Lydbøger gratis
SPONSORERET indhold

Keder du dig? Her er de bedste lydbøger

Hvis du er træt af at se tv-serier og gøre rent, findes der mange lydbøger, du kan give dig i kast med.

Af: Cille Lewinsky Foto: Getty
19. mar. 2020 | Livsstil | ALT.dk

Har du gjort hovedrent, lavet din daglige morgentræning på stuegulvet og ringet til dine bedsteforældre?

Så er det måske på tide at kaste dig over en god lydbog. Det kan lyttes til alene, sammen med andre, eller mens du sågar gør nogle af ovenstående ting.

Læs også: Her er de mest populære podcasts, som du bør unde dine ører

Der findes både gratis lydbøger såvel som lydbøger, du skal købe abonnement til, eller som du må købe for at få adgang til.

ALT.dk har samlet en liste over bøger, som du (oftest) kan låne gratis på bibliotekernes hjemmeside Ereloen, eller som du kan købe. Det kræver ikke meget mere end et tryk på play-knappen - og så er du i gang.

Der er alt fra populære lydbøger om magiske verdener og krimier, til lydbøger, der gør dig lidt klogere om den verden, vi lever i, eller har haft stor betydning for eftertiden.

God lyttelyst!

Trækopfuglens krønike, Haruki Murakami

Den prisvindende japanske forfatter Haruki Murakami er næsten ikke til at komme udenom, når vi taler moderne litteratur. Hans magiske og eventyrlige universer har indbragt ham et utal af priser – og hans roman ”Trækopfuglens krønike” fra 1994 er ingen undtagelse. Romanen handler om en mand, hvis forudsigelige forstadsliv vendes fuldstændig på hoved, da hans kat forsvinder. I forsøget på at finde sin kat, forsvinder også hans kone, og det får ham ud på en bizar og underfundig rejse, hvor han møder mennesker, der alle en historie, de gerne vil fortælle.

Du kan lytte til bogen her.

”Vi kunne alt”, Merete Pryds Helle

Den prisvindende forfatter Merete Pryds Helle modtog De Gyldne Laurbær for erindringsromanen ”Folkets Skønhed”. Romanen ”Vi kunne alt” er en selvstændig fortsættelse af ”Folkets Skønhed”, hvor vi følger den unge pige Merle, som vokser op i 70’ernes nybyggede parcelhuskvarter. På overfladen er alt indhyllet i dansk hverdagsidyl, men Merles mor ligger på plejehjem, og hendes alkoholiserede og fraværende far har fundet en ny dame, Lola. Merles søster lider af en spiseforstyrrelse og et usundt forhold til træning. I alt kaosset står Merle og skal igennem det, som alle teenagere skal, men uden at have en voksen at læne sig op ad. De voksne tager ikke ansvar – hverken overfor sig selv eller sine børn.

Du kan lytte til bogen her.

”Hvis der skulle komme et menneske forbi”, Thomas Korsgaard

Den 25-årige forfatter Thomas Korsgaards debutroman ”Hvis der skulle komme et menneske forbi” modtog store roser, da den udkom i 2017. Vi følger Tue, der vokser op ude på landet i en familie i forfald. Da familien mister en lillesøster ved fødslen, synker moren ned i en depression og bruger det meste af dagen på at spille. Tues far prøver at holde gang i gården og familien, men har en hånd, han ikke altid kan styre. De trange kår presser ikke kun forældrene, men også Tue. Alene kæmper han med at finde sig selv i et provinssamfund, hvor der ikke er plads til en som ham. Romanen er deklareret som fiktion, har Thomas Korsgaard tidligere udtalt, at historien om Tue har selvbiografiske træk og er baseret på dengang, han voksede op ”på verdens længste grusvej” udenfor Skive.

Du kan lytte til bogen her.

”Og sådan blev det”, Maren Uthaug

Tegneren Maren Uthaugs debutroman ”Og sådan blev det” er en fortælling om, hvordan vores familiære bånd former os, og hvorfor vi som mennesker har et behov for at vide, hvem vi er, og hvor vi kommer fra. Fortællingen handler om danske Knut, der tager til Nordnorge og møder samiske Rhitta. Sammen får de en datter Risten, men en dag forlader Knut Rhitta og tager til Sønderjylland. Her finder han en ny kone, der tager moderrollen på sig, og Risten skal skifte navn til Kirsten. For i Danmark kan man ikke hedde Risten. På kort tid har Risten ikke kun fået nyt navn, men også en ny mor og et nyt land, hun skal kalde hjem. Alt sammen stærke identitetsmarkører, der får hende til at tvivle på, hvem hun egentlig er.

Du kan lytte til bogen her.

”Vesten mod Vesten”, Rune Lykkeberg

Informations chefredaktør, Rune Lykkeberg, prøver i sin bog ”Vesten mod Vesten” at forklare, hvorfor den vestlige civilisation og kultur står i forfald. Ved at inddrage store ungdomsværker som Harry Potter og The Hunger Games, film, musik, idéhistorie og filosofi beskriver han, hvordan kulturhistorien skal ses i lyset af det 21. århundredets politiske konflikter – og hvordan den vestlige verden ligger under pres, ikke fra andre, men fra vesten selv.

