Par i sengen
SPONSORERET indhold

Kønsvorter eller kondylomer. Sådan beskytter du dig mod sygdommen

Kønsvorter eller kondylomer er en af de mest udbredte seksuelt overførte sygdomme. Sygdommen skyldes smitte med HPV-virus, som ubehandlet kan føre til forskellige former for kræft. Bliv klogere på sygdommen og på, hvordan du bedste beskytter dig mod smitte.

Af: Pernille Lewinsky Kofoed og Susanne Knutzen Foto: Getty
29. nov. 2019 | Sundhed | ALT.dk

Hvert år bliver ca. 12.000 danskere behandlet for kønsvorter, og selvom antallet af tilfælde er faldet indenfor den unge generation efter indførelsen af HPV vaccinationer, så er tallet for mænd og kvinder mellem 30 og 49 år tværtimod pænt stigende. Kønsvorter skyldes infektion med HPV, der er den hyppigst seksuelt overførte virus i Danmark. Lige nu er omkring fire ud af ti unge under 30 år smittet med HPV, og det skønnes i øvrigt, at mere end 80% af alle seksuelt aktive smittes med HPV virus en eller flere gange i deres liv.

Hvad er kønsvorter?

Kønsvorter kaldes også kondylomer og er en seksuelt overført sygdom. Sygdommen rammer både mænd og kvinder og særligt yngre mennesker er udsatte for at blive smittet. Kønsvorter skyldes en infektion med en særligt vortevirus kaldet HPV eller Humant Papilloma Virus. HPV er særligt kendt for at kunne give kvinder livmoderhalskræft eller celleforandringer i livmoderhalsen, men det er dog nogle andre typer HPV-virus, der giver kønsvorter.

Læs også: 5 former for kræft i underlivet, som du skal være opmærksom på

Hvad er symptomerne?

Der går gennemsnitligt tre måneder fra du er blevet smittet med virussen til kønsvorterne kan ses. Og ofte er de svære at se med det blotte øje. Kønsvorter er flade, stilkede lyserøde eller mørke blomkålslignende vorter på huden, på slimhinderne ved kønsdelene eller ved endetarmsåbningen. Hos kvinder ses kønsvorterne som regel på kønslæberne, ved urinrøret, på venusbjerget eller omkring mellemkødet og endetarmsåbningen, men kønsvorterne kan også vokse inde i selve skeden og fx sidde på livmoderhalsen, ligesom de kan sidde i halsen.

Andre symptomer på kønsvorter kan være:

  •  Kløe
  • Svie og irritation
  • Smerter
  • Udflåd
  • Små blødninger
  • Smerter ved samleje

Hvordan smitter kønsvorter?

Ligesom andre seksuelt overførte sygdomme smitter kønsvorter ved tæt kontakt mellem hud og slimhinder på kønsorganer og endetarm fx i forbindelse med samleje, og i sjældne tilfælde kan man også blive smittet i munden. Det kan ikke udelukkes, at sygdommen også kan smitte, hvis du rører ved et smittet område og bagefter rører ved fx dine kønsorganer.

I sjældne tilfælde kan gravide kvinder komme til at smitte deres barn med kønsvorter under fødslen.

En gang smittet – altid smittet

Er du én gang blevet smittet med kønsvorter, risikerer du, at de med mellemrum dukker op resten af livet, men mange oplever dog kun et enkelt tilfælde. Virus vil nemlig indkapsle sig i kroppens celler og vil derfor altid være i kroppen - ligesom herpesvirus. Det er altså kun de synlige kønsvorter, der kan fjernes og således ikke selve virusset i kroppen.

Læs også: Når sex gør ondt. Sådan slipper du for muskelspændinger i underlivet

Hvordan behandles kønsvorter?

Da kønsvorter smitter, og på lang sigt kan udvikle sig til kræft, hvis de ikke bliver behandlet, er det vigtigt at få dem fjernet. De synlige vorter kan fjernes på forskellige måder. De kan fx ætses væk ved pensling med et celledræbende middel, der ødelægger de celler, der udgør selve vorterne. Hvis de synlige kønsvorter er store - der er mange af dem, eller de ikke forsvinder ved pensling, kan de også fjernes gennem klipning eller frysning. Er kønsvorterne spredt over et stort område, kan de fjernes ved operation fx med laserbehandling, og her foregår behandlingen i fuld bedøvelse.

Kilder: Kræftens bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen, Netdoktor, Stophpv.dk

Anbefalet til dig