Fit med hund: 8 tips til at løbe med din hund
SPONSORERET indhold

Fit med hund: 8 tips til at løbe med din hund

Vil du lære at løbe med din hund? Så skal du læse disse gode tips fra hundeekspert Lise Lotte Christensen.

Af: Emma Kleist Christensen Foto: Getty Images
30. jan. 2019 | Sundhed | ALT.dk

Hunden er ikke kun menneskets bedste ven, men også den bedste løbemakker.

I hvert fald, hvis man skal tro adfærdskonsulent i Dansk Kennel Klub, Lise Lotte Christensen.

Hun har selv to golden retrievere, Fiona og Cody, som hun elsker at løbe med.

- Det er en løbemakker, der aldrig melder afbud, og som gider træne i regnvejr, blæst og alt hvad vi andre ellers finder undskyldninger for. Hunde har en ukuelig optimisme og logrer af dig, selvom du har det grimmeste tøj på eller har dårlig ånde. De er bare lykkelige for at komme ud og røre sig, fortæller hun til ALT.dk.

Men hvordan kommer du så egentlig i gang med at løbe med din pelsede ven? Hvilket udstyr skal du bruge, og hvordan undgår du, at hunden stopper og snuser ved alle hjørner?

Lise Lotte Christensen giver dig de bedste tips til at løbe med en hund.

Lise Lotte - Marianne Grothe Nielsen .jpgLise Lotte Christensen løber selv jævnligt med sine to hunde Fiona og Cody. Foto: Marianne Grothe Nielsen.

1. Tjek op på din hund

Før du går i gang med at træne med din hund, skal du overveje, om den egner sig til det. Her nævner Lise Lotte Christensen tre faktorer, du skal kigge på.

- Hunden skal være udvokset, rask og normalvægtig. Med udvokset, plejer vi at sige, at den skal være mindst et år gammel. Hvis du er i tvivl, er det altid en god idé at snakke med en dyrlæge om det.

Racen på hunden er heller ikke ubetydelig, selvom Lise Lotte Christensen understreger, at de fleste hunde vil nyde en kort joggetur.

- Det hænger sammen med, hvad racen oprindeligt har været brugt til. Mange hyrdehunde, jagthunde og slædehunde kan sagtens løbe 10-20-kilometer, men det kræver, at man træner dem op til det og holder øje med deres fysik, siger hun og anbefaler for eksempel siberian husky, border collie eller forskellige jagthundetyper som løbemakkere.

Læs også: Hund i byen? Her er de bedste hunderacer, hvis du bor i lejlighed

Nogle hunde er dog mindre velegnede til en løbetur:

- Tunge hunde er svære at have med på turen – for eksempel de gamle molosser eller vagthundetyper, som ikke skulle gå væk fra gården, men blive og holde vagt. Det kan være en Sankt Bernhardts hund eller en mastiff. Også nogle kortsnudede hunderacer har svært ved at løbe, fordi de ikke kan komme af med varmen, og derfor ikke bør overanstrenges. Det er for eksempel mops eller fransk bulldog.

2. Husk opvarmningen

Ligesom mennesker skal hunde varme op inden træning. Men det er ikke kun kroppen, der skal varmes, inden hundens løbetur.

- For hunde sætter motion gang i tarmen. Derfor skal de have lov til at tisse og besørge, inden i går i gang med at løbe. Det er også en god idé at indlægge små pauser undervejs, hvor hunden kan snuse lidt, siger hun og uddyber:

- Når jeg løber med mine hunde, starter vi med at gå – både for at varme op, og for at de får lov til at snuse og besørge. Men på et tidspunkt siger jeg "så løber vi", og så er vi i gang med løbeturen. Hvis den stopper og snuser til et eller andet, kalder jeg, at de skal komme, for de må gerne lære, at det er en løbetur.

3. Ikke for hurtigt

Det er vigtigt at finde det rette tempo, når du skal løbe med en hund. Det er nemlig langt fra alle hunde, der er bygget til spurt.

- Som udgangspunkt er de fleste hunde bygget til at trave, og ikke til at galoppere i længere tid ad gangen. Du kan godt lave noget intervaltræning med små sprint, hvor hunden løber løst, og selv kan styre tempoet. Men ellers skal du satse på et løbetempo, hvor hunden traver og er på siden eller lidt foran dig. Den må ikke begynde at hænge bagud – så har den det simpelthen ikke rart, siger Lise Lotte Christensen.