Du kan lytte til bogen her.

”Homo Deus: en kort historie om i morgen”, Yuval Noah Harari

Den israelske historiker Yuval Noah Hariri bruger i sin bog ”Homo Deus” videnskab, filosofi og historie til at forklare, hvordan en ikke så fjern fremtid kommer til at se ud. I denne bog udforsker han de projekter, drømme og mareridt, der vil forme det 21. århundrede. Han beskæftiger sig med alt fra døden til kunstig intelligens og taler om, hvordan vi kan forsvare vores skrøbelige verden mod os selv og vores destruktive adfærd. Det handler om næste stadie i menneskets evolution: Homo deus. Bogen er af danskere anmeldere blevet kaldt ”tankevækkende” og et ”brillant fremtidsportræt”.

Du kan lytte til bogen her.

”Nathold”, Michael Connelly

Er du til vaskeægte krimi, så er den amerikanske forfatter Michael Connelly ikke til at komme udenom. Han er kendt for sin hovedkarakter detektiven Harry Bosch, der går igen i flere af hans krimier. ”Nathold” er en af Connellys nyeste romaner fra 2018, og i netop denne er Harry Bosch blevet udskiftet med en kvinde, nemlig kriminalassistent Renée Ballard. Kriminalassistenten bliver involveret i to blodige sager; en med en transseksuel kvinde, der bliver fundet banket næsten til døde, og en anden, hvor fem personer bliver dræbt på en natklub. Men det står snart klart, at nogen skjulet noget afgørende for Ballard.  

Du kan lytte til bogen her.

"Nye rejsende", Tine Høeg

På fineste vis beskriver den prisvindende forfatter Tine Høeg i sin debutroman "Nye rejsende", hvordan begær og søgen efter hverdagsspænding får en ung kvinde til at gå med på mandens præmisser. Til at have sex - uden at få mere. Den kvindelige hovedperson er nyuddannet gymnasielærer og på sin togtur til og fra arbejde møder hun den gifte mand. De har hed sex - primært i toget - og alt imens han efterfølgende tager hjem til kone og datter, følger hun med på afstand. Leder efter familien på Facebook og forestiller sig, hvordan hans liv fortsætter, når han har sagt farvel til hende.

Du kan lytte til bogen her.

"Planen", Morten Pape

"Planen" er en barsk skildring af en af Danmarks ghettomiljøer, Urbanplanen på Amager. Her vokser Morten op, men som en intelligent og dygtig dreng, der har store skuespillerdrømme, skiller han sig ud. For i et sådant miljø giver det ikke pluspoint at ville noget med sit liv, for man skal fandeme ikke tro, man er noget. Underklasse-janteloven lever i bedste velgående sammen med kriminalitet og vold, og på den måde skildrer "Planen" en del af Danmark, de færreste formentlig kender til. Det er blevet kaldt en historisk roman om de menneskelige omkostninger ved 90’ernes fejlslagne integration og 00’ernes fjendtlige indvandrerdebat. Morten Pape, som i grove træk er den lille dreng med skuespillerdrømme, vandt BogForums Debutantpris i 2015 for bogen.

Du kan lytte til bogen her.

"De udadskillige", Simone de Beauvoir

En af de største feministiske tænkere, filosof og forfatter Simone de Beauvoir, ville ikke have, at denne bog blev udgivet før hendes død. Hun mente, at den var for intim. Men den hidtil upublicerede bog, "De udadskillige", er nu udkommet på dansk og skildrer Simone de Beauvoirs forhold til sin veninde Zaza, der døde tragisk som 22-årig.

I bogen følger vi den ni-årige Sylvie i 1916, der efter sommerferien vender tilbage i skole. Her sidder en ny pige i klassen, der kigger intenst på hende. Andrée hedder hun, og med ét er Sylvies verden forandret. De to piger udvikler et unikt og stærkt venskab, vi følger gennem deres ungdomsår. Men de strikse katolske regler i 1910'ernes Paris gør det svært for to frihedssøgende og lidenskabelige piger, der prøver på forskellige vis at bryde med konventionerne. Bogen er udtryk for en tid og et venskab, der fik betydning for Simone de Beavoirs syn på køn, kærlighed, eksistens og frihed, skriver forlaget.

Du kan lytte til bogen her.

"Den underjordiske jernbane", Colson Whitehead

Den har vundet alt, hvad der næsten vindes kan: Pulitzer-prisen 2017, National Book Award 2016, The Andrew Carnegie Medal for Excellence 2016, Årets bog i Publisher’s Weekly 2016 osv. osv.

