klamydia symptomer
SPONSORERET indhold

12 spørgsmål om klamydia, du gerne vil have svar på

Kan man få klamydia fra toiletbrættet? Og hvor lang tid skal man være smittet for at blive steril? Vi har spurgt gynækolog Christine Felding.

Af: Mette Kyvsgaard Foto: Getty
29. jun. 2017 | Sundhed | Fit living

Klamydia er den mest udbredte sexsygdom i Danmark og 10 % af alle unge mellem 15 og 25 år er smittet med kønssygdommen. Ifølge gynækolog Christine Felding er der en særlig grund til, at der de seneste år er sket en stigning i antallet af klamydiatilfælde:
- Unge mennesker er i øjeblikket meget promiskuøse og bruger ikke kondom, som de burde. De mange tilfælde skyldes ofte rent sjusk, og unge mennesker i dag har et heftigt sexliv sammenlignet med tidligere, påpeger hun.
Der findes efterhånden mange myter om sygdommen, og vi har derfor fået Christine Felding til at svare på de mest almindelige spørgsmål om sygdommen.

1. Kan man blive steril af at have klamydia i lang tid?

- Man kan i værste fald blive steril af klamydia, hvis man går med sygdommen længe nok. Det er ikke til at sige, hvor lang tid, man skal have sygdommen for at blive steril, men bliver man ikke behandlet i tide, kan æggelederne blive beskadiget, og æggene kan ikke komme fra æggestokkene ned i livmoderen. Kvinder kan dermed blive sterile eller have en øget risiko for at blive gravid udenfor livmoderen.
- Hos mænd kan sygdommen give betændelse i bitestiklerne, og behandles den ikke i tide, kan det give ardannelse i sædlederne, der kan nedsætte evnen til at gøre en kvinde gravid. 

2. Mærker kvinder ingen symptomer på klamydia?

- Der er rigtig mange kvinder, der er positive uden de har en anelse om det, da de ofte ikke mærker nogen symptomer. Nogle kvinder kan opleve at have mere udflåd, og der findes tilfælde, hvor kvinder får betændelse i æggelederne, hvilket giver voldsomme underlivssmerter, der minder om galdestenssmerter, hvis infektionen spreder sig videre ind i bughulen. Det skyldes, at klamydiabakterien vandrer fra livmoderhalsen op gennem livmoderen og ud i æggelederne, og det skal tages meget alvorligt.

3. Mærker mænd kun svien, når de tisser, hvis de er smittet?

- Mænd mærker i modsætning til kvinder oftest symptomer i form af sviende vandladning eller udflåd fra urinrøret. Der kan også opstå betændelse i bitestiklerne, hvilket skyldes, at klamydiabakterien har spredt sig fra den yderste del af urinrøret op til bitestiklerne, der bliver ømme og hævede.

LÆS OGSÅ: 10 spørgsmål du ikke tør stille din gynækolog. Nu har vi gjort det for dig

4. Påvirker det kroppen meget, hvis man har haft klamydia flere gange?

- Det er ligegyldigt om man har haft sygdommen én eller flere gange, hvis bare man kommer i behandling. Får klamydia lov at sprede sig, er det klart, at den gør mere skade på kroppen. I princippet kan man gå med sygdommen i mange år, men det sker oftest, at folk får antibiotika af en anden grund, hvilket så også slår sygdommen ihjel i samme ombæring.

5. Kan klamydia smitte gennem kys?

- Sygdommen smitter ved kontakt mellem slimhinder, og du kan have sygdommen i endetarm, skede, penis og i munden. Klamydia kan derfor godt smitte gennem kys, hvis du har haft oralsex forinden med en person med sygdommen, men der er ingen symptomer på sygdommen i munden, og du skal derfor være meget opmærksom.

6. Kan man have klamydia i øjet?

- Det ses kun hos nyfødte babyer, hvis moren har haft sygdommen ved fødslen, som så bliver overført til det nyfødte barn ved øjenbetændelse, der behandles med øjendråber. Det påvirker ikke barnet under graviditeten, hvis man er smittet med sygdommen. - I Afrika kan klamydia i øjnene give anledning til blindhed hos børn, da sygdommen ikke behandles i tide. Så den skal altså tages alvorligt.

7. Kan det spredes via hænderne?

- I teorien kan man nok godt transportere sygdommen, hvis man rører ved smittede kønsorganer med fingrene og lige bagefter ved sine egne. Men i virkeligheden skal der nok alligevel lidt tættere kontakt til.

8. Kan man få klamydia fra toiletbrættet eller håndklædet?

- I princippet ja. Hvis man bruger håndklædet på sine kønsdele lige efter en, der er smittet med sygdommen, har brugt håndklædet, så kan det godt lade sig gøre. Det samme gælder toiletbrættet, men du skal virkelig være uheldig. Klamydia kan også overføres gennem sexlegetøj, hvis en smittet har brugt det, og du så bruger det lige bagefter.

9. Hvornår bliver man typisk testet som kvinde?

- Alle unge mellem 15-25 år bliver podet rutinemæssigt. Derudover indgår der ved enhver fertilitetsudredning en klamydiatest, og alle kvinder testet ligeledes i forbindelse med oplægning af spiral eller et abortindgreb.

10. Har man større chance for at få andre kønssygdomme, hvis man har klamydia?

- Hvis du er smittet med sygdommen, er der en større risiko for, at du også har andre kønssygdomme som gonoré eller syfilis, fordi det oftest er de samme personer, man omgås, som også har disse kønssygdomme. Man er derfor mere tilbøjelig til at blive smittet med andre sygdomme.

11. Man kan teste sig selv derhjemme?

- Der findes hjemmetest til både kvinder og mænd, og oftest er det at fortrække for unge mennesker i stedet for at gå til lægen. Testen består af en urinprøve for mænd, mens kvinder skal tage prøven med en vatpind fra skeden. Hvis du bliver undersøgt hos din egen læge, bliver du som mand podet i urinrøret mens kvinder podes i livmoderhalsen.

12. Hvordan behandles klamydia?

- Er du blevet testet positiv er behandlingen meget nem og består af to piller antibiotika, Azithromycin, som tages på en gang. Hvis du har en partner, må du ikke have sex, før din partner også er i behandling og efter 10-12 uger kan du tage en test og kontrollere om behandlingen har virket.

Anbefalet til dig