspert

23. Løb, cykl eller ro
Klassisk konditionstræning som løb, cykling, spinning osv. får os til at producere endorfiner, der gør os i godt humør og øger både forbrændingen og efterforbrændingen − og så stiger energiniveauet.
Ida Krak, personlig træner

TANKER & ÅNDEDRÆTTET, DER GIVER STYRKE
24. Træk vejret helt ned i maven
En god vejrtrækning sender energi rundt i kroppen og ilt ud til hver eneste lille celle, hvis vigtigste næringsstof netop er ilt. Det handler ikke om at trække vejret mere, men bedre, så ilten udnyttes optimalt. Et godt åndedræt er ultimativt for kroppens energi. Det er vanvittigt vigtigt for alle kropsfunktioner!
Lotte Paarup, fysioterapeut og træner

25. Jeg er taknemmelig for…
Tænk din dag igennem før sengetid, og fokuser på alt det, der gik godt, og alt det, du er glad for. Alle i Danmark har noget at være taknemmelige over, selv om vi er rigtig gode til at holde fokus på det, vi ikke har.
Birgitte Nymann, sundhedsekspert

26. Det nemme quick-fix
Har du ikke tid til at meditere eller dyrke yoga, så snup fem minutter hver dag, hvor du fokuserer på din vejrtrækning Sæt dig ned, og træk vejret roligt helt ned i korsettet dvs. mave og ryg. Er det svært? Forestil dig, at du har en badering på og kan mærke åndedrættet hele vejen rundt − ikke bare på forsiden.
Ida Krak, personlig træner

27. Har du problemer med maven?
Så træk vejret. Det gode åndedræt stimulerer fordøjelsen, og en god fordøjelse er lig meget mere energi. Oveni giver er godt åndedræt også overskud til motion.
Lotte Paarup, fysioterapeut og træner

28. Positive tanker = power
Vidste du, at negative tanker dræner dig for energi? Handler 80 procent af dine tanker på en dag om alt det, du ikke kan og ikke har nået, tapper du simpelthen kroppen. Det er bl.a. det, der sker for folk med stress.
Birgitte Nymann, sundhedsekspert

SE OGSÅ: 3 kvinder tester: Hvor meget kan du tabe dig på 2, 4 & 6 uger?

SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du sover for lidt?

SE OGSÅ: Powerdrinks, der giver energi