"Den underjordiske jernbane" er bogen, der næsten er et must efter en sommer med racismedebat og fokus på selvsamme. I bogen følger vi 16-årige Cora, som er slave på en bomuldsplantage i Georgia. Hun lever dagligt med angst og ydmygelser, men også med myten om sin mor, der flygtede og klarede den. Cora beslutter sig for at begive sig ud på den farlige flugt nordpå, men den fanatiske slavejæger, Ridgeway, som moren slap fra dengang, gør alt for at fange Cora og ødelægge de mennesker, der prøver at hjælpe hende. Hvis du bare har den mindste interesse for amerikansk historie og de indgroede raceproblemer, der følger med, skal du lytte til denne bog.

Du kan lytte til bogen her.

"Hvorfor skal skoletasken være så tung", Rikke Lindgaard

Har du børn i skolealderen, kender du sikkert alt til Forældreintra, og er måske - ligesom hovedpersonen i denne bog - træt af alle de mange beskeder, der dagligt tikker ind. Forfatteren Rikke Lindgaard giver med sin bog et lårklaskende morsomt indblik i skolelivet via fiktive beskeder på Forældreintra.

Blandt andet bliver der heftigt "diskuteret" om gaver skal gives - og om der skal gavebånd på eller ej, og om nogen har set Vincents gummistøvler, der er væk - den højre, ikke den venstre!.

Har du brug et godt grin, er dette en god lydbog at sætte på.

Du kan lytte til bogen her.

"Forvandlingen", Franz Kafka

En vaskeægte klassiker. Det er, hvad Franz Kafkas "Forvandlingen" må karakteriseres som. Bogen, der oprindeligt udkom i 1915, handler om manden Gregor Samsa, der vågner op en morgen som et "uhyre kryb". Han kan ikke bevæge sig, og hans stemme og krop begynder at forvandle sig mere og mere til det kryb, han er blevet til. Historien om Gregor Samsa er blevet fortolket på utallige måder, siden den udkom, og kan handle om alt fra skam og Kafkas eget liv, til hvad kapitalismen gør ved os, og hvordan vi isolerer os fra det, vi ikke forstår. Lyt til den, mærk den, og find selv ud af, hvordan du vil forstå "Forvandlingen."

Du kan lytte til bogen her.

"Dræb ikke en sangfugl", Harper Lee

Bogen er måske mest kendt for sin oprindelige engelske titel "To Kill a Mockingbird" og modtog en Pulitzer-pris, da den udkom i 1960. "To Kill a Mockingbird" handler om den seksårige Jean Louise Finch, der vokser op i en lille by i Alabama, med sin ældre bror og far, der er enkemand. Faren er advokat og skal køre en sag for en sort mand, som er blevet anklaget for voldtægt. Og selvom byens borgere ikke synes, han skal forsvare en sort mand, vælger han at gøre det.

Bogen, der i dag bliver betragtet som en klassiker indenfor moderne amerikansk litteratur, har de senere år fået kritik på grund af dens sprogbrug, blandt andet ordet "nigger". Det har fået flere skoler i USA til at fjerne den fra undervisning, men bogen står stadig som en af de stærkeste bøger om voldtægt, raceforskelle og ulighed i det amerikanske samfund.

Du kan lytte til bogen her.

"Steinbecks spøgelse - jagten på en forfatter", Leif Davidsen

Den danske journalist og forfatter Leif Davidsen har skrevet et hav af bøger, men en af de mest personlige er "Steinbecks spøgelse - jagten på en forfatter". Den handler om han og konen Ullas rejse til USA i 2012. Et USA, som betyder meget for Leif Davidsen som person og forfatter. For siden han som 17-årig studerende rejste til USA, har landet på den anden side af Atlanten betydet meget. I bogen går han i den amerikanske nobelpristager John Steinbecks spor, men kommer undervejs også med anekdoter fra sin egen barndom og ungdom og de amerikanske oplevelser, der har inspireret ham.

Du kan lytte til bogen her.

"Tre hundes nat", Elsebeth Egholm

Krimidronningen Elsebeth Egholms "Tre hundes nat" handler om manden Peter Boutrup, der bor langt ude på Djursland. Han prøver at komme væk fra fortidens fejltagelser, men da den 18-årige pige, Nina Bjerre, forsvinder en nytårsaften, og manden Ramses Bulai dagen bliver dræbt, indhenter fortiden ham. For Peter kendte Ramses, men benægter det. Men da liget af Nina Bjerre dukker op i havnen nogle dage efter, ser alting mere kompliceret ud.

Du kan lytte til bogen her.

Savner du endnu mere godt lyttestof, kan du betale dig til lydbøger på blandt andet Chapter, hvor der er en gratis prøveperiode på 21 dage, eller Mofibo, hvor du kan få 30 dages gratis prøveperiode.

Du kan høre også artikler fra Egmont Publishings magasiner, blandt andet Euroman, ALT for damerne og Vores Børn, oplæst i Talk Town-appen, hvor du desuden også finder en masse gode podcasts, der kan smøre øregangene.  

Anbefalet til dig