Lise Lotte - Marianne Grothe Nielsen 6.jpg

Løb på grusstier med græsrabatter er ifølge Lise Lotte Christensen det mest optimale terræn for både hund og ejer. Foto: Marianne Grothe Nielsen.

4. Find det rigtige sted

Det mest optimale til en løbetur er stisystemer langs grønne områder eller marker, men det er ikke alle, der har adgang til det. Derfor har Lise Lotte Christensen nogle tips til at finde et godt løbested til dig og din hund.

- Asfalt kan være hårdt for hundepoter, så i det omfang, det er muligt, bør hunden løbe i græsrabatten. Hvis du har adgang til stisystemer med grus-, jord- eller græsunderlag, vil det være en fordel at lægge turen her, siger hun.

Og bor du et sted med mulighed for det, ser Lise Lotte Christensen en fordel i at lade hunden løbe frit noget af vejen.

Læs også: Fra løb til yoga: 12 ting der gør din træning sjovere

- Det er nok de færreste af os, der har steder, hvor hunden hele tiden kan løbe frit. Det er derfor en god idé at træne den til at løbe i en line. Men når lejligheden byder sig, er det rigtig sjovt at lade hunden løbe frit. Så kan du sætte i sprint, og hunden kan prøve at følge med, og stoppe, hvis den får brug for det.

5. Lok hunden videre

Nogle hunde har det med at stoppe og snuse. På en løbetur kan det blive en udfordring – men løsningen er heldigvis meget simpel: Øvelse.

- Det handler om at lære den, at vi nu er vi ude og løbe. Det gør du ved først at lade den besørge, og derefter lokke den videre og rose den, når den følger med. Hvis du kan se, at hunden gerne vil snuse ved næste lygtepæl, kan du på forhånd sige "kom så, videre – ja, ja, ja" og lokke den. De fleste hunde finder ret hurtigt ud af, hvornår vi er i løbemode.

6. Træn op til distancen

Ligesom mennesker kan hunde blive ømme og trætte, hvis de bliver presset for hårdt. Derfor skal de trænes op, inden de bliver kastet ud i en lang løbetur.

- Du skal starte med at se på, hvor langt du plejer at gå med hunden, og hvad den er vant til. Ud fra den distance kan du dele turen op i delvist gåtur og løb. På den måde kan du se, hvordan hunden har det med det. Hvis den klarer det fint, kan du gradvist øge den mængde af turen, hvor I løber. Læg også mærke til om den er stivbenet eller halt dagen efter.

7. Drik vand – men ikke for meget

Vejret er også en faktor, du skal være opmærksom på, før en løbetur. Hvis det er meget koldt, kan hunden få forfrysninger, men i mange tilfælde er varme faktisk sværere for hunden.

- Varme er en udfordring, fordi hunden kan blive dehydreret. Hvis det er meget varmt, kan du med fordel have et lille væskedepot med til hunden, så den kan få en tår vand undervejs, siger Lise Lotte Christensen, som dog understreger, at du ikke skal være for rundhåndet med hverken vand eller mad lige inden turen.

Læs også: Intervaltræning: Løb hurtigere

- Du skal ikke give hunden store mængder mad eller vand, inden I skal motionere. Mange af os kender selv, at det ikke er rart at løbe med for meget mad i maven, men hunden kan også få det, man kalder en mavevending, hvor mavesækken drejer sig. Det er en farlig situation.

8. Det rette udstyr

I princippet behøver du ikke noget særligt udstyr for at løbe med din hund. Men hvis du vil gøre løbeturen bedre for dig og for hunden, har Lise Lotte Christensen nogle smarte tips til at forbedre turen.

- Jeg anbefaler, at du giver hunden en refleksvest på – også i dagtimerne, hvis du løber med en brun eller sort hund, der er svær at se. Du kan også købe en løbeline. I lang tid løb jeg bare med hunden i en lang line i den ene hånd, men det er faktisk rigtig rart at have en form for hoftesele på, så du har hænderne fri. Og så har nogle hunde godt af at løbe i en sele i stedet for i et halsbånd, så de ikke får skævt træk i halsen.

foto Marianne Grothe Nielsen.jpgHvis din hund er brun eller sort, kan det være en god idé at købe en refleksvest til 50 kroner, som den kan have på under løbeturen. Foto: Marianne Grothe Nielsen.

Anbefalet til dig